SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Teknokent'e Bakanlık Onayı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Malatya Teknokent) kurulması teklifinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca uygun görüldüğü ve Bakanlar Kurulu'na sunulacağı bildirildi.

Teknokent kurulması çalışmasıyla ilgili aşamalar ve son durum hakkında İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nce şu açıklama yapıldı:

"Üniversitemiz öncülüğünde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Belediyesi, Malatya İl Özel İdaresi, Malatya Ticaret Borsası, I. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Gap Güneydoğu Tekstil San. ve Tic. A. Ş.'nin yer aldığı kurucu heyet; Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (Malatya Teknokent) kurulması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına kuruluş başvuru dosyası sunulmuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Değerlendirme Kurulunda başvurumuz görüşülmüş olup Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kurulmasına karar verildi. Bu karar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından bakanlar kurulunun onayına sunulacak. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandığı takdirde Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kurulma işlemleri tamamlanmış olacak.

Teknokentler, Üniversite, araştırma kurumları ve sanayi birimleri ile donatılmış ancak kent yaşamının gerektirdiği tüm hizmetleri içeren, teknoloji transferi, üretimi ve gerçekleştirilmesi ile geri kalmış bölgelerin ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulan bilim ve teknoloji şehirleridir.

Teknokentler, aynı zamanda, yeni fikir ve buluş sahiplerinin başarılı olabilmeleri için uygun bir çalışma ortamı oluşturan veya alanlarında kendini ispatlamış olan şirketlerin veya yeni girişimcilerin, güzel bir yaşam ve yerleşim yerinde bir araya gelmelerini, üniversite, sanayi ve kamu kuruluşları arasında işbirliği sağlayan kuruluşlar olarak adlandırılmaktadır.

Uluslararası Bilim Parkları Birliği’nin tanımına göre ise teknokent veya diğer bir ifade ile teknopark; bir veya birden fazla üniversite ve araştırma merkezi ile bünyesinde bilgiye ve ileri teknolojiye dayalı sanayi firmalarının kurulup gelişmesini teşvik etmek üzere tasarlanmış içinde yer alan kiracı firmalara, teknoloji transferi veya iş idaresi konularında destek sağlayacak bir yönetim fonksiyonuna sahip, teşvik ve mülkiyete dayalı bir teşebbüstür.

Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin amacı, üniversite, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğini sağlamaktır. Bu işbirliği ve etkileşim sayesinde Ülkemiz sanayisinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik yapmak, ürün kalitesi veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek Malatya Teknokent’in temel hedefidir.

Malatya Teknokent, teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmayı, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı sağlamayı, teknoloji transferine yardımcı olmayı ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkemize girişini hızlandırmayı, AR-GE yeteneği ve geleneğine sahip uluslararası firmaların bölgemizde AR-GE yapabilmeleri için gerekli teknolojik alt yapıyı sağlamayı hedeflemektedir.

Aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren firmaların Malatya Teknokentte yer alması hedeflenmektedir:

Elektronik
Yazılım
Tıp teknolojileri
Nanoteknoloji
İletişim
Tekstil
Tarım (Kayısı ve diğer ürünler)
Kimya
Bioteknoloji
İleri Malzeme Teknolojileri
Yenilenebilir Enerji
Otomotiv
Çevre teknolojileri

Malatya Teknokent, bölgemizdeki ve bölge dışındaki firma ve girişimcilerin Üniversite kampusü içinde kiraladıkları ofis ve laboratuvarlarda 4691 sayılı yasanın getirdiği teşvik ve muafiyetlerden faydalanacaklardır. Teknokentte yer alan firmalar ve girişimciler, üniversitenin araştırma altyapısından daha etkin bir şekilde yararlanabilecektir. Firma ve girişimciler daha kolay ve uygun şartlarda danışmanlık hizmetleri alacaklardır. Firmaların, Teknokentte inovasyona dayalı ürettikleri yeni ürünler gelir vergisi ve katma değer vergisinden muaf olacaklardır. Üniversitede yapılan lisansüstü ve doktora çalışmalarının uygulamalı olarak yapılması sağlanarak araştırma sonuçlarının ekonomik değere dönüştürülmesi sağlanacaktır.

Teknokentin sağladığı hizmet ve fonların araştırmaya aktarılması ile üniversitenin araştırma kaynakları artacak, daha etkin bir üniversite-sanayi işbirliği imkânı elde edilecektir. Teknokentin etkin işleyişi ile üniversite mezunlarına istihdam sağlanabilecektir. Yukarıda bahsedilen faydalar ile beraber, Malatya Teknokent, ülkemizin ekonomik düzeyinin yükselmesine, uluslararası rekabet gücünün artmasına ve dolayısıyla refah seviyesinin yükselmesine katkıda bulunacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız