SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Temiz Sulama Suyu Gelecek'

A- A+ PAYLAŞ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi tarafından geçtiğimiz Kasım ayında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na iletilen sorunlar raporuna, bakanlıktan yanıt geldi. Bakanlıktan gönderilen yanıtta, belirtilen sorunlarla ilgili çözüm düşünceleri ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

MÜSİAD'ın konuya ilişkin basın bülteni şöyle:

"MÜSİAD tarafından 14–15 Kasım 2009 tarihinde yapılan Genel İdare Kurulu(GİK)toplantısında, MÜSİAD Malatya şubesi tarafından hazırlanan ve Çevre Ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na iletilen Malatya’nı sorunları raporuna cevaben Çevre Ve Orman Bakanlığından cevap geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, Eskişehir GİK toplantısında Bakan Eroğlu’na sunulan raporda Malatya’nın sorunları ile ilgili talepler olduğu, bu taleplerin Bakanlık tarafından değerlendirildiğini ve cevaben şunların iletildiğini kaydetti.

1.Çat Projesi-Derme Çerkezyazısı Sulamalarında kuraklık sebebiyle yaşan su sıkıntısının Abdulharap Çayı ile birleşen Şerefhan Deresinin Çad barajına derive edilmesi.

Çat Barajının mansabındaki Şerefhan Deresi üzerinde yapılacak bir düzenleyici ile alınacak olan suyun yaklaşık 1125 metre uzunluğundaki bir tünelle Çat Barajına derive edilmesi il alakalı çalışmalar Genel Müdürlüğümüz Kahramanmaraş 20.Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup, planlama raporu çalışmaları devam etmektedir.

Söz konusu işe ait planlama raporunun tamamlanması ve tasdik edilmesine müteakip 2010 yılı içerinde proje yapım ihalesi yapılması hedeflenmektedir.

2. Mevcut Derme Sulaması İle Şahnahan sulamasının kapalı istem borulu şebekeye dönüştürülmesi

Derme ve Şahnahan Sulaması ana kanallarının kapalı sulama sistemine dönüştürülmesinin teknik yönden mümkün olup olmayacağı, yapılacak planlama revizyonu neticesinde kesinlik kazanacak olup, yeterli basıncın sağlanması durumunda şebekenin kapalı sisteme dönüştürülmesi mümkün olacaktır.

Ancak bahse konu sulamalara ait ana kanalların kapalı sisteme dönüştürülmesinde teknik imkânsızlıklarla karşılaşılması durumunda söz konusu kanalların bakım-onarımına ilişkin iyileştirme talepleri, sulama tesislerini devralan kuruluşların başvurusu üzerine, çitçi katılımı da göz önünde bulundurularak, Genel Müdürlüğümüzce belirlenen kriterler ve Bölge Müdürlüğümüzün görüşü doğrultusunda değerlendirilerek neticelendirilmektedir.

4.Dolsusavak eşik kotuna kadar rusubat ile dolmasından dolayı depolama özelliğini yitiren Medik Barajının tekrar depolama özelliğinin kazandırılması.

Medik Barajına rezervuar hacmi kazandırmak maksadıyla Dolusavak eşiği yükseltilmesi ile alakalı proje yapım çalışmaları,2010 yılı içerinde tamamlanacaktır. Söz konusu işin inşaat yapım ihalesi 2010 Yılı Ek Yatırım Programına teklif edilecektir.

5.Kapıkaya Barajı il Boztepe(Kuruçay) Barajının Sulama şebekelerinin yapılması.

Kapıkaya Barajı sulaması, proje yapımı ihalesi 2007 yılında yapılmış olup, proje yapım çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir. Söz konusu iş a ait inşaat yapım ihalesinin 2010 yılında yapılması hedeflenmektedir.

6.Bazı İlçe(Battalgazi)İlçesi, Beldedeki(Hatunsuyu Beldesi)da Kanalizasyonlar Kırılarak Sulamada Kullanılmaktadır. Akan Suların Arıtmasının Yapılarak Arazide Değerlendirilmesi İçin Projeler Hazırlanması.

Derme ilave sulaması sahasının Hatunsuyu Ve Çarmuzu bölgelerini sulayacak olan ‘‘Malatya Derme Sulaması Çerkezyazı Sulaması İnşaatı’’ işi kapsamındaki Y9 ile Y16 arası şebekenin kamulaştırma çalışmaları yürütülmektedir. Buna paralel olarak inşaat işlerinin İdaremizin membadan mansaba doğru yapılması ilkesi doğrulturunda 2010 yılında tamamlanması hedeflenmekte olup, söz konusu sahalar temiz sulama suyuna kavuşacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız