SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Temiz Medya Temiz Toplum"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:27:33
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Kadın Platformu, Aile Odaklı Medya İzleme ve Değerlendirme Projesi’ni hayata geçirdi.

‘Temiz Medya Temiz Toplum’ sloganıyla hayata geçirilen projeyle ilgili BİLSAM Kadın Platformu tarafından kamuoyuna bilgi verildi.

BİLSAM Kadın Platformu Üyesi Avukat Zeliha Gültekin, “BİLSAM Kadın Platformu olarak vizyonumuz; İyi ve erdemli insanlardan oluşan bir toplum ve anlamlı bir dünya oluşturulma sürecine katkı sağlayan çalışmalar yapmak; güçlü, sağlıklı aileler ve nesillerin yaşadığı bir dünyaya ulaşmaktır. Tarih boyunca hayatımıza yön veren, bizi bir arada tutan ortak değerler; şiir, müzik, resim gibi alanlar üzerinden nesilden nesile aktarılmıştır. Sinema ve Televizyon, diğer tüm etkili kültürel aktarım araçlarını da bünyesinde barındırarak; siyaset, sanat, ekonomi gibi hayatın tüm alanlarında değiştirici-dönüştürücü bir nitelik kazanmıştır. Fakat toplumu bir arada tutacak ortak ahlaki değerleri yıkmada da çok etkili bir araç olarak kullanılmıştır. Sinema ve televizyonun hayatımızdaki yerini istatistiksel veriler de net bir şekilde ortaya koymaktadır. 2009 yılında ülkemizde en çok okunan kitap 400 bin adet satmış, en çok okunan gazete 800 bin okura ulaşmış iken, bir sinema filmini Türkiye ve Avrupa’da toplamda 8 milyon 600 bin kişi izlemiştir. Araştırmalar Türkiye’de televizyon izleme alışkanlığının günde ortalama 4 saat 17 dakika ile birçok ülkenin üzerinde yer aldığını göstermektedir. 17 yaşına kadar çocukların yaklaşık 60 bin cinayet, ölüm ya da yaralama sahnesi izledikleri belirlenmiştir. Ayrıca ülkemizde yayınlanan çocuk dizilerinin ve diğer çocuk programlarının eğitici olmaktan uzak yapımlar olduğu ve gençlik dizilerinin de olumsuz riskli davranışları içerdiği tespit edilmiştir. Avrupa ve Amerika dahil bir çok ülkede başta ebeveynler olmak üzere toplumun, medya üzerinde sivil oluşumlar aracılığıyla aile odaklı bakış açısını yaygınlaştırdığı görülmektedir. Türkiye’de ise halkın yüzde 85’i televizyon yayınlarından şikayetçi olduğu halde şikayetlerin ilgili kurumlara ulaşma oranının yüzde 2,5’ta kaldığı görülmektedir” dedi.

TEMİZ MEDYA TEMİZ TOPLUM

Gültekin, farkındalık oluşturmak için Aile Odaklı Medya İzleme ve Değerlendirme Projesi’ni hayata geçirdiklerini kaydederek, “BİLSAM Kadın Platformu olarak, İKADDER’in hazırlamış olduğu “Aile Odaklı Medya İzleme Ve Değerlendirme Projesi” (Ailemiz-P) kapsamında Malatya’da bilinç ve farkındalık oluşturma sorumluluğunu üstlenmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda önemli bir sosyal sorumluluk projesi özelliği taşıyan “Ailemiz Projesi”, tepkilerin ilgili kurumlara iletilmesinde kolaylaştırıcılık ve rehberlik işlevi görecektir. Bu Proje başta ebeveynler olmak üzere tüm duyarlı bireyleri göreve çağırmaktadır. Malatya’da projeye katılmak isteyen gönüllüler, ailemizprojesi.org web sitesinden görüşlerini bildirebilecekleri gibi Malatya sorumlusu olarak BİLSAM Kadın Platformu aracılığıyla da projeye dahil olabileceklerdir. Web sitesindeki anket formunu doldurmak suretiyle aile kurumu ve bireyleri açısından o ayın en faydalı ve en zararlı filmlerinin seçilmesine katkı sağlayabileceklerdir. Projeye katılan duyarlı bireylerin seçmiş olduğu programlar proje koordinatörlüğünce hazırlanmış dilekçe formları üzerinden RTÜK, Televizyon Kanalı, Program yapımcısı ve ana sponsor firmaya ulaştırılmaktadır. Projemiz kapsamında faydalı yayınlara teşekkür edilmesi ve ödüllendirilmesi de öngörülmektedir. Projemiz; Bilinçli medya izleyicisi oranını arttırmak, Toplumun taraflarını temsil eden bir sivil inisiyatif oluşturmak, Bireylerin ilgili kişi/kurum/kuruluşlara yayınlarla ilgili olumlu ya da olumsuz tepkilerini göstermelerinde rehberlik etmek, Böylece öncelikle çocuklar olmak üzere aile kurumunu korumak desteklemek ve değer kaybını önlemek, Halkın bilinçli tercihlerinin yayın politikalarını etkileyerek sessiz kitlelerin sesinin duyurduğu ve en önemlisi ‘Temiz Medya Temiz Toplum’ ilkesinin hayata geçirilmesine katkı sağlanması amacıyla hazırlanmıştır” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız