SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Temiz Su Temel İnsan Hakkı'

A- A+ PAYLAŞ

BM, dünya çapında yüz milyonlarca kişinin zorlukla elde ettiği ya da hiç ulaşamadığı temiz içme suyunun "temel insan hakkı" olduğunu ilan etti. ABD, İngiltere ve Türkiye de dahil 41 ülke oylamada çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler'in "temiz suya ulaşımın ve sağlığın korunmasının temel insan hakkı olduğu"na ilişkin bağlayıcılığı bulunmayan kararı, 122 ülkenin desteğiyle dün gece yapılan oylamada kabul edildi.

Oylamada hiçbir ülke karşı oy kullanmazken; aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Botswana'nın bulunduğu 41 ülke ise çekimser kaldı.

TÜRKİYE DE ÇEKİMSER ÜLKELER ARASINDA

Türkiye, BM İnsan Hakları Konseyi'nin daha önce bu alanda uzmanlardan oluşan bağımsız bir komisyon kurarak bir tasarı hazırladığını ve bu tasarının şu anda BM Güvenlik Konseyi'nin önünde olduğunu gerekçe göstererek oylamada çekimser kaldı.

Çekimser kalan ülkeler, kararın Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'nde suya ilişkin haklarla ilgili bir uzlaşmaya varma çabalarına zarar vereceğini ileri sürdü.

1 MİLYAR İNSAN İÇME SUYUNA ULAŞAMIYOR

Karar metninde 884 milyon kişinin güvenli içme suyuna ulaşma, 2.6 milyarı aşkın kişinin de temel sağlık korumasından yoksun olduğu belirtildi.

"Yaşam hakkının tam olarak kullanılabilmesi için bir insan hakkı olarak güvenli ve temiz içme suyu ile sağlığın korunması hayati önemdedir" denilen kararda, uluslararası topluma hitaben şöyle denildi: "Herkes için güvenli, temiz, erişilebilir, ulaşılabilir su ve sağlık koruması için çabalar artırılmalı."

1.5 MİLYON ÇOCUK SUYA HASRET ÖLÜYOR

BM verilerine göre, her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 1.5 milyon çocuk, su ve sağlık koşulları bağlantılı hastalıklardan ölüyor.

İŞTE ÇEKİMSER KALAN ÜLKELER:

ABD, İngiltere, Türkiye, Ermenistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Avustralya, Avusturya, Bosna ve Hersek, Botsvana, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Etopya, Yunanistan, Guyana, İzlanda, İrlanda İsrail, Japonya, Kazakistan, Kenya, Litvanya, Letonya, Lesoto, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Yeni Zelanda, Polanya, Güney Kore, Moldova, Romanya, Slovakya, İsveç, Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Tanzanya, Zambiya.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız