SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teknokent' Hazırlığı

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi öncülüğünde kurulması kararlaştırılan Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yapılacak başvurunun hazırlıklarının devam ettiği bildirildi.

İnönü Üniversitesi'nden "Malatya Teknokent" konusunda sürdürülen çalışmalar hakkında şu bilgi verildi:

"4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kanunu ve bu kanuna istinaden 19.06.2002 tarihinde 24790 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğine uygun olarak Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (Malatya Teknokent) kuruluş çalışmaları Üniversitemiz tarafından sürdürülmektedir.

İnönü Üniversitesinin öncülüğünde Malatya Belediyesi, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, I. Organize Sanayi Bölgesi ve GAP Güneydoğu Tekstil San. ve Tic. A. Ş. nin kurucu ortak olduğu Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kuruluşu için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yapılacak başvuru dosyasının hazırlanma işlemleri devam etmektedir.

Kurucu ortaklar arasında yapılan bir protokol ile Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İnönü Üniversitesi kampüs alanı içinde 460 000 m2’lik bir alana kurulacaktır. Kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere Prof. Dr. Ahmet Baysar’ın koordinatörlüğünde bir ekip Üniversitemiz rektörü tarafından görevlendirilmiştir. Malatya Teknokent’in kurma çalışmaları için işlemler sürerken Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programına 16 Ocak 2009 tarihinde bütçesi 4.850.953,50 tutarında olan “Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (Malatya Teknokent) Kurulması” konulu bir proje sunuldu. Proje ön elemeleri geçmiş olup proje seçim komitesi tarafından değerlendirilme süreci devam etmektedir.

Teknokentler, Üniversite, araştırma kurumları ve sanayi birimleri ile donatılmış ancak kent yaşamının gerektirdiği tüm hizmetleri içeren, teknoloji transferi, üretimi ve gerçekleştirilmesi ile geri kalmış bölgelerin ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulan bilim ve teknoloji şehirleridir.

Teknokentler, aynı zamanda, yeni fikir ve buluş sahiplerinin başarılı olabilmeleri için uygun bir çalışma ortamı oluşturan veya alanlarında kendini ispatlamış olan şirketlerin veya yeni girişimcilerin, güzel bir yaşam ve yerleşim yerinde bir araya gelmelerini, üniversite, sanayi ve kamu kuruluşları arasında işbirliği sağlayan kuruluşlar olarak adlandırılmaktadır.

Uluslararası Bilim Parkları Birliği’nin tanımına göre ise teknokent veya diğer bir ifade ile teknopark; bir veya birden fazla üniversite ve araştırma merkezi ile bünyesinde bilgiye ve ileri teknolojiye dayalı sanayi firmalarının kurulup gelişmesini teşvik etmek üzere tasarlanmış içinde yer alan kiracı firmalara, teknoloji transferi veya iş idaresi konularında destek sağlayacak bir yönetim fonksiyonuna sahip, teşvik ve mülkiyete dayalı bir teşebbüstür.

Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin amacı, üniversite, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğini sağlamaktır. Bu işbirliği ve etkileşim sayesinde Ülkemiz sanayisinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik yapmak, ürün kalitesi veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek Malatya Teknokent’in temel hedefidir.

Malatya Teknokent, teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmayı, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı sağlamayı, teknoloji transferine yardımcı olmayı ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkemize girişini hızlandırmayı, AR-GE yeteneği ve geleneğine sahip uluslararası firmaların bölgemizde AR-GE yapabilmeleri için gerekli teknolojik alt yapıyı sağlamayı hedeflemektedir.

Aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren firmaların Malatya Teknokentte yer alması hedeflenmektedir.
Elektronik
Yazılım
Tıp teknolojileri
Nanoteknoloji
İletişim
Tekstil
Tarım (Kayısı ve diğer ürünler)
Kimya
Bioteknoloji
İleri Malzeme Teknolojileri
Yenilenebilir Enerji
Otomotiv
Çevre teknolojileri

Malatya Teknokent, bölgemizdeki ve bölge dışındaki firma ve girişimcilerin Üniversite kampusü içinde kiraladıkları ofis ve laboratuvarlarda 4691 sayılı yasanın getirdiği teşvik ve muafiyetlerden faydalanacaklardır. Teknokentte yer alan firmalar ve girişimciler, üniversitenin araştırma altyapısından daha etkin bir şekilde yararlanabilecektir. Firma ve girişimciler daha kolay ve uygun şartlarda danışmanlık hizmetleri alacaklardır. Firmaların, Teknokentte inovasyona dayalı ürettikleri yeni ürünler gelir vergisi ve katma değer vergisinden muaf olacaklardır. Üniversitede yapılan lisansüstü ve doktora çalışmalarının uygulamalı olarak yapılması sağlanarak araştırma sonuçlarının ekonomik değere dönüştürülmesi sağlanacaktır.

Teknokentin sağladığı hizmet ve fonların araştırmaya aktarılması ile üniversitenin araştırma kaynakları artacak, daha etkin bir üniversite-sanayi işbirliği imkânı elde edilecektir. Teknokentin etkin işleyişi ile üniversite mezunlarına istihdam sağlanabilecektir. Yukarıda bahsedilen faydalar ile beraber, Malatya Teknokent, ülkemizin ekonomik düzeyinin yükselmesine, uluslararası rekabet gücünün artmasına ve dolayısıyla refah seviyesinin yükselmesine katkıda bulunacaktır."

FOTOĞRAF: İnönü Üniversitesi kampus genel görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız