SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Teknokentte Dezenfeksiyon Kabini Yapıldı

0
Güncellendi - 2020-05-01 03:28:56
Teknokentte Dezenfeksiyon Kabini Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Malatya Teknokentte bakterileri ve virüsleri insan bedeninden ve kıyafetlerden temizlemek amacıyla dezenfeksiyon kabini geliştirildi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, üretilen kabinin kullanıldığı Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde faaliyet yürüten Malatya Teknokent'te akademisyenlerin, bir firmanın iş birliğiyle dezenfeksiyon kabini geliştirdiğini söyledi.

Laboratuvarda dezenfeksiyon ve sterilizasyon denetlemeleri için kabinin denendiğini anlatan Kızılay, şöyle devam etti:

"Bu kabinin bu günlerde geliştirilmiş olması önem arz ediyor çünkü dünyada büyük bir pandemi var. Ülkemiz ve şehrimiz bundan önemli ölçüde etkilendi. Şimdi hayat normale doğru dönerken ülkeler ve insanlar acaba hayatı güvenli nasıl normale döndürebilirizin arayışında. Bu kabin arayışa cevap verebilecek bir kabin."

Dezenfeksiyon kabininin testlerden geçirildiğini aktaran Kızılay, "Kabine girenler bakterilerden temizlenmiş ve arınmış olarak çıkıyorlar." dedi.

Firmanın Ar-Ge personeli Tuğçe Kaya da cihazı yaklaşık 1 ay önce tamamladıklarını belirterek, "Cihazımızın İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda virüs ve bakteriler üzerinde testleri yapıldı. Cihaz laboratuvarlarda, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, belediyeler ve okul gibi kalabalık, virüsün daha çok yayılabileceği ortamlara hizmet etmek amacıyla üretildi." diye konuştu.

Kabinin havaalanlarında da kullanılabileceğini vurgulayan Kaya, cihazda insan sağlığına zararlı bir durumun söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • yüksel (3 yıl önce)
    sağlık bakanlığından onayı varmı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ceyhun (3 yıl önce)
    maşallah herkes profesör olmuş, takdir edecekleri yerde zararlarını konuşuyor. Kardeşlerim, övünelim, sevinelim, gurur duyalım şehrimizde bu üniversiteyle. Bunlar yapan ekipler bu işin uzmanı hocalar. Elbette her şeyi planladılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • ayılmaz (3 yıl önce)
    insan sağlığı üzerine etkileri konusunda yeterli bilimsel çalışma varmı???Bunu da haberinizin altına ekleseydiniz daha geçerli olurdu!!!!Şuan benim için sadece bir haber.....
    0
    0
    Yanıtla
  • barış (3 yıl önce)
    yabancı ülkelerde şuanda covid-19 mücalede ultraviyole led dezenfeksiyon kullanılmaya başlamışlar inşallah ülkemizdede bu konuda başarılı olurlar
    0
    0
    Yanıtla
  • ferhat (3 yıl önce)
    Bu sistemler zaten var. Yeni bir şeyi icat edilmiş gibi davranılmaması hoş olur. Ultraviyole , ultrasonik gibi ışınlar tehlikesiz gibi gözükmekle birlikte bunun tam ispatı yapılmış değil. Ver ozonu verrrr
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali hoca (3 yıl önce)ferhat isimli kullanıcı yorumuna
    Hayreti bir şey, ne kadar meraklısınız karalamaya. Varda niye yok hastanelerde, AVM lerde, yerli üretim, Malatyamızda, şu sıralar ne kadar değerli bir üretim farkında mısın acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Her var olan şey, hangi kurumda var sayın hoca? Yerli üretim dediğin montaj.Sistem var. Ozon vererek yapılan dezenfekte çalışmaları da var. Çıkar dersin ki, piyasada olan ve maliyeti 50 Bin TL olan kabini biz 15 Bine ürettik, işte o zaman alkışlarım. Yarın birileri de çıkıp yeni dezenfekte ürünü geliştirdim hadi hemen kullanın dese, kullanacak mısın? Ya cilt kanseri yaparsa?...Bak gerçek bilim insanları ne diyor? "aşıyı bulsak bile insanda uygulama aşaması yaklaşık 14 ay alır diyor. Sen kabini yapıp gazı verip hadi bu sağlıklı girin içine diyorsun. Eleştirene de karalama yaftasını yapıştırıyorsun.Oh ne güzel.Piyasada steril olmayan yerlerde üretilen ve 0,2 mikron kalınlığındaki hava, dumanı vb yi çok rahat geçiren maske üreticilerini de alkışla ve eleştirdiğimizde bizi kına.
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (3 yıl önce)
    uvcden başka çözümü yok mikroplara, senelerdir su arıtma cihazları kuruyorum sudaki mikropları öldürmek için uvc lamba mevcut ama ışığın vücuda yansımayacagı yapıda olması lazım çok sakıncalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Devlet sevdalısı (3 yıl önce)
    Vural beye katılıyorum internette araştirdım bu ışınlar araştırılmalı bazı ışınlar çok tehlikeli radyason yatmaktadır.iycene araştırılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (3 yıl önce)
    uv direk insana temas ederek çok zararlı. Başka yöntemleri var uv kullanım yöntemleri
    0
    0
    Yanıtla
  • sinem (3 yıl önce)
    ama bu ışınların zararı var insana
    0
    0
    Yanıtla
  • sinem (3 yıl önce)
    başarılar
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    virüs öldürücüler insana zararlı iyice araştırılmasını tafsiye ederdim
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerem (3 yıl önce)
    vural bey haklı uv zararlı bu yeşil ışıkla başarı alınamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • vural (3 yıl önce)
    Kabinin içinde kullandığınız yeşil renk bir aydınlatma uvc siteril etme özelliği vardır buda canlıyla birebir teması olamamalı önce araştırılmasını öneririm
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (3 yıl önce)
    Japonların yıllardır kullandığı Air Shower Kabinine Ozon gazı eklemişler.Birçok gıda fabrikası girişlerine hijyen amaçlı kullanılan bir sistem. Yine de güzel fikir
    0
    0
    Yanıtla