SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Temel Slogan Eğitimde Nitelik ve Kaliteyi Artırmak"

0
Güncellendi - 2016-02-26 17:20:49
A- A+ PAYLAŞ

Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi (EFDEK) Yürütme Kurulu, 7’nci İstişare ve 3’üncü Genel Kurul Toplantısı   İnönü Üniversitesi’nde yapıldı.

İnönü Üniversitesi Kalegöl Otel’de gerçekleştirilen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Kalite Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuba Yanpar, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, EFDEK Başkanı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez ile çok sayıda Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi üyeleri katıldı.

Toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Programı öğrencilerinin seslendirdiği Malatya türküleri müzik dinletisi ile başladı.

Daha sonra toplantının açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen EFDEK Başkanı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Dönmez, “Düzenlediğimiz toplantılar ile Eğitim Fakültelerinin sorunlarını bilimsel veriler çerçevesinde değerlendirmek, fakültelerin eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak, eğitim ile ilgili konularda bilimsel bir zeminde politikalar üretmek ve bu politikaların hayata geçirilmesi yönünde gerekli girişimlerde bulunmak, değerlendirme ve akreditasyon çalışmalarının alt yapısını oluşturmak, bu amaçla kurulacak kurum, kuruluş ve kurulların faaliyetlerini desteklemek ve izlemek amaçlanmaktadır.” dedi.

Özellikle son dönemde yükseköğretimin sorunlarını çözme noktasında hızlandırılmış bir çaba içerisine girildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik şöyle konuştu:

“Bu aşamada bize düşen eksikliklerimizi giderme hususunda çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdürmektir. Ayrıca tüm eksikliklerimize rağmen hem ülkemiz hem de üniversitelerimiz gelişmeye devam etmektedir. Bundan 20 yıl öncesinde bugün devletin üniversitelerine bu kadar yatırım yapacağını hayal bile edemezdik. Her gün daha da gelişen ve birçok alanda uluslararasılaşan bir Anadolu üniversitesi olarak İnönü Üniversitesi, son 7,5 yılda tam 600 Milyon TL yatırım yapmış, bunun 400 Milyon TL’sini devletten, 150 Milyon TL’sini öz gelirlerinden, diğer 50 Milyon TL’sini ise Malatyalı işadamlarından almıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve YÖK Başkanımızın da zaman zaman vurguladıkları gibi, üniversiteler artık belli bir alanda kendilerini geliştirerek rol model olmalıdırlar. İşte şu an misafir olduğunuz üniversite bu bağlamda ilerlemektedir. İnönü Üniversitesi karaciğer naklinde Avrupa birincisi ve dünyada ikinci konumdadır. Daha birçok organ naklinin gerçekleştirildiği İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde kurulan Karaciğer Nakli Hastanesi dünyada tek organa ait hastane olma özelliği taşımaktadır. Sağlıkta ön plana çıkan İnönü Üniversitesi ayrıca sosyal sorumluluk projelerine de son derece önem vermiş ve bu konularda da ciddi projeler hayata geçirmişti. Teknopark, Güneş Enerjisi Santrali, Hastane Oteli gibi projelerle toplumunun sorunlarına duyarlı ve çözüm üreten bir hale gelmiştir. Eğer biz, tembelleşmeden ve yerelleşmeden ülkemizin değerlerini, tüm dinamiklerini seferber edersek çok kısa bir süre içerisinde büyük sorunları da çözebileceğimizi düşünüyorum. Bu duygularla toplantının başarılı geçmesini diliyorum.”

Konuşmasında, “Eğitim Fakülteleri ile ilişkimiz daha ziyade insan kaynakları üzerine gelişmekte olup her sene kaç öğretmenin atanacağı yadakaç kontenjanın olduğu gibi konular üzerinde durmaktayız. Dolayısıyla öğretmen nitelikleri üzerinde duramadıklarını oysaki Bakanlık olarak nitelik, hizmet içi eğitimi, eğitim süreci gibi meseleler üzerinde durmamız gerekmektedir.” diyen MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin ise, “Şuanda mevcut norm fazlası öğretmenlerimiz gerçekte ihtiyacı olan okullara dağıtılacak olsa şuan Türkiye’nin gerçekte öğretmen açığı 7 bindir. Ancak öğretmenlerin eş, engel vs. durumlarından dolayı bunu yapmak çok mümkün olmuyor. Şu anki haliyle öğretmen ihtiyacımız yaklaşık 60 bin civarındadır. Tabii ki bunların hepsine de çeşitli nedenlerden dolayı tayin yapılamıyor. Şu an itibari ile atamayı bekleyen öğretmenlerin ve mezun edilecek olan öğretmen adayların ezici bir kısmı kamuda öğretmen olarak istihdam edilemeyecektir. Böyle bir ihtimal de imkân da yoktur. Dolayısıyla eğitim fakültelerinin geleceklerini tartışırken bu gerçeği görerek yola devam etmemiz gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, “Yeni YÖK olarak temel sloganımız eğitimde nitelik ve kaliteyi arttırmaktır. Türkiye’de yükseköğretim artık belli bir nicel ivmeye ulaşmıştır. Kitleleşme ötesi noktaya gelmiştir. Bundan böyle artık kalite ve nitelik üzerinde yoğunlaşmamız gerekmektedir. Sayın Rektörümüzün ifade ettiği gibi, üniversitelerimiz şu an daha çok imkâna ve bütçeye sahiptir. Artık eğitim ve öğretimde kalite ve nitelik olmalıdır. Gerçekten de üniversiteler rol model olmalıdır. YÖK olarak radikal reformlar yerine küçük küçük yenilikler ve iyileştirmelerle yol almayı düşündük. Hatta bazı düzenlemeleri askıya çıkarıyoruz. Yani yaptığımız düzenlemelere paydaşlarımızın ve ilgililerin düşüncesini aldıktan sonra nihai şeklini veriyoruz.” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra toplantı, YÖK Kalite Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuba Yanpar’ın “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Eğitim Fakültelerine Yansımaları” başlıklı sunumu ile devam etti.

İki gün sürecek olan Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi (EFDEK) Yürütme Kurulu, 7’inci İstişare ve 3’üncü Genel Kurul Toplantısındaki oturumlarda, EFDEK üyesi fakülte dekanları tarafından “Güncel Gelişmeler Işığında Eğitim Fakültelerinin Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler, Eğitim Fakültelerinin Geleceğine İlişkin Görüş ve Önerilerin Raporlaştırılması, Yurtdışında Öğretmen Yetiştirme Deneyimleri; Formasyon Programlarının İçeriği ve Öğretmen Adaylarının Niteliklerinin Artırılmasına Yönelik Uygulamalar, Türkiye’de Eğitim Fakültelerinin niteliğinin artırılmasına ilişkin görüş ve Öneriler ile Eğitim Fakültelerinin  Akreditasyonu ve Kalite” başlıkları altında sunumların yapılacağı kaydedildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Abdul (8 yıl önce)
    Sayın Rektör, kalegol otelde Turgay Hoca ve rektör adayı Aysun Bay Karabulut'a yaptığınızı şiddetle kınıyorum.
    0
    0
    Yanıtla