SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tekrar Biraraya Gelecekler"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:05:57
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. AK Parti'nin CHP heyetinde yer alan isim Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda biraraya geldi. 18.05 sularında başlayan görüşme, akşam yemeğiyle devam etti. 18.35'te başlayan yemek ise 20.15'te sona erdi. Ardından görüşmelere devam edildi. Görüşmenin ardından da öngörüşmeleri yürüten CHP heyetinin başındaki isim CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Merkezi'nde kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

AK Parti'nin CHP heyetinde yer alan isim Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Koç'un konuşmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelik, "Aziz milletimizin huzurunda bugün verdiğmiz şehitlere rahmet diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.Acılı ailelerine en içten taziyelerimizi arzederiz. Bugün Bakanlar Kurulu'na sunum yaptık, CHP ile yürütütğümüz istikşafi görüşmelerin hükümet politikalarına ilişkin bölümleriyle ilgili bir tasnif yapmıştık. Bu bağlamda bu öngörüşmelerde hangi bakanımızın alanına giren konu varsa onu ilgili bakanlarımızın gündemine getirdik ve genel hükümet politikalarıyla ilgili aramızdaki tartışmaları Bakanlar Kurulumuzla paylaştık. Böylece MYK'mızdan sonra Bakanlar Kurulu'muza da istikşafi görüşmelerle ilgili bilgi vermiş olduk. Bugün ilk defa istikşafi görüşmelerin bitiminden sonra daha önce açıklandığı gibi Sayın Genel Başkanlar biraraya geldiler. Başbakanımızın daveti üzerine Sayın Kılıçdaroğlu'nun bunu olumlu bulması neticesinde burada gerçekleşti. Yemekli bir görüşme oldu, yaklaşık 4,5 saat sürdü. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde, verilen sürenin dolmasına yakın, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu içerisinde her iki genel başkan en geniş yelpazede çeşitli değerlendirmelerde bulundular.Kuşkusuz, geniş bir yelpaze var Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda, farklı değerlendirmeler olabilir. Bunların hepsi gündeme geldi. İki genel başkan bunları paylaştılar. Ayrıca, istikşafi görüşmelerin neticesinde ortaya çıkan tabloları hem biz hem CHP heyeti kendilerine ifade etmişti. Bunun neticesi olarak da uzlaşılan, anlaşılmayan konular da her iki Genel Başkan görüşlerini ifade ettiler" diye konuştu.

Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Başbakanımız ve Genel Başkanımız, uzlaşılan, çatışılan, mesafe alınabilecek ve net uzlaşmazlık yönünden konularla ilgili uzun bir değerlendirmede bulundu. Görüşlerimizi açıkladı, akabinde Sayın Kılıçdaroğlu da kendi bakış açısından kendi zaviyesinden değerlendirmelerde bulundu. Gelinen noktada, şu anda bugün itibarıyla bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Bu haftasonu gelmeden Perşembe ya da Cuma her ikisinin programına uygun bir biçimde bu görüşmenin devamı niteliğinde ama şu ya da bu yönde bir nihai değerlendirmeye varmak üzere tekrar biraraya gelecekler. Biraraya gelişin sonucunda nasıl bir noktaya varıldığını içtenlikle sizlerle paylaşacağız."

"Türkiye siyasi hayatında iki anadamarın, birbirine iki siyasi zıt akımın ama iki büyük damarın temsilcisi olan Genel Başkanların böylesine bir istikşafi görüşme sürecinin ardından biraraya gelmesi bir ilktir" diyen Çelik, "Yaklaşık 35 saatlik bir öngörüşme sürecinin arkasından siyasi hayatın iki damarını temsil eden aynı zamanda iki zıt akımı olan iki Genel Başkanı açık bir ortamda karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular. Bu haliyle istikşafi görşümeler, arkasından Sayın Genel Başkanların biraraya gelmesi başlıbaşına Türk siyasi hayatı için bir kazanım olarak değerlendirilmektedir bizim tarafımızdan. Şuana kadar partilerin karşılıklı olarak çeşitli politikalarda birbirlerinin pozisyonlarını görmeleri Genel Başkanlar tarafından bunun değerlendirilmesinin yapılması, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda seçeneklerin en geniş yelpazede değerlendirilmesi kuşkusuz bu açıdan bakıldığında şu ana kadar gelinen nokta itibarıyla Türk siyasi hayatı açısından başlıbaşına kıymet konusu bir alan oluşturmuştur. Bundan sonrasında her iki Genel Başkan buradaki değerlendirmeleri kendi takvimlerine ve takdir edecekleri günde kendi yetkili kurullarına götürecekler, kendi aralarında yaptıkları değerlendirmeyi, gelinen noktayı arkasından da Perşembe ya da Cuma günü bu görüşmenin devamı niteliğinde olan ama bir bakıma da nasıl bir sonuç çıktığıyla ilgili nihai değerlendirmeyi kendi aralarında yapacaklar. Onu da aynı şekilde aynı formatta sizlerle paylaşacağız. Biz görüşmenin açık ve samimi olması, herkesin görüşlerini nezaket içinde ifade etmesinden memnun oluyoruz" açıklamasında bulundu.

"NİHAİ KARAR PERŞEMBE YA DA CUMA GÖRÜŞÜLECEK"

Bugünkü görüşmenin soluksuz bir sohbet ve değerlendirmede gerçekleştiğini anlatan Çelik, bunun neticesinde Perşembe ve Cuma günleri için kendi MYK ve yetkili kurullarına götürecek konuları Genel Başkanların paylaştığını ifade etti. Çelik, yapılan çalışmanın titiz bir biçimde olmasına gayret ettiklerini anlatarak, her konuda anlaşma olamayacağını, iki zıt siyasi algının, hangi reformlara dönük ortaklıklar bulabilir konusunun tespit edildiğini söyledi. Nihai kararın Perşembe ya da Cuma günü görüşüleceğini belirten Çelik, 'koalisyon olacak mı olmayacak mı' çerçevesinde, nasıl ilerleneceği konusunda, net bir cevap bulunacak değerlendirmenin Perşembe ya da Cuma günü ortaya çıkacağına dikkati çekti.

KILIÇDAROĞLU VE DAVUTOĞLU BAŞBAŞA GÖRÜŞMEDİ

Bu görüşmenin bir sonraki görüşme için zemin olduğunu kaydeden Çelik, kendi çalışmalarını heyet olarak yapacaklarını ifade etti. Çelik, bugün yapılan görüşmede Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'nun başbaşa görüşmediğini belirterek, yaklaşık 4 buçuk saati bulan bir görüşmenin gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak üzere en geniş meselelerin görüşüldüğünü anlatan Çelik, "Her ikisinin de çok geniş bir yelpazede değerlendirme yaptığını ama Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda geniş bir hassasiyetle her konuda paylaşım içinde olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Çelik, "Bizler orada bir çetele tutup da 100 maddeden şu kadarında uzlaşıldı, şu kadarında uzlaşılmadı diye bir sonuca varamayız. Zaten siyasetin doğası da böyle işlemez" diye konuştu.

Bu süreçlerin yorucu süreçler olduğunu anlatan Çelik, "Milletimizin ihtiyaçları için en iyi formülü bulabilmek konusunda tabii ki samimi bir gayret var ama koalisyon olur, başka şey olur. Geniş yelpazede başka seçenekler olur. Bunu nihayetlendiğinde göreceğiz" açıklamasında bulundu.

"Son noktayı koyana kadar yine ilk gündeyiz" diyen Çelik, "Bütün bu görüşmeleri niye yapıyoruz? Tabii ki belli konularda mesafe almak için yapıyoruz. Ben burada aritmetik bir sonuç veremem. Bizim işimiz görüşmelerin tam olarak yapılması" diye konuştu.

Kısa süreli bir reform hükümetinin gündem olup olmadığına ilişkin değerlendirmede bulunan Çelik, "Herhangi bir seçenek üzerinde yoğunlaşıldı, su seçenek öne çıktı gibi bir değerlendirme şu aşamada yanlış olur. En geniş yelpazede bütün konuları genel başkanlar gözden geçirmiştir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız