SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tercih Yaparken Dikkat !..

A- A+ PAYLAŞ

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM), Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) giren üniversite öğrencisi adaylarına gönderdiği kılavuzun son bölümünde yer verdiği özel şartlara göre, adayların aldıkları eğitim ve ilgi alanlarının yanı sıra, fiziksel ve biyolojik yapılarının da seçtikleri bölümlere uygun olması gerekiyor.

ÖSS'ye giren yüz binlerce adayın tercih telaşı sürerken, yetkililer yaptıkları açıklamalarda adaylara ilgi duydukları bölümleri tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Ancak, adayların ilgi duydukları, mevcut eğitim ve maddi durumlarına uygun bölümleri seçmelerinin yanında, tercih kılavuzunda belirtilen bölümleriyle ilgili özel şartları taşıdıklarını da kontrol etmeleri gerekiyor.

Örneğin kılavuzda, "arıcılık" bölümünde okumak isteyen adaylara, arı sokmasına karşı alerjisi olmaması şartı, "tekstil teknolojisi", "diş protez teknolojisi", "ortopedik protez ve ortez" ve "eser koruma" bölümleri ile adalet meslek yüksekokullarında okumak isteyen adaylara ise başarılı olabilmek için elleri ve parmakları ustalıkla kullanabilmenin önemli olduğu
hatırlatılıyor.

Ayrıca, ambulanslarda görev yapacak paramedik adaylarına, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olmaları, 2. sınıfta ambulans kullancaklarından ehliyet alabilmek için en az 17 yaşında olmaları, kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki hastayı ekip arkadaşıyla taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları
gerektiği belirtiliyor.

-DENİZCİLERİN ŞARTLARI AĞIR-

Kılavuza göre, gemicilikle ilgili bölümlerde okuyacak öğrenci adaylarının, ideal boy ve kiloda olmaları, dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk bulunmaması, renk körlüğü ve şaşılığının olmaması kulaklarının ise arızasız olması gerekiyor.

Ayrıca, "deniz ve liman işletmeciliği" bölümünü tercih edecek adayların da yüzme, dalma, can kurtarma ve denize dayanıklı olmalarına engel teşkil edecek sağlık sorunları olmaması isteniyor.

"Atçılık ve antrenörlüğü" bölümünde okuyacak öğrenci adaylarının ise eğitimleri sırasında meydana gelebilecek istenmeyen durumlara karşı ferdi kaza sigortası yaptırmak zorunda olduğu belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız