SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tıp Dünyası Şokta!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:16:30
Tıp Dünyası Şokta!
A- A+ PAYLAŞ

Newsweek mevcut bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazandığını, yeni antibiyotik üretilmediğini yazdı. Türkiye’de antibiyotik tüketiminde bilincin arttığını belirten uzmanlar, “Asıl, antibiyotiklere nasıl daha iyi direnç kazandırılır ona bakmalı” diyor.

ABD’de yayınlanan “Newsweek” dergisi,mevcut antibiyotiklerin bakterilere karşı direnç kazandığını yazdı. Dünya tıp dünyasında antibiyotik paniği yaşandığını yazan dergiye demeç veren George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Lance Prince, “Daha önce antibiyotikle rahatlıkla tedavi edebildiğimiz küçük enfeksiyonları tedavi edemeyecek hale geldik. Kamu sağlığına yönelik, tarihte karşı karşıya olunan en büyük tehditlerden biri” dedi.

Uzmanlar, bilinçsiz antibiyotik kullanımının buna yol açtığını belirtiyor. Biz de Newsweek’in kapağına taşıdığı bu iddiayı Türkiye’deki uzmanlara sorduk.

‘GELİŞME HIZINI AZALTABİLİRİZ’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk: 

“İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından olan antibiyotikler, başta uygunsuz ve gereksiz kullanımları sonucu gelişen direnç nedeniyle etkilerini önemli oranda kaybettiler. Antibiyotikler kullanımı en fazla suiistimal edilen ilaçlar. Antibiyotikleri ne kadar daha fazla kullanırsanız direnç o kadar gelişir. Tüm dünyada gereğinden fazla, gereğinden uzun süre kullanılması direnci tetikliyor. Akılcı kullanımdediğimiz önlemlerin alınması ve bulaşıcı olan hastalıklara karşı önlemler almamız gerekiyor. Aşılanacağız ki önce hasta olmayalım, hasta olmayalımki antibiyotik kullanmayalım. Antibiyotiklere karşı direnç kazanıldığı için artık üretici firmalar antibiyotik üretmek istemiyor. Bir ilacın piyasaya çıkması için en az 10 yıllık bir süreç gerekiyor ve korkunç paralar harcanıyor. Antibiyotik tamamen etkisini yitirmez ancak bakteriyel enfeksiyon dediğimiz bazı hastalıklarda ölüm olur. Kalp kapağı gibi ameliyatlar ve kendiliğinden iyileşmeyen hastalıklar ölümle sonuçlanır. Asıl ‘antibiyotiklere nasıl daha iyi direnç kazandırılır’ diye bakmak lazım. Toplumolarak rastgele antibiyotik kullanmamamız lazım. Tehlikeyi tamamen sıfırlayamayız ama gelişme hızını ve yayılımını azaltabiliriz. Birmekanizma yerine 4-5 mekanizmaya karşı yeni teknolojiyle antibiyotik geliştirmek için çalışmalar da yapılıyor.”

‘TÜRKİYE’DE TÜKETİMDE BİLİNÇ ARTTI’

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Altun:

“Antibiyotiklere karşı oluşan direnç konusunda Hacettepe’de yapılan araştırma, penisiline karşı direncin yükseldiği gerçeğini ortaya çıkarmıştı. Ancak bizimgünlük pratikte kullandığımız antibiyotik sayısı eski yıllara oranla giderek azaldı. Eskiden hasta antibiyotik yazılması için doktoru zorlardı ama şimdi ‘Mümkünse antibiyotik yazmayın’ diyor. Hekimler de artık tedavi rehberlerine uygun antibiyotik yazdığı için Türkiye açısından çok sorun yok ama maalesef gribal enfeksiyon gibi virüslerin yapmış olduğu enfeksiyonlarda çok sık antibiyotik kullanıldığını görüyoruz. Doktorlar kültürlere göre antibiyotik veriyor.

Türkiye’de son yıllarda antibiyotik kullanma sayısında azalma var. Türkiye’de bazı antibiyotikleri yalnızca enfeksiyon uzmanları yazabiliyor. Antibiyotiği hekim kontrolünde, uygun dozda ve sürede kullanmak önemli.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız