SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tekke Zaviye Kanunu Kalksın'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:30:59
'Tekke Zaviye Kanunu Kalksın'
A- A+ PAYLAŞ

AK Parti Ankara Milletvekili Nazmi Haluk Özdalga; Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun’un yürürlükten kaldırılmasına dair kanun teklifini AK Parti Grubu’na sunduğunu söyledi. 

TBMM’de düzenlediği basın toplantısına dizindeki rahatsızlık için geçirdiği ameliyat nedeniyle koltuk değnekleri ile gelen Nazmi Haluk Özdalga, basın toplantısını oturarak yaptı. Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun’un yürürlükten kaldırılmasına dair kanun teklifini AK Parti Grubu’na sunduğunu söyleyen Özdalga, “Her şeyden önce en önemli gerekçe bu kanun artık Türkiye’de hiçbir ihtiyacı karşılamıyor. Bir görüşe göre 1925 tarihinde kabul edildiğinde o zaman bir ihtiyacı karşıladığını ileri sürenler var. Bu tartışmaya girmek istemiyorum. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla hiçbir hükmü bir ihtiyaca karşılık vermiyor. Bu kanunun bir paragrafında bazı unvanlar bazı sıfatlar yasaklanıyor. Yasaklanan sıfatlardan bazıları dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık gibi unvan ve sıfatlar, onunla beraber falcılık, üfürükçülük gibi bazı sıfatları yasaklıyor. Bu iki grup unvan ve sıfat toplumsal tasavvurda kesinlikle bir arada düşünülen ve birbirine yakın değerler taşıyan sıfatlar değil. Bu cemevleri ile tartışmada cemevlerinin ibadet yeri olamayacağını ileri sürenlerin kullandıkları bir iki önemli gerekçeden bir tanesi de bu kanun. Bu gerekçede ortadan kalkmış olacak. Bu kanun aynı zamanda yürürlükte olan anayasamızın 174. maddesinde kabul edilen inkılap kanunlarından bir tanesi. 8 tane inkılap kanunu zikrediliyor. Bunlarla ilgili anayasamızda getirilen düzenleme aynen şöyle: ‘anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin anayasaya aykırı şekilde olduğu anlaşılamaz ve yorumlanamaz’ diyor. Bu 8 kanunun hiçbiri anayasamıza aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve böyle bir iddiada bulunulamaz diyor. Bizim böyle bir iddiamız yok. Bizim yürürlükten kaldırılmasını teklif etmemizin sebebi anayasa hükümlerine aykırılık değil, temel gerekçe hiçbir toplumsal ihtiyacı artık karşılamaz olduğudur”. 

Özdalga, “Bu kanunun kalkması cemevlerinin ibadet hane olmasını sağlayacak mı?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “Bu kanun yürürlükten kalkarsa cemevleri ile ilgili kolaylaşmış bir durum olacak. Cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesine karşı çıkanların kullandığı önemli gerekçelerden bir tanesi bu.”

Cemevlerinin ibadet yeri olması konusunda kendi fikirlerini açıklayan Özdalga, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konuda bir kanun yapılmasını ben uygun görmüyorum. Devletin hükümetlerin bu konuda söylemesi gereken tek şey var, ‘belirli bir inanç mensupları için onlar kendi ibadet yerleri olarak nereyi kabul ediyorsa biz kabul ederiz.’ Camiler ve mescitler ibadet yeri, devlet öyle tarif ettiği için değil, insanlar öyle kabul ettiği için.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız