SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tesis Yetersiz, Vatandaş Hasta'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Genel Meclisi Mart ayı çalışmaları çerçevesinde, çevre sorunları ele alındı.

İl Özel İdaresi Salonu'nda İl Genel Meclisi, Abdurrahman Atay'ın başkanlığında toplandı. Toplantıda, İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cahit Sarı, organize sanayi bölgelerinin atık sularının çevreye verdiği zararla ilgili yaptıkları araştırma ve inceleme raporunu okudu.

1. Organize Sanayi Bölgesi'nde 120 çalışan ve 10 da inşaatı süren fabrika bulunduğunu, 7 bin 800 personelin istihdam edildiğini, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde de 48 fabrikanın faaliyette ve 56'sının inşaatı devam edip 2 bin 750 işçinin çalıştığını dile getiren Komisyon Başkanı Cahit Sarı, "Mevcut arıtma tesisi yetersiz kalmasından dolayı, 3 belde, 9 köy ve 70 bin nüfus, atık su arıtma tesisinin suyundan muzdarip. Çevre kirliliği yapan su nedeniyle köylüler bugüne kadar açtığı davada 44 bin YTL tazminat almışlar. Bazı vatandaşlar sarılık hastalığına yakalanmış. Kısacası, buraya yeni bir arıtma tesisi yapılması şarttır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 249 organize sanayi bölgesi bulunduğunu ancak 28'inde arıtma tesisi olduğuna dikkat çeken Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cahit Sarı, "İlimiz şanslı illerden biri. Arıtma tesisi kurulmuş ancak kapasite olarak yetersiz kalmış. Bu nedenle buraya yeni bir arıtma tesisi yapılması elzemdir" şeklinde konuştu.

Organize Sanayi Bölgesi müdürlüklerinin yeni arıtma tesisi yapılması konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gerekli başvuru yaptığını ancak, İl Genel Meclisi olarak bunun hızlandırılması için temenni şeklindeki kararı ilgili ve yetkili yerlere gönderileceğini söyleyen Sarı, araştırma ve incelemelerinde ciddi anlamda çevre kirliliği tespit ettiklerini kaydetti.

Bu arada, İl Genel Meclisi üyesi Hamit Bak da, bu konunun sadece temenni kararı ile geçiştirilmemesi gerektiğini, ilgili ve yetkili yerlerle arıtma tesisi yapılması için etkin çalışma yapılmasını istedi.

Daha sonra yapılan oylama ile yeni arıtma tesisi yapılması konusunda temenni kararı oy birliği ile alındı.

Bu arada, İl Genel Meclisi toplantısında, Battalgazi İlçesi'ndeki atık su kanalizasyon arıtma tesisinden çıkan atıkların disiplin altına alınması ve çevreye zarar vermemesi konusunda inceleme ve araştırma yapılması için yapılan başvuru Çevre ve Sağlık Komisyonu'na havale edildi.

İl Genel Meclisi üyesi Mevlüt Vanlı da, Beylerderesi Suyu'na, çevre köylerden bin 500 nüfusun atığının atıldığını belirtip, bu konuda da çalışma yapılmasını istedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay da Beylerderesi suyuna, hayvan ve insan ile evsel atıklarının atılmasının, dolayısıyla çevre kirliliğine yol açması konusunun da önemli olduğunu, bu konuda da çalışma yapacaklarını kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız