SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Teslim Töre Hayatını Kaybetti

0
Güncellendi - 2019-11-25 20:41:49
Teslim Töre Hayatını Kaybetti
A- A+ PAYLAŞ

Bir yılı aşkın süredir kanser tedavisi gören 68 kuşağının önemli isimlerinden Malatyalı Teslim Töre, İsviçre'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

68 Kuşağı devrimci hareketin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu), sonrasında THKO MB ve TKEP (Türkiye Komünist Emek Partisi) kurucularından Teslim Töre, siyasi sürgün olarak yaşadığı Bern’de yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Töre ile aynı şehirde yaşayan oğlu Hasan Töre babasının durumunun kötüleştiğini ancak umutlarını yitirmek istemediklerini söylemişti.

Töre’nin Almanya’da yaşayan diğer oğlu Şükrü Töre ise babasının ömrünün insanlığın kurtuluşu mücadelesiyle geçtiğini belirterek son bir yıldır buna kanserden kurtuluş mücadelesinin de eklendiğini belirtmişti. Şükrü Töre, babasını ziyarete pek çok yoldaşının ve dostunun geldiğini kaydetmişti.

TESLİM TÖRE KİMDİR?

Malatya-Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’de  (TİP) üye oldu. 1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya'da çıkartılan yerel gazetede (Haşhaş) baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. Bir süre Gölpınar Köyü Muhtarlığı yapan Töre, 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da "bağımsız sosyalist" milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında ancak anti-demokratik olduğunu öne sürerek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile birlikte THKO’nun kuruluşunda yer aldı. Töre, Nurhak’da Sinan Cemgillerin öldürülmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu.

1 Mayıs 1980’de THKO/MB yapmış olduğu kongre ile Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini fesh etti. Türkiye’de yapılan kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’in Genel Sekreterliğine seçildi.

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.

1982’de Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi'nin (FKBDC) kuruluşunda yer aldı. TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul'da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’de İstanbul'da yakalandı ve cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.

Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Antep’de seçime katıldı.

Töre, cezaevinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, iyi halinden dolayı cezası 18 yıla indirildi. Karar, savcı tarafından temyiz edildi.

Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

Töre, Bern Beau-Site Hastanesi’nde yoğun bakımda tutuluyordu.

birgun.net- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • ulubey (4 yıl önce)
    Mekanı Cennet Olsun Ailesine Rabbim Sabır Versin.
    0
    0
    Yanıtla