SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tekel'e Sümer'e Malatya Sahip Çıkmadı, Elinden Gitti"

0
Güncellendi - 2020-05-29 01:29:56
A- A+ PAYLAŞ

"ASLA KİRLİ BİR ALIŞVERİŞİN İÇİNDE BULUNMAYIZ.." CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Tekel'e, Sümer'e Malatya sahip çıkmadı, kendi cebinden gitti. Kovid-19'da sağlıkta Şeker Fabrikaları'nın ne kadar önemli olduğu görüldü. Hiç kimse düşünmüyordu burada üretilen alkolün bizim sağlığımız açısından önemli olduğunu. Maalesef bu dönemde dışarıdan alkol dilenen bir ülke durumuna geldik. Özelleştirmenin ne kadar yanlış olduğu, özellikle tarım endüstrisinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Milletvekili Ağbaba, Malatya'daki temasları kapsamında CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve partililerle birlikte Malatya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Koronavirüs salgınından bu yana Türkiye çok önemli bir sınavdan geçiyor. Sağlık açısından çok önemli bir sınav verirken, beraberinde de ekonomi ile de özellikle tarım ekonomisi ile ilgili de ciddi anlamda önemli bir dönemden geçiyoruz. Ama her fırsatta bir takım tedbirlerle özellikle tarım sanayisi ve üretimin durmaması için çeşitli tedbirlerle devam etmeye çalıştık. Kayısı ihracatımızda ciddi anlamda bir etkilenme söz konusu değil. Mayıs ayı içerisinde şuanda kısmi bir durgunluk yaşıyoruz. Buda daha çok Avrupa ülkelerinden kaynaklı bir sıkıntı. Pandemi daha çok Avrupa ülkelerini etkilediği için şuanda kısmi bir yavaşlama söz konusu. İlk dört aya baktığımız zaman geçen yılla paralel olarak bir ihracat seyri var" ifadelerini kullandı.

Özcan, şuanda yeni mahsule hazırlık yaptıklarını hatırlatarak, "Yeni mahsul hazırlıklarımız devam ederken de en çok bunu sizin yanınızda ifade edelim, gerekirse mecliste de dile getirirseniz seviniriz; özellikle hasat döneminde bize yardımcı olacak işçi kardeşlerimizin Malatya'ya olan seyahatlerinde bir kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Mutlaka sosyal mesafe korunup, maskeyle ilgili tedbir alındıktan sonra civar illerden bize yardımcı olmaya gelen arkadaşların seyahatleriyle ilgili bir kolaylık sağlanmasını arzu ediyoruz. Çünkü biliyorsunuz mahsulümüzün neredeyse yüzde 80'ini dışarıdan, çevre illerden gelen arkadaşlarımızla beraber hasat dönemini tamamlıyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, lisanslı depoculuk ile ilgili çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bakanlığı döneminde Bülent Tüfenkci'nin önemli destekleri oldu ona da çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Milletvekili Ağbaba, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından 592 kişinin yargılandığı ve bu yargılamaların sonunda Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamına karar verildiği Marmara'daki Yassıada, darbenin 60. yıl dönümüyle ilgili "27 Mayıs darbesinin yıl dönümü. Bu darbede idam edilen ve demokrasimizin kara lekelerinden biri olan idam olayında idam edilen Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı rahmetle anıyorum. Demokrasimizin kara lekelerinden biri olan bu dönemleri inşallah bir daha hiç yaşamayız. Türkiye'nin gerilemesine yol açan en önemli dönemeçlerden biridir. Bütün darbeleri de kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Bütün darbelerin Türkiye demokrasisine ve ekonomisine büyük zararlar verdiğini görüyoruz. 15 Temmuz darbesini de buradan bir kez daha kınayalım" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'yi diğer coğrafyalardan farklı kılan en önemli özelliğin laik demokratik cumhuriyet olmasından kaynaklandığını ifade eden Ağbaba, "Buna hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Özellikle son dönemde coğrafyamızda yaşanan olayları görünce bunun bin kat daha önemli olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Ağbaba, Malatya'nın önemli bir tarım kenti olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bu salgın dönemi tarımın, üretimin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha ortaya koydu. Yıllardan beri söylüyoruz; ranta değil, üretime dayalı ekonomi olmalı diyoruz. Baktığımız zaman bir birine benzer şehirler oluştu. O şehirler gri gri iş merkezleri, gri gri binalar. Maalesef tarım Malatya'da da önemli ölçüde gerilemiş oldu. Özellikle bizim Malatya'nın 'meyve ambarı' dediğimiz bölgelerine baktığımızda insanın içi acıyor. Tecde, Bostanbaşı bölgesine baktığımızda içimiz acıyor. Elimizde kalan bir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü var, inşallah ona da Malatya ve Malatyalılar sahip çıkar. Oranın kayısının gelişimine, Malatya'daki tarımın ve meyveciliğin gelişimine çok önemli bir katkısının olduğunu hep beraber biliyoruz."

Dünyanın kovid-19 sürecinde tarım ve üretimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Ağbaba, "Ekmek, su ve hava kadar tarım ve üretimin önemli olduğunu gösterdi. Biz, inşallah bundan ders alarak tekrar tarımı, çiftçiyi ülkenin üzerinde bir yük değil; üreten, alın teriyle çalışan, Atatürk'ün dediği gibi efendi olarak görebiliriz inşallah. Bunun ne kadar önemli olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

'Ben eylemciyim' diyen Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sahada çok eylem yapıyorum. Şeker Fabrikası ile ilgili 2018 yılında 45 gün boyunca fabrikaları gezerek, eylemler yaptım. Önce kimse farkında değildi daha sonra bütün siyasi partiler CHP, MHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi seçim bildirgesine koydular. Kovid-19'da sağlıkta Şeker Fabrikaları'nın ne kadar önemli olduğu görüldü. Hiç kimse düşünmüyordu burada üretilen alkolün bizim sağlığımız açısından önemli olduğunu. Maalesef bu dönemde dışarıdan alkol dilenen bir ülke durumuna geldik. Özelleştirmenin ne kadar yanlış olduğu, özellikle tarım endüstrisinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Umarım Malatya'daki fabrikanın başına bir iş gelmez. Çok güzel bir arazi zaman zaman dillendiriliyor, 'başka yere taşınsın' biz buna karşıyız. Çünkü geçmişte özelleştirilen kurumlara ne olduysa buraya da aynı şey olacak. Sümerbank'ın arazisine 300-500 milyon dolar denilen yer 5,9 milyon dolara özelleştirildi. Fabrika olarak çalışacaktı çalışması mümkün değil. Tekel Fabrikası'nın hepimizi nasıl olumsuz etkilediğini görüyoruz. Tekel'e, Sümer'e Malatya sahip çıkmadı, kendi cebinden gitti."

"ASLA KİRLİ BİR ALIŞ VERİŞİN İÇİNDE BULUNMAYIZ.."

Gündeme ilişkin de gazetecilere açıklamada bulunan Ağbaba, Türkiye'nin çözülmesi gereken öncelikli sorunlarının olduğunu kaydederek, "Korona geçtikten sonra bir yoksulluk başlayacak. İşsizlikle beraber bir yoksulluk bekliyor, bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Türkiye'de gerçek ve insanları etkileyen gündem değil yapay gündemler tartışılıyor. Bir gün iktidarın yaratmış olduğu bir söylemle bir şeyi tartışıyorsunuz, başka bir gün hiç gündemde olmayan başka bir konuyu tartışıyorsunuz. Suni gündemler tartışılmaya devam ediliyor. Hükümet, Türkiye'de gerçek gündemin konuşulmasını istemiyor. Gerçek gündem ne; işsizlik, yoksulluk, doların 7 lira olması, insanların açıktan sokağa çıkamaz durumda, 18 milyona yakın insan işsizlik ve yoksullukla karşı karşıya. Bugün Türk-İş'in açıklamış olduğu rakamlara baktığımız zaman açlık sınırına, maalesef asgari ücretin çok altında kaldığını görüyoruz. Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışına baktığımız zaman asgari ücretin ne kadar eridiğini görüyoruz. Hükümet gerçek gündemin konuşmasını istemiyor, yapay gündemlerle Türkiye'yi meşgul etmeye çalışıyor" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin gündeminin yoksulluk ve işsizlik olduğunu ifade eden Ağbaba, "Geçtiğimiz haftalarda gördünüz belki dünyada örneği olmayan bir şey; muhalefet partisi iktidara bu krizden nasıl çıkacağına yönelik önerileri söyledi. Biz, Türkiye'nin işsizliği ve yoksulluğuyla uğraşmaya devam edeceğiz" dedi.

Milletvekili Ağbaba, bir gazetecinin 'Millet İttifakı'nda bir çatlaklı söz konusu mu, HDP bu ittifakın içerisinde yer alıyor mu?' sorusuna, "İktidar, Millet İttifakı'nı bozmaya çalışıyor. Zaman zaman suçluyor. 'HDP ve terörle işbirliğiyle' ilgili absürt suçlamalarda bulunuluyor. Bizim onlara söyleyeceğimiz şey şu; Cumhuriyet Halk Partisi'ni suçlarken önce kendine bak. 23 Haziran seçimlerini kazanmak için MİT'in ve emniyetin kırmızı bültenle aradığı Osman Öcalan'dan medet umanlar ve TRT'ye çıkaranlar bize bu lafı söyleyemezler. İstanbul seçimlerini kazanmak için 'bölücü başı' dedikleri Abdullah Öcalan'ın mektubunu TRT'de iki saat yorumlayanlar HDP'yi Abdullah Öcalan'ın mektubunda yazanları dinlemediği için suçlayanlar, bize bu suçlamaları getiremezler. Onların gündemi Millet İttifakı'nı dağıtmak. Bizim görevimizde Millet İttifakı'nı büyütmek, üzerine koymak çünkü buna Türkiye'nin ihtiyacı var. Türkiye'nin demokrasiye, adalete, hak ve hukuka ihtiyacı var. Biz, Millet İttifakı'nı büyütmek için uğraşacağız. Şuanda öyle bir sıkıntımız yok. Millet İttifakı bütün Türkiye'de dimdik ayakta. Ayrıca, Millet İttifakı özellikle elinde bulundurduğu yerel yönetimlerle birlikte Türkiye'ye ve dünyaya örnek oluyor. HDP bizim ittifakımızın içerisinde değil. HDP'yi terörize ederek, hedef göstererek, şeytanlaştırarak bu ittifaka zarar verilmeye çalışılıyor, biz yolumuza devam ediyoruz" cevabını verdi.

Ağbaba, erken seçim ve milletvekili transferine ilişkin, "Biz erken seçime hazırız. Hiçbir seçimden de kaçmayız. Şimdi bir taraftan demokrasiye ve seçime kumpas kuran bir siyaset siyaset anlayışı var. Bir taraftan da o kumpası çözen, bozan bir siyaset anlayışı var. Şimdi sen 2018 seçimlerinde sadece İYİ Parti'yi seçime sokmamak için 24 Haziran'a seçimi alıyorsun, 26 Haziran'da İYİ Parti seçime girme hakkını kazanıyor. Siyasete ve demokrasiye tuzak kurarken iyi, bu tuzağı, tertibi bozarken kötü. Demokrasinin önündeki bütün kumpasları bozmak bizim görevimiz. Biz, demokrasiye karşı kurulan kumpasları bozmak için kendimizden bile fedakarlık yaparız. Türkiye'de demokrasiye, seçimlere, temsile kumpas kurmaya çalışacaksın ondan sonra CHP'yi suçlayacaksın. Biz, asla kirli bir alış verişin içerisinde olmayız. Kirli bir tertibin içerisinde olmayız. Bu vekil transferleri içinde geçerli, siyasi partilerle işbirliği yaparken de geçerli. Biz korku, çıkar için değil milletin geleceği, demokrasi, hak, hukuk ve adalet için işbirliği yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • yalçın (3 yıl önce)
    sana katılıyorum sayın ağbaba sende yıllardır içindesin yaptığın malatyaya ne hizmet se söyle yazık malatyamın insanlarına helal elazığın vekillerine.....! anla ne yaptınız bağırmaktan başka tüm parti vekilleri dahil
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin yurt (3 yıl önce)
    Tekel, sümerbank, şeker fabrikaları vb bütün kitler aynı... İktidarın arpalıkları. Koalisyon hükümetleri zamanında partiler daha işlevsel, etkin, partililerini yerleştirebileceği kuruluşları, paranın döndüğü yerleri almak için pazarlık yaparlardı. Kârlılık, verimlilik, kaliteli ürün , rekabet gibi konular hak getire idi. Daha çok herkes kendi adamını işe almaya bakardı. Bir yakınım 2000 öncesi malatya şeker fabrikasında torpil ile işe girdi. Ne yapıyorsun dediğimde. Bir kişinin işini on kişi yapıyor. Çay içip oturuyoruz demişti. Bu nedenle böylesi fabrikalar ve kitler teknolojik gelişme ve verimliliği yakalayamaz sonuçta zarar ederdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Sayın malatyahaber editörü, gönderdiğim düşüncelerimi neden yayılamıyorsunuz. Iftira yok , hakaret yok, küfür yok....(!)??
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (3 yıl önce)
    Editör ne diyim sana ben Bi yorum yazdım ortada suç yok yayınlanmadı Sonra sizi eleştirdim defalarca arka arkaya göndere basıyorum Yorum görünmüyor Bunu yazdım sana ne diyim ben veli ağbaba ile kan bağı chp ile gönül bağın var heralde
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Sayın Ağbaba her zamanki gibi doğru tesbitler dile getirmişsiniz. Sümerbank da tekel de özelleştirildi de ne oldu. Olan yine oralarda çalışan binlerce kişiye ve dolayısıyla Malatya ' lılara oldu, bu kentte yaşayanlara oldu. Şimdi her iki fabrikanın yerinde yeller esiyor. Dikkatimi çeken diğer konu ise, yorumlara bakıyorum da dile getirdiğiniz soruna değinen yok maalesef. Çünkü söyleyecek sözleri yok. Ya haklısınız diyecekler, yada konu ile ilgisi olmayan eleştiriler getirecekler. Sonuç olarak vah Malatya 'm vah ne günlere kaldın. Sayın vekilim devam. Seçime az kaldı. Her halde herşey çok güzel olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • sezer (3 yıl önce)
    ben bir devlet memuru olarak tekel ve sümerparkın kapandığına sevindim 3-5 kişi rantı yiyecek devlete hiç katkısı olmayacak 10 tl maliyeti olan birşeyi devlete 50 tl ye mal olacak işçiler 10 tl maaş alacak yok böyle bir dünya sayın veli ağbaba malatya için ne yaptın o yüzden gündem değiştirme ozaman takdir edeyim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mülayim (3 yıl önce)
    Neden sayın vekilim bir doktorla aynı maaşı alıp haftada 30 saatte çalışan bir yakınınız mı vardı. ;) devletin kamburları olarak bir bir gittiler şeker tekel ve Sümer
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (3 yıl önce)
    Tekel , Sümerbank gibi kurumlar bütün Türkiye'de kapatıldı sadece Malatya'da değil.Ayrıca bu kurumlar arpalık olmuş zarar ediyordu.Türkiye'nin üstünde bir kamburdu,kapatılmasından daha doğal bir şey olamazdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (3 yıl önce)
    başlık haber ve yorumlara bakıyorum da herkes kendi telinde vay malatyam vay!
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM (3 yıl önce)
    Zamanin birinde bir köy 2 tane padişahin filine bakiyor lar filler i doyurmak kolay değil köylüler toplanip padişahin huzuruna çikip biz biktik bakamiyoruz diyecekler 10 kişi toplanip giderler Tam saraya girerken sadece önde giden kalir hepsi kaçar o da bakar ki yanliz kalmiş sayin padişahim bizim fil yanliz olmuyor bir tane daha verseniz arkadaş olur hayvan yanliz kalmasin der o da memun olur 1 fill daha verir şeker fabirkasindan daha önemli değerlerimiz benliğimiz kimliğimiz bitti yok oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (3 yıl önce)
    Geç bunları veli bey alkol sıkıntısı tekel şeker bakın veli bey bunların hepsi yine olur Dünya çok ciddi sınavlardan geçerken en hafif atlatan ülkelerden biridir Türkiye Ya gözüm demokrasi dersin hukuk dersin mecliste ve TV' lerde Bağırıp durursunuz neden 27 mayıs tarihini darbe yapanlara Bu ülkede başbakan ve bakan ları asarak şehit edenlere Çıkıp lanet etmezsin Sen demedin ben diyeyim veli bey Bu ülkede yapılan tüm darbeler ile birlikte 27 mayısı yapanlarda Başbakan ve bakanları idam edenler de Bu darbeyi yapanlar yardım edenler destek olanlar fikren doğru bulan aleni ve gizli sevinen en küçüğünden en büyüğüne kadar içinde parmağı olanlara lanet olsun Ve bu ülkede bir daha böyle şeylerin olmamasını temenni ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (3 yıl önce)
    Yerli Malı Yurdun Malı olmadan hiç bir şey olmaz Sayın vekil güzel demiş Üretim, Üretim Üretim. Şu an gıdanın dünyada ne kadar önemli olduğu bir gerçek. dışa bağımlı olmadan sadece yerli malı üretimle ekonomi de düzelir Ülke de kalkınır. Biber halen 3 liraya domates halen 4 liraya satılıyorsa konuşmanın anlamı yok.önce kendi halkın gereksinimi karşılanmalı artarsa dışarıya ihraç edilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (3 yıl önce)
    komık komık yazmıssın millet yemiyor artık issizlık 13 mılyona daha fazlasına dayanmış eflasyon almış başını gidiyor hava hoş dimi kimsenın bu saatten sonra bu dunya iklimınde darberlerden vs medet umuyacagı vs olamaz darbelerden sagıcısı solcusu çok cektı bırakın bu mavalları.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (3 yıl önce)
    Bunların Safıda Yoluda Belli ... Türkiye Neyin Derdinde Bu Adam Neyin Peşinde .........
    0
    0
    Yanıtla
  • Metoo (3 yıl önce)
    Sayin vekil tekel sumerbank seker fabrikasi lisansli depoculuk rent a vekil gibi konulardan bahsetmissin ama 27 mayis 1960 darbesinden milli iradenin ipe goturulmesinden tek kelime etmemissin..secilmis basbakanlarin bakanlarin ipe goturulmesinin basladigi kara gun olan 27 mayis gibi bir tarihte bir aciklama yapmamanizi yadirgadim..acaba diyorum ki sizde bu hevesle yanip kavruldugunuz icin mi konusmuyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Okuma becerisine sahipmisin? tekrar oku bakalım, yoksa okudunuğu anlamakta zorlanıyormusun?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşam (3 yıl önce)
    Bi Anıtkabir ziyaretine geç kalan, atanın huzuruna spor ayakkabısı camel pantol la gelen sözde milletinin temsilcisi senin hala lafın var mı..??
    0
    0
    Yanıtla
  • Editör senin ile tanışmak için bulunduğunuz yere gelmek istiyorum... EDİTÖR'DEN: Sayın okur, malatyahaber.com mesleği gazetecilik olan kişilerce yayınlanan bir site. İsteyenin istediğini yazıp gönderdiği, ağzına geleni söylediği bir sosyal medya platformu değil. Kendinize göre, meşrebinize göre olayları yorumlayıp kişileri hedef alacağınız bir yer hiç değil. Düşüncelerinizi, burası dışında başta sosyal medya olmak üzere duyuracağınız platformlar bulabilirsiniz. O nedenle, kendi bilgi ve birikiminizle oluşturduğunuz düşünceleriniz etrafında yorumladığınız olaylar ve bu doğrultuda hedef aldığınız kişilerle ilgili istediğinizi burada yayınlatamazsınız. Bu site, birkaç kişinin emek ve katkılarıyla çıkıyor. Yani sizin de dahil olduğunuz, sizden kesilen paralarla finanse edilen, dolayısıyla hak iddia edeceğiniz, yayın için baskı yapabileceğiniz bir site değiliz. Yayın politikası hoşunuza gitmiyorsa, başka mecralara gidebilirsiniz. Bizimle tanışmanıza, ziyaretimize gelmenize gerek yok, buna ayıracağımız zamanımız da yok. Sadece giriş cümlesini verdiğimiz bu yorumunuz da, kodlanan bazı kelimeler nedeniyle direkt çöpe gitmiş, çöpü karıştırırken bulduk. Bu yazınızı görmeden önce, bir yorumunuzu yayınlamışız zaten. Yani bu yorumunuzu görüp de ötekini yayınlamış değiliz. Bunu önceden görseydik, o da çöpe giderdi! Ayrıca, sizin kendinize yakın hissettiğinizi, edeceğinizi düşündüğümüz birçok siyasi ve kuruluş için de sizin yazdığınız türden yorumlar gelince onlar da çöpe gidiyor, bunu da bilesiniz.
    0
    0
    Yanıtla