SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Teşvikte En Kötü 3 Ay

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:12:48
Teşvikte En Kötü 3 Ay
A- A+ PAYLAŞ

Doğuda yatırım yapılacak cazibe merkezi iller arasında gösterilen Malatya teşvikli yatırımlarda son beş yılın en kötü ilk üç ayını yaşadı.

malatyahaber.com yazarı, Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı ve Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş,  “Malatya da son beş yıllık dönemde yıl bazlı ortalamada 50 adet yatırımın teşvik belgesine bağlandığı, bu yıllarda ilk üç aylık dönemde ise ortalama 15  adet yatırımın teşvik belgesine bağlandığı görülmektedir. 2015 yılının ilk üç aylık Ocak-Şubat-Mart döneminde ise yeni yatırımlar için 7 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Aynı dönemde 1 adet yatırım teşvik belgesinin iptal edilmiştir” dedi.

Altaş, “Gıda, enerji, konaklama, eğitim, hizmet ve altyapı  konularında gerçekleştirilecek olan yatırımların 79.2 milyon TL.’lık kısmı yeni yatırım, 5.5 milyon TL’lik kısmı ise tevsi yatırım olarak öngörülmektedir.Yatırımların 59,2 milyon TL’lik kısmı Malatya Büyükşehir Belediyesi altyapı 25,5 milyon TL’lik kısmı ise özel sektör yatırımları olarak öngörülmektedir. 2015 yılı ilk üç aylık dönemini geçmiş beş yıl ile göre kıyasladığımızda düzenlenen yatırım teşvik belgesinde yüzde 55, yatırım tutarında yüzde 25 ve öngörülen istihdam sayısında yüzde 73 oranında bir azalma olduğu görülmektedir” şeklinde bilgi verdi.

Altaş, Malatya'nın 2014 yılında ekonomik bir durağanlık yaşandığını, bunun 2015 Yılı Ocak-Mart döneminde de devam ettiğini bu durumun devam etmesi halinde Malatya da var olan işsizliğin artarak devam edeceğini belirterek, “Kamu yatırımların azaldığı bir dönemde yeni yatırımcıların da Malatyayı artık yatırım yapılacak il olarak düşünmediğini dikkate alacak olursak Malatya’yı gelecekte zor günlerin beklemektedir. Başta bu şehri yönetenler olmak üzere Malatya iş dünyası ve siyasilerin Yatırımcı  Malatya'yı neden tercih etmiyor? sorusuna bir cevap bulmaları önemli bir zorunluluk olarak kabul edilmelidir” ifadelerini kaydetti.

SON 5 YILIN İLK 3 AYI TABLOSU

Altaş'ın verdiği diğer bilgilere göre; Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından son 5 yıllık dönemin ilk 3 ayında düzenlenen teşvik belgelerinin yatırım ve istihdam bilgileri şöyle: 

Yıllar- Belge Adedi- Yat.Tut.Mil.TL.-  Ön.İstihdam Kişi

2010-    13-               25-                     330-

2011-    26-               159-                   696-

2012-    14-               168-                    731-

2013-    13-                 73-                    443-

2014-    12-               142-                    195-

2015-    7-                   85-                    134-

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız