SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Teşvik Süresi Uzatılmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:50:04
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 31 Aralık 2012’de sona erecek 5084 sayılı Teşvik Yasası'yla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. Ağbaba, "Teşvik süresi uzatılmazsa Malatya'daki işsiz sayısı 40-50 bini bulur. Malatyalılar, meclisten sürenin uzatılması müjdesini bekliyor" dedi. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yaptığı konuşmada, "Malatya ili de Türkiye'de yatırımların hakkıyla yapıldığı, teşviklerin yerinde kullanıldığı kentlerden biri. Malatya her anlamda olduğu gibi, bu konuda da örnek bir kent. Teşviklerin ilk verildiği zaman, bu teşvikleri yerinde kullanan, sanayileşmeyi sağlayan bir kent. 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı Teşvik Yasası, 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek. Yasa ilk yürürlüğe girdiğinde işverenlere SSK, stopaj, enerji gibi çeşitli destekler veriliyordu ancak kısıla kısıla sadece SSK işveren payının devlet tarafından ödenmesiyle ilgili madde kaldı. Aralık ayı sonunda bu maddenin de yürürlükten kaldırılacağı söyleniyor. Eğer bu madde yürürlükten kaldırılır ise, bunun anlamı kayıt dışılığı teşvik olur. Bu nedenle bu karar bir kez daha gözden geçirilmelidir. İktidar partisi milletvekili arkadaşlarımın da bu konuda rahatsız olduklarını biliyorum. Kazanamayan sanayici sigortalı işçi çalıştırmaz. Sanayici kazanamazsa Malatya'da 22 bin 300 olan işsiz sayısı, katlanarak belki 40-50 bini bulabilir. Teşvik Yasası süresinin uzatılmasını Malatya adına Sayın Bakan'dan rica ediyorum" dedi.

"Malatya bir İstanbul, bir Kocaeli değil. Malatya ve benzer illerde, Doğu ve Güneydoğu’da sanayici olmak zor, fabrika sahibi olmak zor; üretim yapmak, istihdam oluşturmak zor" diyen Ağbaba, "Ürettiklerinizi ihraç edeceksiniz; yolunuz yok. Limana uzaksınız, gümrüğe uzaksınız. Pazar arayacaksınız; pazarlama yapacağınız yerlere uzaksınız. Bu nedenle, bu koşullarda üretim yapan, Doğu’da ve Güneydoğu’da üretim yapan insanların desteklenmesi gerekirken, sadece vermiş olduğunuz bu küçücük desteği almanız, burada sadece Malatya ve benzeri illerdeki ekonominin çökmesine sebep olur" şeklinde konuştu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Veli Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son birkaç rakamla sizlere bilgi vermek istiyorum. Malatya'da 2012 yılı dokuz aylık döneminde, önceki yıllarda teşvik belgesine bağlanmış yatırımdan vazgeçilen ve iptal edilen teşvik belgesi sayısı 12, bu 12 belgenin toplam yatırım tutarı 50 milyon civarında. Bu iptaller olmasaydı Malatya'da binlerce insan daha ekmek yiyecekti. Şimdi, eğer Teşvik Yasası uzatılmazsa Malatya'da maalesef sanayiciler işçilerini çıkarmak zorunda kalacaklar. İşverenlerin önünde 3 yol bırakıyorsunuz değerli arkadaşlar; işverenler ya her yıl binlerce liralık ek maliyete katlanarak üretimlerine devam edecekler, ya işçilerini kayıt dışı çalıştıracaklar, ya da üretimlerini daraltacak, Malatya'ya yeni yatırım yapmayacaklar."

Veli Ağbaba, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: "Geçtiğimiz Cumartesi günü Malatya'da üretim yapan, Malatya'da iş yapan sanayicilerle birlikte oldum. Her kesimden insanlar vardı. Onların tek ricası; mecliste diğer siyasi partilerin milletvekilleriyle, özellikle iktidar partisinin milletvekilleriyle bu konuda ilişkiye geçerek bunun gereğinin yapılmasını istiyorlar. Yani 5084'deki sigortayla ilgili teşvikin devam etmesini istiyorlar. Sayın Bakan, bir kez daha burada, bütün Malatyalıların adına sizden rica ediyorum. Teşvik Yasası'nın süresi uzatılsın. Bu müjdeyi Malatyalılar meclisten bekliyor."

ELEKTRİK SORUNU..

Ağbaba, ayrıca TEDAŞ özelleştirmesinin vatandaşları mağdur ettiğini savunarak, "Malatya’da yel esse elektrik gidiyor. Vatandaşların beyaz eşyaları yanıyor" dedi.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda TEDAŞ özelleştirmesiyle ilgili konuştu. Ağbaba'nın sekreteryası tarafından verilen bilgide, Ağbaba şu ifadelere yer verdi: 

"Malatya'da yaşanan bir sorundan bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz yıllarda özelleştirilen bir kurum var; TEDAŞ. Bu özelleştirmenin ne kadar yanlış olduğu Malatya'da ortaya çıktı. Malatya'da yel esse elektrikler kesiliyor ve oradaki firmanın da mazereti şu; 'Enerji Bakanlığı yeteri kadar yatırım yapmıyor, hatlarımızı yenilemiyor' diyorlar. Bakın, köylü yoksul. Köylü zorla, borç harç edinerek, ineğini satarak buzdolabı alıyor. Elektrikler gidip geldikçe o buzdolapları yanıyor. Malatya'daki en büyük sıkıntılardan biri gidip gelen elektrikler. Bu konuda, Enerji Bakanlığı'nın da Malatya'ya yatırım yapmasını rica ediyoruz. Malatya’da şu izlenimi silin arkadaşlar. En çok oy aldığınız yeri en çok cezalandırmayın diyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız