SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tekel Yine Sancılı!..

A- A+ PAYLAŞ

Tekel'in kapanmanın eşiğinden dönen Malatya Sigara Fabrikası'nda sorun bitmedi.. Maltepe ve Samsun yerine "Sipahi" sigarası üretimini öngören genel müdürlük, "tutmayan" bu sigaranın stokları artınca, 400 işçiyi ücretli izne ayırdı.. Bu arada, Şeker Fabrikası'nda da mevsimlik işçi sorunu sürüyor.

TEKEL SIKINTILI..
Tek Gıda-İş Sendikası Malatya Bölge Başkanı Servet Akbudak (fotoğraftaki), daha önce piyasa payı yüksek olan Maltepe ve Samsun sigaraları üretilen, ancak özelleştirilerek kapanması gündeme gelen TEKEL Malatya ve Adana fabrikalarının kapanmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olur vermemesi sebebiyle "Sipahi" sigarası üretimine başlandığını ifade etti.

Akbudak, "Malatya'da ayda 40-50 ton Sipahi sigarası üretiliyordu. 3 ay üretim yapıldı, stoklarda sigara birikince üretime ara verildi. TEKEL Malatya Sigara Fabrikası'nda çalışan 400 civarındaki işçiye Eylül ayına kadar ücretli izin verildi" dedi.

TEKEL'in Sipahi isimli sigarayı yetirince tanıtamadığını ve pazarlayamadığını ileri süren Akbudak, "Zaten sigara sektörüne yabancı sigaralar hakim oldu. Yabancı sigaraların satılması için her türlü promosyon ve tanıtım yapılıyor. Ancak, Türk tütününden üretilen ve kaliteli olan sipahi ise yeterince tanıtılmadı ve üretilen sigaralar satılamayınca üretime ara verildi" diye konuştu.

TEKEL'in kapatılmayacağına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın sözü olduğunu, ancak Malatya ve Adana'daki sigara fabrikalarının tekrar üretime geçmeleri için siyasilere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Akbudak, Malatya Fabrikası'nın yeniden Maltepe ve Samsun üretimi için kullanılması gerektiğini belirtirken, fabrikanın sorunlarının çözümü için iktidar partisinin Malatya milletvekillerine büyük görev düştüğünü kaydetti.

Akbudak, Malatya ekonomisiyle özdeşleşmiş olan fabrikanın 600 işçisinin bulunduğunu, mevcut kapasiteye göre bu sayının fazlalığı konusundaki saptamalara sendika olarak katıldıklarını ve işçi sayısının 350 dolayında kalacağını belirtti.

ŞEKER FABRİKASI'NDA SORUN..
Öte yandan Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Malatya Şeker Fabrikası'nda 1989 yılından beri kadro verilmediğini kaydederek, bu konuda hükümetten ilgi istedi.

Sendika binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici işçilere kadro verileceği sözlerini hatırlatarak verilen sözler üzerine AKP MKYK üyesi Öznur Çalık ile görüştüğünü aktardı.

Murat, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı geçici işçilere kadro verilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklama bizleri sevindirmiştir. Hatta Sayın Başbakan, Türkiye'de geçici işçi kalmayacak demişti. Ben bu konuyla ilgili olarak AKP MKYK üyesi Öznur Çalık ile görüştüm. Kendileri hassasiyet göstererek Sanayi Bakanlığı müsteşarını aradı ve kendisine gelen sonucun geçici işçilere verilecek olan kadrodan Şeker Sendikasının yararlanamayacağını kendileri söylediler. Bu sonucu duymak bizleri üzmüştür. Bizler 1989 yılından bu yana kadro verilmeyen geçici işçi olarak çalışan insanlarız" dedi.

Murat, "Eğer kadro verilmezse, Şeker İş Başkanlar Kurulu olarak önümüzdeki hafta yapılacak olan bakanlar kurulunda bir netice alınmadığı takdirde eylemlere başlayacağız. Türkiye genelinde bildiğiniz gibi eylül ayında şeker pancarı kampanyaları başlayacak. Bizde bu durumdan bir netice alamadığımız takdirde kitlesel bir eylem yapmayı planlıyoruz. Şu an fabrikamız sıkışmış halde. Beş kişinin çalışacağı istasyonda bir kişi çalışıyor. Eğer böyle giderse fabrikalar kadrosuzluktan kapanacak. Hükümet yetkilileri bu soruna bir çare bulmalı" ifadelerini kullandı.

Murat, şeker bünyesinde Türkiye genelinde "geçici işçi" statüsünde kendisinden başka sendika başkanı bulunmadığını da ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız