SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Telefon Dolandırıcısına Dikkat!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:37:16
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Emniyet Müdürülüğü tarafından şehirin çeşitli yerlerindeki reklam panolarına, "Telefon Dolandırıcılığı"na karşı uyarı mesajları içeren uyarı afişleri asıldı. Afişlerde vatandaşlar, polis, savcı ve jandarma görevlisi olarak tanıtarak dolandırıcılık yapanlara karşı uyarıldı. 
 
Malatya Emniyet Müdürü Mustafa Aygün'de Polisevi'nde düzenlediği basın toplantısına bu konuya değindi. Aygün, vatandaşların dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl Malatya'da 88 ayrı telefonla dolandırıcılık olayı meydana geldi.Bunlardan sadece 6 tanesinin aydınlatıldı. Özellikle telefon kullanmak suretiyle toplumumuz da uzun süredir devam ede gelen bir dolandırıcılık yöntemi var. Dolandırıcılık çok farklı yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Örnek vermek gerekirse, aranılan şahıslar üzerinde öncelikle ciddi anlamda, özgeçmişleri yönleri ile, kimlik yönleri ile yönü ile araştırma, hatta bunların bazı banka hesapları yönüyle tespit edilen şahıslar olduklarını görüyoruz. Yüksek miktarda para ile dolandırılan şahıslarda bunu görüyoruz Şahıslar, dolandırmak için mağdurların önce kimlik bilgilerine sahip olup, onlara telefon etmek suretiyle kendileri ile ilgili bir güven ortamı oluşturuyorlar. İşte telefonda telsiz sesini dinleterek, polis olduğunu, hakim olduğunu, savcı olduğunu, rütbeli asker olduğunu söyleyerek, bir takım yöntemler kullanarak, şahısları kendileri ile ilgili şüphe oluşturacak herhangi bir soru işareti bırakmayacak şekilde güven terkin etmiş oluyorlar. Daha sonrasında, bu şahısların acıma hisleri diyebiliriz, şefkat duyguları diyebiliriz, hayırseverlik duyguları diyebiliriz, yardımseverlik duyguları diyebiliriz veya bir takım korkularından istifade ederek, bu insanları telefon da ikna ederek, hesaplarındaki paraları, bunların saha öncesinde sahte kimliklerle açmış oldukları hesaplara transfer ettiklerini görüyoruz. Bunları nasıl yapıyorlar? Açıyor müştekiye telefonu şunu söylüyor, diyor ki, 'Senin hesabın terör örgütü tarafından kullanılıyor. Hesabından para kullanılıyor. Biz bunu tespit ettik. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Ama bunu kimse ile paylaşma. Biz bu şahısların peşindeyiz' diyerek şahsı ikna yöntemleri ile ikna ediyorlar. Hatta şunu da söylüyorlar, daha öncesin de, banka hesaplarını bildikleri için, 'Senin banka hesabını biliyoruz, hesap hareketliliğini takip ediyoruz. Bizim bu hesaptan para sızdıranları tespit edebilmemiz için, senin bir hareketlilik yapman lazım. Yani bu hesaptan şu hesaba para aktarman lazım ki, bu şahısları takip edebilelim.' gibi değişik ikna yöntemleri bulup, bu insanları ATM cihazları ve bankamatik cihazlarına veya bazılarını da bizzat bankalara yönlendirmek suretiyle hesaplarından para transfer ettirmek suretiyle dolandırıcılık yapmaktadırlar" ifadelerini kullandı.
 
ÖDÜL MESAJLARINA DA DİKKAT
 
Cep telefonlarına gönderilen 'ödül kazandınız" şeklindeki mesajlara karşıda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, "Dolandırıcılar çok fazla teknik çalışıp, yöntemler çalışıyorlar. Her seviyede insanların mağdur olduklarını görüyoruz. Dolayısıyla vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek amacıyla görsel anlamda bir çalışma başlattık" diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız