SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ticaret+Konut' İmarı Gitti, 'Açık Yeşil Alan' Geldi

0
Güncellendi - 2019-06-18 20:03:01
'Ticaret+Konut' İmarı Gitti, 'Açık Yeşil Alan' Geldi
A- A+ PAYLAŞ

Uzun yıllar Malatyaspor ve Yeni Malatyaspor'un oynadığı futbol karşılaşmalarının yanı sıra, farklı sportif aktivitelere de ev sahipliği yapan İnönü Stadyumu'nun, yeni stad karşılığı TOKİ'ye devredildikten sonra değiştirilen imarının Millet Bahçesi Projesi kapsamına alınabilmesi için, yeniden değiştirildiği öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlğı hazırlanan ve Malatya İl Müdürlüğü'nde askıya çıkarılan plan değişikliğine göre, yapılan yeni stadyum karşılığında, ticaret+konut fonksiyonu ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'ne devredilen İnönü Stadı'nın yerleştiği 3996 Ada, 17 ve 18 numaralı arsaların ticaret + konut stadı bu defa "Açık Yeşil Alan (Millet Bahçesi)" şeklinde değiştirildi.

Kentin kültürel peyzaj markasını temsil edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu alanın açık yeşil alan (Millet Bahçesi) formunda şehre kazandırılmasının amaçlandığı belirtilen plan değişikliği ile, yapısal ve bitkisel unsurların bulunduğu, bölgenin coğrafyasına özgü değerleri kapsayan, gelecekte kentin kültürel peyzaj kimliğini temsil edecek nitelikte bir mekân üretilmesinin amaçlandığını vurguladı. Planlama sonrasında inşa edilecek Millet Bahçesi'nin, ekolojik değeri yüksek bir açık yeşil alan meydana getireceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin kent markasını temsil edecek özgünlükte dinlenme ve eğlenme alanlarını kapsayan estetik bir içeriğe sahip olacağını kaydetti.

Planlama Kararları neler içeriyor?

Malatya Nazım İmar Planı ve Battalgazi Uygulama İmar Planı'nda yapılan değişiklikle toplamda 42 bin metrekarelik alanda, millet kıraathanesi ile ibadethane, kütüphane, sergi alanı, el sanatları merkezi, sanat atölyeleri, kapalı spor tesisleri, sağlık tesisi, çay bahçesi, yürüyüş ve koşu ve bisiklet yolları, her yaş ve yetenekte bireyler için spor alanları (okçuluk-tenis-basketsol-voleybol... vb.) açık hava tarih parkı, sebze bahçeleri (hobi), tematik bahçeler, meydanlar, toanma alanları, açık hava sinema ve gösteri mekânlarının yer alması planlanıyor.

Planlama kararlarına göre, bu alanlarda, ibadet alanı (Cami vb.) hariç olmak üzere yapılacak yapı ve tesislerde yüksekliğin en fazla 13 metre olacağı, emsale esas inşaat alanı alan bütünlüğünde toplam 3500m2'yi sağlık tesisi için 1800 m2'yi, kapalı spor salonu için 1100 m2'yi geçemeyeceği belirtildi. Yeni planlama ile, tamamen zemin altında kalmak koşuluyla otopark yapılabilmesi de öngörülüyor.

Plan değişikliği mimar ve mühendislerin gündeminde

Eski İnönü Stadyumu alanı için yapılan ve  askıya çıkarılan plan değişikliği TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK)'nun da gündemindeydi. İKK Sekreteri Erdal Yavaş, Mimarlar Odası Şube Başkanı Fatma Altaş, Peyzaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Meltem Çetinman, İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bedir Özten, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek ile üyeler Kadir Öztürk, Erol Erdal ve Hüseyin Alagöz'ün katılımıyla  askıya çıkarılan planı genel hatlarıyla görüştü.

Plan değişikliğini yapılaşma (betonlaşma) yoğunluğunun çok düşük tutulması açısından olumlu bulan TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu'nun, ilgili odaların ayrı ayrı yapacakları ayrıntılı incelemelerden sonra hafta içinde toplanarak  planla ilgili düşünce ve önerilerini kamuoyuyla paylaşacakları öğrenildi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • ADİL DEMOKRAT (4 yıl önce)
    UMARIM TİNERCİ VE SERSERİ MESKENİ OLMAZ
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    hiç yapı olmasa ,cami ,sağlık ocağı,sosyal tesis derken her taraf beton olur.bir kürek dahi beton dökmemeli .gerçek park böyle olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ebubekir (4 yıl önce)
    her yeri yıkıyonuz ya
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet aycı (4 yıl önce)
    Dede korkut parkını kapatmak ne iş ya
    0
    0
    Yanıtla
  • Zabıta irfan (4 yıl önce)
    Gürkan başkan karaciğer nakli yapacağına parkları bir gezsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilal (4 yıl önce)
    Çok mutlu olduk ta hocam umarım bu imar alanının sınırları genişler sağlık ocağını da kapsar ve özellikle itfaiye araziside değerlendirilmeli bir avm istiyoruz oraya malatyapark gibi olması gerek...Güzel proje umarım çabuk başlanır ve biter....
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)Bilal isimli kullanıcı yorumuna
    Şaka gibi gerçekten, adam AVM istiyorum demiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kardeşim bir vakitler corio avm yapılacaktı onu arkadaş onu kastetmiş. Yalnış şöyle diyelim malatya da akp geldi geleli sürekli battalgaziden aldı battalgazinin devlet hastanesini yıktı Battalgazinin parkını hayvanat bahçesi yaptı Battalgazinin arazilerini kötüye kullandı Battalgazinin fahri kayahanı çöşnüğü bitirdi, Arkadaş büyük ihtimal orta yaşlarda haklı o bölgede bir avm olmalı yeşilyurtun 3 tane devlet hastanesi var battalgazi merkezin niye yok ? Yeşilyurtun 2 tane avm si var battalgazinin ki niye yok herşey yeşilyurta yapıldı niye battalgaziye yok battalgazi nüfusu kadar olan elazığa 6 yıldızlı hastane yapılıyor battalgazinin hastanesi seneler önce yıkılıyor arkadaş haklı yeşilyurta millet kıraathanesi yapılıyor battalgazinin kütüphanesi yıkılıyor ta kerneğin tepesine külliye safsatası yapılıyor şaka gibi stadı merkezden alınıyor şehir dışına yapılıyor halk eğitim merkezi şehrin merkezinden alınıyor orduzuya taşınıyor. Kütüphane dedik değil mi beşkonakların orda ensar vakfının bir blok altında ki alana kütüphane deniyor saçmalık saçmalık saçmalık ! Artık battalgaziye de hizmet istiyoruz biz insan değilmiyiz niye bir avm ye gitmek için otobüse para verelim niye bir hastaneye gitmek için ta şehir dışına çıkalım sizin canınız canda battalgazinin ki patlıcan mı ?
    0
    0
    Yanıtla
  • ATTİLA (4 yıl önce)
    çok iyi oldu bu
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Olması gereken oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • burak (4 yıl önce)
    Merkezdeki yıkılan esenlik ve ziraat Bankası nin yerine yapılan meydanın yapılmadan önceki tasarımı ile hiç bir alakası yok. Hayatım da böyle basit bir meydan daha görmedim. Emin olun ilçe meydanları buradan daha güzel. Köpekler yarım metre olan otların içinde cirit atıyor. Vatandaş yeşil alanın içinden kendine yol yapmış toprak öbekleri oluşmuş. Malatya da bir tane yetkili bu meydanın halini görmüyormu acaba bu ne basitlik tır malatya ya hiç mi hiç yakışmıyor bir an önce güzel bir şekilde dizayn edilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet yıldırım (4 yıl önce)burak isimli kullanıcı yorumuna
    Kesinlikle katılıyorum. Eski belediye meydanındaki esenliğin yıkılması ferah bir alan açtı iyi oldu ancak yyeterince değerlendirilemediği kanaatindeyim
    0
    0
    Yanıtla