SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Telafisi Yoluna Gideceğiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:29:38
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Ulvi Saran, Ermeni Mezarlığı'ndaki yıkımla ilgili olarak, ''Mevzuatı aşan, mevzuatın gerektirdiği durumun dışında bir uygulama yapılmışsa, haddinden fazla yer yıkılmışsa o konuyu değerlendireceğiz, telafisi yoluna gideceğiz'' dedi.
     
Vali Saran, bir programa katılmak üzere geldiği Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu'ndan çıkışında Kiltepe mahallesinde bulunan Ermeni Mezarlığı'ndaki yıkımla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
     
Ermeni Mezarlığı'nda bir imar mevzuatı çerçevesinde yapılan bazı yapılar olduğunu belirten Saran, düzenlemenin yıkımıyla ilgili Valiliğin herhangi bir talimatı bulunmadığını söyledi. 
     
Düzenlemenin nasıl yürütüleceği konusunda belediyenin bazı sorumlulukları olduğunu ifade eden Saran, ''O çerçevede gereğini yerine getirme konusundaki çalışmalar yerine getirilmiştir. Ama esasen ne ölçüde mevzuat çerçevesinde hareket edildiği, ne ölçüde bunu aşan sonuçlar ortaya çıktı onu değerlendirmek üzere belediye başkanımız ve emniyet yetkililerimizle bir araya geleceğim, konuyu değerlendireceğim'' diye konuştu. 
     
Konuyla ilgili kendilerinin bir talimatı olmadığını vurgulayan Vali Saran, ''Sadece mevzuata uygun yerine getirilmesi hususunda değerlendirilirken, 'mevzuata aykırı bir yön varsa onu telafi edin, sadece onu giderin' şeklinde bir değerlendirmemiz oldu. Ama uygulamada bu tür sorunlar olabilir. Belki mevzuatı aşan, mevzuatın gerektirdiği durumun dışında bir uygulama yapılmışsa, haddinden fazla yer yıkılmışsa o konuyu değerlendireceğiz, telafisi yoluna gideceğiz'' dedi. 
     
 -''Yapılan şey kilise değil''- 
     
Burada 'kilise yapılıyor' diye vatandaşlardan gelen şikayet üzerine yıkıldığı yönündeki iddiaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Vali Saran, şunları kaydetti: 
     
''Yapılan şey kilise değil. Neticede orada bir din mensuplarının, bir dine bağlı insanların vefat eden yakınlarının mezarları var. Dolayısıyla mezarların bulunduğu yerde, dini vecibeler gereği yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklere cevap verecek bir takım ünitelerin olması son derece doğal. Bunların yapımı esnasında imar planının gerektirdiği kriterlere göre hareket edilmesi gerekiyordu. Burada bazı imar mevzuatının gereklerini aşan noktalar vardı. Belki onların yıkılmasıyla ilgili bir uygulama yapılması gerekiyordu. Sanıyorum bunu aşan bir sonuç ortaya çıktı. Yükümlülük belediyeye ait olduğu için yerine getirilirken bir miktar mevzuatın gerektirdiği ölçünün dışına çıkılması belki bir uygulama sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Biz bunu değerlendireceğiz. Eğer mevzuata aykırı yapılaşmanın dışındaki bunu aşan bir durum varsa, bunun telafisi için gerekeni yapacağız.'' 
 
 Belediye yapmalı
 

Bu arada CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ermeni Mezarlığı'nda inşaat halinde iken yıkılan yapıların Malatya Belediyesi tarafından yaptırılması gerektiğini söyledi.
 
Ağbaba, şöyle konuştu:
 
"Malatya Kiltepe Mahallesi’nde bulunan Ermeni Mezarlığı içinde yer alan son dua yeri, bekçi kulübesi ve gasilhanenin belediye tarafından yıkılmasını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum.
 
Hayırsever Ermeniler Derneği yetkilileri binalar yapılmadan önce belediyeden izin aldıkları  belirtilmektedir. Malatya Belediyesinin inşaatlara önce izin verip sonra yıkmasını  anlamak mümkün değil.
 
Daha Hrant Dink’in davasının sonucunun yankıları sürerken, Zirve Yayınevi Katliamının vahşet görüntüleri hala akıllardayken  Malatya Belediye’sinin Ermenilerin mezarlarına karşı yaptığı bu yıkım düşündürücüdür.Mezarlıktaki binaların yıkılmasında siyasetin en üstündeki kişilerin ve bazı basın yayın kuruluşlarının nefret söylemleri etkili olmuştur.
 
Son günlerde sayın Başbakanın dindar gençlik yetiştireceğiz açıklamaları konuşulmaktadır. Başbakana dindar gençlik değil birbirinden nefret etmeyen gençlik yetiştirmesini tavsiye ediyorum.
 
Belediyelerin görevi hangi inançtan olursa olsun herkesin mezarlarını düzenlemek, ayrım yapmadan hizmet etmektir. Malatya Belediyesi en kısa sürede yapılan bu yanlıştan dolayı Ermeni vatandaşlarımızdan özür dilemelidir. Malatya Belediyesi kendi kaynakları ile bizzat bu binaların yapımını kendisi gerçekleştirmelidir.
 
Bu olayın, ülkemizde etnik kimliklere karşı yapılan üzüntü verici son olay olmasını temenni ediyor, yetkilileri daha duyarlı davranmaya davet ediyorum."

 
FOTO: İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız