SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Teklifi İsmet Paşa Verdi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:49:35
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Kadın Hakları Günü’nde bir araya geldiği kadınlardan 30 Mart yerel seçimleri için destek istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Kadın Kolu’nun organizesi ile Öğretmenevi Salonu’nda 5 Aralık 1934’de kadınlara, seçme v seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle kahvaltılı program düzenlendi.

Programda konuşan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, partilerinin kadınlara verdiği değerin 79 yıl önce seçme ve seçilme hakkının pek çok Avrupa ülkesinden daha önce kazandırdığına dikkat çekerek, kadın üzerine siyaset yapılmaması gerektiğini söyledi.

Kiraz, “30 Mart yerel seçimlerinde sizlere çok büyük görevler düşüyor. Ev ev mahalle mahalle dolaşarak, kadınlara gerçekleri anlatıp, birçok adayımızın kazanması için elinizden geleni yapacağınızdan ümidimiz tamdır” dedi.

CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan İnci ise şöyle konuştu:

“Bu tür etkinlikler, iktidara yürüyüşümüzün ve 31 Mart’ta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı alacağımızın işaretidir. Bunun işareti sizlersiniz.”

CHP Malatya Kadın Kolu Başkanı Güllü Tuncer, “Katılımcı ve güçlü bir demokrasi için kadınlara yerel siyasette ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde eşit olarak temsil edilmelidir” diyerek, seçimlerde kadınlara yeterli olarak yer verilmemesinden şikayetçi oldu.

Malatya merkez ilçe Yeşilyurt Belediye Başkanlığı adayı Hulusi Porgalı’nın konuşmasından sonra, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın mesajı okundu.

5 Aralık 1934’de kadınlara, seçme v seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle Hakan İnci, Güllü Tuncer’e kadınlar için buket çiçek takdim etti.

TEKLİF MALATYA MİLLETVEKİLİ İNÖNÜ VE ARKADAŞLARINDAN..

Öte yandan Atatürkçü Düşünce Derneği Didim Şube Başkanı Narin Oskay yaptığı açıklamada,  “5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkının verilişinin 79. yılıdır. Kurtuluş savaşında Türk Kadınları Destan yazdı. Kadınlarımızın yapmış oldukları başarıları göz ardı etmeyen Büyük Komutan ve Lider Mustafa Kemal Atatürk kadınların siyasal örgütlenişini Kurtuluş Savaşı yıllarında destekliyordu. 1923 yılının yaz aylarında, daha Halk Fırkası ve Cumhuriyet kurulmadan “Kadınlar Halk Fırkası” kurulmuştu. Bu siyasi örgüt, her açıdan Cumhuriyet hükümetlerine baskı yaparak kadın haklarının savunucusu oldu. Şubat 1924'te Türk Kadın Birliği kuruldu, ama Türk kadınının milletvekili seçilme hakkına kavuşması 1934 yılında Malatya Milletvekili İsmet İnönü ve 191 arkadaşının verdikleri bir yasa değişikliği teklifiyle gerçekleşti. O tarihlerde Avrupa ve Amerika'da kadınların böylesine çağdaş hakları henüz yoktu. Türk kadını seçme ve seçilme hakkına birçok Batı ülkesinden daha önce sahip oldu. Türk kadını, Atatürk hayattayken yapılan son seçimde ilk kez seçilme hakkını kullandı ve TBMM'ye 18 milletvekiliyle girdi. Kadına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinden önce de 1926'da Büyük Millet Meclisi onayıyla Medeni Kanun yürürlüğe girdi. Kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak, Ulu Önder Atatürk; 'Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır' diyerek kararlılığını belirtmiştir. TBMM tarafından 3 Nisan 1930'da kabul edilen bir başka yasa ile kadına belediye seçimlerine katılma hakkı tanındı. 26 Ekim 1932'de ise kadına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı getirildi.8 Ekim 1934'de kabul edilen ve 5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren son yasayla da kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. Ancak 2000'li yıllarda nüfusun yarısını oluşturan kadınların Meclis'teki temsil oranı yok denecek kadar azdır.1935 ‘te verilen haklarımızın değerini bilmeliyiz. Bugün bir çok ülkede kadın ekmek almaya bile çıkamıyor araba kullanamıyor. Biz kadınlara haklarımızı veren Atamız Işıklar içinde yatsın” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız