SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teyzem, Annem ve Hafize Özal'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:26:23
'Teyzem, Annem ve Hafize Özal'
A- A+ PAYLAŞ

Ergenekon Davası’ndan halen Silivri Cezaevi’nde bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı ve Aydınlık Gazetesi Yazarı Doğu Perinçek, annesi Lebibe Perinçek, teyzesi Dahiye Tüfekçi ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın annesi Hafize Özal’ın 1930’lu yılların ortalarında Malatya’da öğretmenlik yapan üç samimi arkadaş olduklarını anımsatarak, bu üç isimle ilgili bir anekdotun da yeraldığı “Teyzem, Annem ve Hafize Özal” başlıklı bir yazı yazdı. 

TBMM’de türbanlı milletvekili tartışmaları ekseninde yazılan, Özal ailesinin Hafize Özal’ın Malatya’da öğretmenlik yaptığı yıllarda Cumhuriyetçi olduğuna ve o dönemde Malatya’nın üç genç kadın öğretmene büyük saygı duyduğuna vurgu yapılan ve bir bölümünü aldığımız yazıda anlatılan anekdot şöyle: 

…1935 yılında Malatya çarşısındayız.

Türkiye nerden nereye gelmiştir.

1935 yılı Malatya'sındayız.

Üç genç öğretmen Malatya çarşısında başları açık, başları dik, gözleri ilerde yürüyorlar. Bütün çarşı esnafı onlara büyük saygı duyuyor.

Bu eylemi, o genç öğretmenlerden, teyzem Dahiye Tüfekçi (Olcaytu), bir TRT programında Jülide Gülizar'a coşkuyla anlatmıştı.

Çarşıda başı açık, göğsü güven ve gururla dolu yürüyen genç Cumhuriyet öğretmenlerinden ikincisi Hafize Özal'dır. Evet, Turgut Özal'ın annesi! O tarihte Olcaytu ailesiyle aynı avluda oturuyorlar. Özal ailesi, o zaman Cumhuriyetçidir. Çocukların adları kutsal kitaptan değil, Cumhuriyetin isim sözlüğünden: Turgut, Korkut, Bozkurt! Yusuf ise 1945 sonrasını temsil ediyor.

Üçüncü genç kız henüz 17-18 yaşındadır. Annem Lebibe Perinçek, o zaman soyadı Olcaytu.

Eylem Kararı

Cumhuriyetin okuma-yazma seferberliği var, ortaokulu bitirenler bile öğretmen yapılmış.

Üç cumhuriyet öğretmeni aralarında karar veriyorlar: Artık okula başları açık gidecekler. Özellikle çarşının içinden geçecekler. Başlarını kesinlikle eğmeyecekler. Gözlerini kesinlikle kaçırmayacklar. Önlerine değil ileriye bakacaklar. Bunlar konuşuluyor ve uygulanıyor. 

Bu daha başlangıçtır. Üç genç öğretmen, Malatya’nın sevgisini ve saygısını kazanıyorlar. Herkes, Cumhuriyetin bu başı dik öğretmenlerini kutluyor.

Dayım Orhan Olcaytu 96 yaşına bastı. Dört yıl sonra 100 yaşında olacak! Hâlâ dimdik, her gün yürüyor, kafası saat gibi çalışıyor. Ondan ablalarının ve Hafize Hanımın o eylemlerini anlatmasını diliyorum…

...Annem Malatya, Darende, Balaban (eski adı Gerimteri) köyü Hacıoğulları ailesinden Cumhuriyet öğretmeni İbrahim Olcaytu’nun kızıdır. Annemde Cumhuriyetin kadına verdiği aydınlığı, özgüveni, yaşam sevincini ve sağlam kişiliği tanıdım. Annelerimizi Cumhuriyete borçluyuz…”

FOTO: Perinçek, yazısında babası Sadık ve annesi Lebibe Perinçek'in aile arşivindeki bu fotoğraflarına da yer verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız