SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Teşvik Neye ve Kime?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) başkanı Mustafa Bahadır Altaş, yatırımların ve istihdamın yeni teşvikine ilişkin olarak 16 Temmuz Perşembe günü Resmi Gazete'de yayınlanan bakanlar kurulu kararının Malatya'yı ilgilendiren bölümü hakkında bilgi verdi.

Altaş, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz ay açıklanan 5838 ve 5917 sayılı kanunlar ile yasalaşan Yatırımların ve istihdamın Yeni Teşvikine ilişkin düzenlemeyi kapsayan 2009/15199 sayılı bakanlar kurulu kararı 16.07.2009 tarih ve 27290 sayılı resmi gazetede yayınlandı.

Malatya’nın da içinde bulunduğu 4. bölgede yer alan (TRB1-Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli) iller için desteklenecek sektörler ve asgari yatırım tutarları ve kurulu kapasiteleri aşağıdaki şekilde belirlenmiş bulunmaktadır.

Düzenlemeye göre bu bölgede yapılacak yatırımlar Gümrük vergisi muafiyeti ile Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, Vergi indirimi (Gelir ve Kurumlar vergisi),Sigorta primi işveren hissesi desteği, Yatırım yeri tahsisi, Faiz desteklerinden faydalanacaklardır.

31/12/2010 tarihine kadar başlanılan yatırımlar Sigorta primi işveren hissesi desteğinden 7 yıl yaralanacak olup yine bu tarihe kadar yatırım başlayan yatırımcılar için Teşvik belgeli yatırımlarda yüzde atmış katkı payı ile yüzde iki diğer yatırımlarda yüzde yirmi beş katkı payı ile yüzde dört oranında indirimli gelir ve kurumlar vergisi ödeyeceklerdir. İndirilen kurumlar vergisi veya gelir vergisi tutarı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli vergi uygulamasına devam edilecektir. Bu bölgede yapılacak yatırımlar için kullanılan kredilerde sağlanacak faiz desteği ise Türk Lirası cinsi kredilerin beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin iki puanı olarak uygulanacak.

Ayrıca Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan I inci ve II nci bölgelerdeki illerde işletmelerin IV üncü bölgedeki illere 31/12/2010 tarihine kadar bütünüyle taşınması ve en az elli kişilik istihdam sağlanması hâlinde bu tesisler için;kurumlar vergisi veya gelir vergisi beş yıl süreyle yüzde beş oranında indirimli olarak uygulanacak,
Yatırım yeri tahsis edilecek, Çalışanların asgarî ücrete tekabül eden sigorta primi işveren hissesinin tamamı taşınma tarihinden itibaren beş yıl süre ile bütçeden karşılanacak olup Tesislerin taşınma işleminin 2009 yılı sonuna kadar tamamlanması hâlinde taşınma giderleri devlet tarafından karşılanacaktır.

Sektörler itibari ile Asgari Yatırım Tutarları ve Kapasiteleri

*Madencilik ve taşocakçılığı yatırımı (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL
*Gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6'da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL
*Entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş, büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem, süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem, kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem
*Su ürünleri yetiştiriciliği, 10 dekar
*Su ürünleri yetiştiriciliği, 500 Bin TL
*Tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8'de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL
*Giyim eşyası imalatı 500 Bin TL
*Giyim eşyası imalatı 500 Bin TL
*Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı, 500 Bin TL
*Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, 500 Bin TL
*Döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı,2 Milyon TL
*Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç) 2 Milyon TL
*Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, kireç, alçı, 500 Bin TL
*Metal eşya 2 Milyon TL
*Makine ve teçhizat imalatı, 2 Milyon TL
*Elektrikli makine ve cihazları imalatı, 2 Milyon TL
*Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, 2 Milyon TL
*Mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL
*Oteller, 3 yıldız ve üzeri
*Öğrenci yurtları, 100 öğrenci
*Soğuk hava deposu hizmetleri, 500 metrekare
*Lisanslı depoculuk, 1 Milyon TL
*Eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL
*Hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi
*Tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız