SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tek Merkez Olduğumuzu Dünyaya Gösterdik"

0
Güncellendi - 2019-06-16 03:18:59
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için dün eş zamanlı gerçekleştirilen 5 karaciğer nakline ilişkin, "Dünyada başka hiçbir merkezin, bu kadar da iddialıyız, 10 ayrı ameliyat ekibiyle aynı anda 5 alıcı ve 5 vericinin ameliyatını gerçekleştiremeyeceğini, tek merkezin burası olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermiş olduk." dedi.

Karaciğer Nakli Enstitüsünde  10 ayrı odada 36'sı cerrah 100'ün üzerinde personelin katılımıyla yaklaşık 13 saatte gerçekleştirilen nakillerin ardından, donörler ile hastaların yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor.

Rektör Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonların hem kendisi hem de Türkiye için gurur olduğunu belirtti.

Ameliyatların başarılı şekilde tamamlandığını anlatan Kızılay, "Bütün hastalarımız yoğun bakıma alındı. Herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Dünyada başka hiçbir merkezin, bu kadar da iddialıyız, 10 ayrı ameliyat ekibiyle aynı anda 5 alıcı ve 5 vericinin ameliyatını gerçekleştiremeyeceğini, tek merkezin burası olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermiş olduk." diye konuştu.

Karaciğer Nakli Enstitüsünde 2002'den itibaren 2 bin 500'ün üzerinde nakil gerçekleştirildiğine dikkati çeken Kızılay, yaptıkları organizasyonun arkasında büyük bir tecrübe ve öz güven yattığını ifade etti.

- "Dünyadan organ nakli için Malatya'ya geliyorlar"

Kızılay, karaciğer naklinde Avrupa'da ilk sırada geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Yaptığımız operasyonu gerçekleştirecek ekibi çıkaracak başka bir merkezin olduğunu sanmıyorum. Daha önce bizim insanlarımız, dünyada başka yerlere organ nakli olmaya gidiyordu. Şimdi dünyanın her yerinden Malatya'ya karaciğer, kök hücre, ince bağırsak nakli olmak için geliyorlar. Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, organ ve doku naklinin merkezi."

Dün nakil gerçekleştirilen hastaların genel durumunun da iyi olduğunu bildiren Kızılay, "Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamdan hastalarımızın durumuyla ilgili bilgi alıyorum. Hastalarımızın durumunu birkaç günde bir kamuoyuna duyuracağız." dedi.

Uzman ve alan dışı şahitlerle nakillerin izlendiğini anlatan Kızılay, şu bilgileri verdi:

"Guinness'e başvuruyu daha önce yaptık. Dedik ki 'Böyle bir ameliyat yapacağız ve tarafınızdan takip edilmesini istiyoruz.' Guinness'in talep ettiği şeffaf uzman ve uzman dışı şahitlerin bizzat takip ederek tespit ettikleri gözlemlerini içeren dosyamızı tamamladık, diğer eksiklerini de kısa sürede tamamlayacağız. Hastalarımızın tedavi sürecini de tamamlayacağız. Hastalarımız önce yoğun bakımdan çıkacak, sonra tedavi olacaklar. Bu süreci de ekleyerek dosyamızı göndereceğiz."

Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise üniversite ile şehrin birlik ve beraberliğiyle başarılan bir operasyon gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İyi ve büyük bir iş yaptıklarını belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun hiçbir şekilde rekor olarak algılanmaması lazım. İnsan sağlığı üzerinden bir rekor olmaz. Biz sadece üniversite bünyesinde, her an karşı karşıya kalabileceğimiz 5 acil karaciğer nakline yanıt verebileceğimiz ekip, teçhizat, akademik kadro ve fiziki koşullara sahip olduğumuzu bütün kamuoyuyla paylaştık. Düşüncem budur. Az önce de hastaları dolaştım, vizit yaptık. Şunu söyleyebilirim ki bütün hastalar en az benim ve sizin kadar iyi."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • mahmut (4 yıl önce)
    Sayın Hocam rektör olarak bu büyük başarıdan ötürü sizi kutlamak isterim. Bununla birlikte adeta kanayan bir yara durumundaki bir problemi bu vesileyle arz etmek isterim ; Hastanenin yoğun bakımları ne yazık ki resmen yolgeçen hanı gibi ve hijyen ve temizlik tamamen göstermelik ve vitrine dönük şekli uygulamalardan ibaret. Birçok hasta, yoğun bakımın adeta Çarşamba pazarına dönmüş olması nedeniyle mikrop kapıyor ve durumu iyiye giderken bile süreç tersine dönüyor ve bir de bakmışsın cenazesini çıkarıyolar. Hastane çalışanı olan temizlikçiden, hasta bakıcısına, güvenlik görevlisinden, yemek dağıtıcısına ve diğer birimlerin hemşire-doktor bütün personellerine kadar ilgili ilgisiz herkes yanında bir tanıdığını getirip her saat, gece gündüz hastaların bulunduğu ortama girip çıkıyor ve o birimdeki yetkili doktor ve personel bile bu konuya hiç dikkat göstermedikleri gibi bu ortamı sağlayanlar da bizzat kendileri, yani içeridekiler oluyor. Ayrıca zaten içerideki görevli personellerin kendileri bile hijyen ve steril ortam konusunda bizzat en büyük tehdit. Çünkü sigara, yemek ve diğer servisler vs. için sürekli dışarı çıkıp aynı kıyafetleriyle ve dolayısıyla kirlenmiş elleriyle yeniden içeri girerken hiçbir sterilazasyon yapmadan işlerine devam ediyorlar. Bunu , hasta yakını olarak hem içeriden hem dışarıdan defalarca kez şahit olmuş ve tekrar tekrar gözlemlemiş, ayrıca sayısız insandan aynı şikayeti duymuş biri olarak söylüyorum. Bu durum yıllardır böyle ve Hastane yönetimi ve tüm görevli personel ve hasta ile hasta yakınlarının yani herkesin gözü önünde gerçekleşiyor ve rezalet durum ne yazık ki hiç değişmiyor. Sayın Rektör, sizin de Tıp Doktoru olmanız münasebetiyle bu durumu daha iyi tespit ve çözüm noktasında ,göstermelik ve vitrine dönük değil, gerçekten işin özüne dokunan , ciddi manada ve dünyadaki modern uygulamalarda olduğu şekilde girişimde bulunmanızı zat-ı alinizden özellikle istirham ediyorum. Bilmelisiniz ki bu zafiyet , duyarsızlık ve başıboşluk nedeniyle yaşanan sıkıntılar ve acılardan, bu durumun müsebbibleri olan tüm personel gibi Siz de hem kul hem de Allah katında direk sorumlusunuz ve tüm hasta ve hasta yakınlarının duasına ya da bedduasına bizzat muhatapsınız. Hekimhanlı bir hemşehriniz olarak sizi gururla takip ediyorum ve bahsettiğim bu sıkıntının çözümü anlamında ümitliyim ve girişimleriniz hususunda özel olarak izlemede kalacağım . Saygılarımla ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Niyazi Dirç (4 yıl önce)
    Ahmet hocam,ulusal TV.ileride davet etseydiniz.hastanemizi dünya bir daha duyardı
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)
    Peki işçileri gereğinden fazla mesai ile çalıştırmanız hakkında görüşünüzü merak ediyoruz .sayın rektör günde 7.5 saatten fazla calistirilamazken siz haftada 50 saat çalistiriyorsunuz.sizden işçiler olarak razı değiliz allaha havale ediyoruz..sayın admin inşallah yayınlarsinda rektör beyde okur ...
    0
    0
    Yanıtla
  • TUĞÇE ASLAN (4 yıl önce)
    Bende bir nakil hastası olarak başta Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a ve yanı sıra bütün ekibine canı gönülden teşekkür ediyorum iyi ki varsınız .. umarım yapmış olduğunuz iyiliklerin ve hayata yeniden kazandırdığınız canların bedeli olarak hak ettiğinizin mutluluğun fazlasını yaşarsınız.. dualarımız sizinle seviyorum sizleri..
    0
    0
    Yanıtla
  • H.BEYEN (4 yıl önce)
    Başarılarınızın devamını artarak diliyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Sezai hocamı ,ekibindeki değerli hocaları ve sağlık personelini tebrik ediyorum.her yaş grubundan 5 hastaya hayat verdiler hayata daha güzel umut dolu bakmasını sağladılar hepsinden allah razı olsun. Karaciğer nakil hastanesinin açılmasında emeği geçen herkese önce türk vatandaşı olarak sonra malatyalı olarak teşekkürü bir borç biliyorum.ülkemizde taş üstüne taş koyandan allah razı olsun.Sezai hocam gönlü yüreği güzel ülkesini çok seven degerlı hocam seni tebrik ederim allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla