SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Teşvikli Yatırımda Son 5 Yılın En Kötü 9 Ayı

0
Güncellendi - 2016-11-13 02:43:26
Teşvikli Yatırımda Son 5 Yılın En Kötü 9 Ayı
A- A+ PAYLAŞ

Hükümet tarafından açıklanan teşviklere rağmen Malatya teşvikli yatırımlarda son beş yılın en kötü dokuz ayını yaşadı.

malatyahaber.com yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, konuya ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, “Malatya da son beş yıllık dönemde ocak-eylül döneminde yıl bazlı ortalamada 43 adet yatırımın teşvik belgesi düzenlenmiş olmasına rağmen, 2016 yılının Ocak-Eylül döneminde ise yeni yatırımlar için 34 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Aynı dönemde yatırım tutarı ortalama 735 milyon TL. öngörülen istihdam 1.549 kişi olarak açıklanmışken 2016 yılının ocak-eylül döneminde ise 207 milyon TL yatırım tutarı 628 kişi istihdam öngörüldüğü açıklanmıştır.” dedi

Altaş'ın verdiği diğer bilgilere göre; Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından son beş yıllık dönemin ocak-eylül döneminde düzenlenen teşvik belgelerinin yatırım ve istihdam bilgileri şöyle.

Yıllar        Belge Adeti       Yat.Tut.Mil.TL.        Ön.İstihdam Kişi

2011                 64                        464                                     1.956

2012                40                        345                                     2.243

2013                38                        2.082                                1.700

2014                 36                      528                                       854

2015                 39                       257                                       991

2016                 43                        735                                     1.549

2016                 34                        207                                       628

Altaş, "2016 yılı Ocak-Eylül dönemini geçmiş beş yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda düzenlenen yatırım teşvik belgesinde yüzde yirmi iki, yatırım tutarında yüzde yetmiş iki ve öngörülen istihdam sayısında yüzde yetmiş oranında bir azalma olduğu görülmekte olup 2016 Yılı Ocak-Eylül döneminde Malatya da arzu edilen seviyede yatırımların gerçekleşmesi Malatya da yaşanan ekonomik durağanlığın devam ettiğini bir göstergesidir. Bu durumun devam etmesi halinde Malatya da var olan işsizlik artarak devam edecektir.

Ayrıca Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan bir başka veride ise 2016 yılı ocak-eylül döneminde geçmiş yıllarda yatırım yeri Malatya olarak düzenlenen 14 adet yatırım teşvik belgesi yatırımcının Malatya’ya yatırım yapmaktan vazgeçtiği için iptal edildiği belirtilmektedir.İptal edilen 14 adet Yatırım Teşvik Belgesi 95 milyon TL. yatırım tutarı ve 1.160 kişi istihdam öngörmekteydi.

Konuya taraf kurum ve kuruluşlar popülist yaklaşımlar yerine geçtiğimiz aylarda hükümet tarafından açıklanan ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapılan yeni teşvik paketinin Malatya yerelinde gerekli hassasiyet gösterilerek yatırımcılara anlatılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için gereken çabayı göstermesi gerekiyor. Aksi takdirde mevcut tesislerinde bu şartlar altında faaliyetlerine devam etmesi daha da zor olacaktır." dedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Erhan SOĞUKPINAR (7 yıl önce)
    Bahadir bey , 2009 yılında kayısı Araştırma ve proje geliştirme derneği olarak Tesvık uygulama ve yabancı sermaye genel müdür yardımcısı sayın Mehmet Yurdal ŞAHIN i malatya ya davet etmiş ve kendileride, sizinde izlediğiniz büyük katılımlı bir toplantıda konuyu malatya sanayicinin anlatmıştı ve o tarihten sonra teşvikler işletme sayısında çok belirgin bir iyileşme olmuştu. Sayin Genel mudurumuzu dernek olaral davet ettik yakun zamanda Malatya da tekrar gorebilecegimizi umuyorum .Saygılarımla , kayısı araştırma ve proje geliştirme derneği başkanı.
    0
    0
    Yanıtla
  • pırasa (7 yıl önce)
    Herkes biliyor ki parası olana para veriliyor. Adamı olanın işi görülüyor umutla içeri girenin geldiğine pişman olup geri gönderiliyor. Neyin zahmeti bu!!
    0
    0
    Yanıtla
  • aynen olan parası olana teşvik var..girişimci olmak isteseniz de olmazsınız paranız varsa devlet yanınız da, yoksa başka işine bak!!!
    0
    0
    Yanıtla