SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tekstil ve KOBİ'ler..

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin tekstil sektöründe KOBİ'ler için "Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Ortak Programı" toplantısı Malatya'da yapıldı.

Anemon Otel'de düzenlenen toplantıya Malatya Valisi Ulvi Saran, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Carlos Ruiz Gonzales, Birleşmiş Milletler (UN) Türkiye Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Daimi Temsilcisi Shaid Najam, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Direktörü Süleyman Yılmaz, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Direktörü Gülay Aslantepe, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Daimi Temsilci Yardımcısı Ulrika Rıchardsson, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Ortak Program Direktörü İnci Ataç, UNIDO Program Koordinatörü Damla Taşkın, ILO Ortak Program Koordinatörü Özge Berber Ağtaş, UNDP Program Uzmanı ve Danışman Murat Gürsoy'un yanı sıra İTKİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Malatya Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve tekstil öğrencileri katıldı.

İspanya Hükümeti tarafından "Bin Yıl Kalkınma Hedefleri" doğrultusunda finanse edilerek, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Teşkilatı tarafından hayata geçirilip, uygulamaları İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri ile birlikte yürütülen "Türkiye'nin Tekstil Sektöründe KOBİ'ler için Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Ortak Programı" Türkiye'nin tekstil, hazır giyim ve deri sektörü stratejisinde yer alan, bu sektörde üretimin, inovasyonun, kurumsal sosyal sorumluluğun geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması ilkeleri doğrultusunda hazırlanan program kapsamında bilgiler verildi.

Programda açılış konuşmasını İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi yaptı. Tanrıverdi, "Türkiye'nin Tekstil sektöründe KOBİ'ler için 'Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Ortak Programı'nın açılışını yapmaktan onur duyuyorum. İspanya Hükümeti'nin Bin Yıl Kalkınma Fonu tarafından finanse edilen, ulusal ortağı İTKİB olan ortak programdan elde edeceğimiz değerleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Türk tekstil konfeksiyon sektörü, küresel ölçek rekabetçiliğini ve sosyo-ekonomik gelişimini hızlandırmak temel amacımızdır. Global alıcılarla, yeni siparişlerle ihracat artışını destekleyen, alıcıyla satıcı arasındaki iletişim ve etkileşimin zenginleştirilmesiyle, ciro ve verimliliğin artmasını sağlayarak, üretimde değer zincirinin her halkasının özellikle küçük tedarikçilerin mesleki yeterliliklerinin yükselmesini sağlayan, iş iletişimi ve uygulaması pratiğinin oluşması bu programın bize getirecekleri arasındadır. Global pazarların Türk şirketlerinin görünürlülüğünün sağlanmasıyla ulusal, uluslararası yeni müşterilere kapılar açılacaktır. Tedarikçi, üretici ve alıcı arasında yeni iş geliştirme platformları oluşturulacaktır. Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya'da bu sektörde faaliyet gösteren KOBİ'lerimiz aracılığı ile yerel iş dünyasında sorumlu rekabet ve uluslararası kurallara uygun iş ortamları oluşturulacaktır. Bu bölgedeki firmalarımızın küresel platformun oyuncuları arasına girmesi için İHKİB'in edindiği deneyimleri de ekleyerek, hedefliyoruz. Bundan böyle bizim olduğumuz yerde, bu yörede yerini alacaktır. Kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle küresel değer zinciri paralelinde yapılacak üretim, bizleri ihracatta da, sosyal yaşamda da bin yıl kalkınma hedeflerine götürecektir. Bugün hazır giyim ve konfeksiyonda 15 milyar dolar olan ihracatımızı sizlerle doğu-batı arasındaki değer zincir oluşturarak, katma değeri yüksek moda ürünlerine endeksli büro çalışma prensipleri paralelinde üreterek, iş bağlantıları kurarak 2023 ihracat hedefimizi 52 milyar dolar olarak koyduk" dedi.

Vali Ulvi Saran da programın Malatya'da hayata geçirilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Dünya'da ekonomik aktörler, girişimciler sadece kendi bölgeleriyle, kendi çevreleriyle bağlantılı değil dünya pazarlarıyla bütünleşme çerçevesinde hareket etmek zorundadırlar. Bugün girişimcilerin, bölgesel, ulusal değil küresel oyuncu olmaları gerçeğini kimse inkar edemiyor. Bu gerçek, tekstil sektörü için diğer sektörlerden çok daha fazla açık ve önemli bir şekilde doğruluğunu ortaya konuyor.

Günümüzde tekstil sektörü, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve çevre iller için önemli olduğu kadar Türkiye'nin herhangi bir il ya da bölgesinde tekstil alanında üretim yer kuruluşlar içinde geçerli ve doğru olan bir faktördür" diye konuştu.

İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Carloz Ruiz Gozales ise "Bu program verimliliğe katkıda bulunacaktır. Hem küçük hem de orta ölçekli işletmelerde ve de hassas bölgelere de katkıda bulunacaktır. Ayrıca yöresel ve de yurt içi değer zincirinin de artmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında Türkiye'nin tekstil sektöründe rekabet edebilirliğine yardımcı olacaktır. Türkiye ve İspanya stratejik ortaklar haline gelmişlerdir. Birçok alanda ayrıcalıklı ikili ilişkileri vardır. Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler girişimiyle birlikte İspanya ve Türkiye yine birlikte ortak değerleri paylaşarak ve de ortak bir kültürel anlayış geliştirerek, bir araya gelip batı ve doğunun gelişimine ve yakınlaşmasına katkıda bulunabilir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin Avrupa Birliğine girişi İspanya Hükümeti'nin bir önceliğidir. İspanya, Türkiye'nin çabalarını destekleme adına elinden geleni yapacaktır. İspanya, Türkiye ile ilişkilerine çok önem vermektedir. Türkiye'nin Avrupa'ya ekonomik ve sosyal olarak yakınlaşmasına da önem vermektedir. Türkiye ve İspanya'nın artan yatırımları ve iş birlikleri vardır. Tekstil sektörü dahilinde İspanya'daki ve Türkiye'deki şirketler birlikte çalışmalar yürütmektedir. Türkiye bu katkr halkasının özellikle kılım ve uyum sürecinde yardım alacaktır. İspanya'da bu süreç çok iyi bilinmektedir. Program kapsamında sizlerle bunları paylaşmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Daimi Temsilcisi Shaid Najam, "Hükümetin ve tüm paydaşların katkısını ortaya koyması gerekiyor. İnsan merkezli ve katılımcı bir yaklaşım ortaya konmalıdır. Bu proje, bütün paydaşların varlığıyla, katılımın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Bunun yanında sürdürülebilir ilişkiler ortaya konmalıdır. Sosyal kurumsal sorumluluk, daha kötü durumda olanları kalkınmış hale getirerek yoksul ve zengin arasındaki farkı azaltmak için son derece önemli bir nokta. Sadece istihdam fırsatı oluşturmak yetmiyor burada, aynı şekilde çalışma ortamlarının uygun ve kabul edilebilir çalışma alanlarını sağlamak önemli. Çalışma sektöründe, sektörde kadınların dışlanması en büyük problem. Kadınların çalışma gücüne dahil edilmesi son derece önemli bir prensip. Çevreye hassasiyette önem taşıyor. BM'nin örgütlerinin ulusal ortaklarından en önemli ortaklarından birisi tabi ki İTKİP. İTKİP, son derece spesifik bir sorumluluğa sahip. Türkiye'nin tekstil sektöründe KOBİ'ler için sürdürülebilir ağlar ve ilişkiler zinciri oluşturmak tabi ki son derece önemli bir hedef. Bu program, stratejik hedefi gerçekleştirirken, aynı zamanda hem verimliliği hem de KOBİ'lerin kapasitesini artırmayı hedeflemektedir. Özellikle daha az gelişmiş bölgesel alanlarda hem iş birliğiyle hem de ağların oluşturulmasıyla bu alanlarda rekabetçiliğin sağlanması programın en önemli ayağı" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız