SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tıp Dünyasında Büyük Devrim...

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:54:51
Tıp Dünyasında Büyük Devrim...
A- A+ PAYLAŞ
 
Bilim adamları, omurilikte uyuyan sinir hücrelerini uyandırdı. Belden aşağısı felç olmuş fareler bilinçli olarak ayaklarını hareket ettirerek yeniden yürümeyi başardı...
 
İsviçreli bilim adamları, belden aşağısı felç olmuş fareleri bilinçli olarak ayaklarını hareket ettirerek yeniden yürütmeyi başardı. Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) bilim adamları, Gregoire Courtine başkanlığında yaptıkları araştırmada, özel bir rehabilitasyon programıyla felçli farelerin zarar görmüş sinir hücrelerini uyandırdı. Felçli fareler, tedavi ve rehabilitasyonun ardından destekle de olsa merdiven çıkabildi, yeniden koşabildi. Bilim adamları, birkaç yıl içinde, yöntemin insanlarda da etkili olup olmadığını tespit etmek üzere deneylere başlayacaklarını bildirdi. Yöntem, özellikle uyuyan sinir hücrelerinin stimule edilmesini yani uyarılmasını öngörüyor.
 
Elektrik yardımıyla hücreler canlandı
Omurilik ağır hasar gördüğünde ya da bir noktadan tamamen koptuğunda, kopan bölgenin altında kalan sinir hücreleri beyinden komut alamıyor. Böylece felç gelişiyor. Bu şekilde arka ayakları felç olmuş fareler üzerinde yapılan deneylerde bilim adamları, beynin gönderdiği sinyallere benzer etki yaratan özel bir kimyasal bileşim ve elektrik yardımıyla uyararak sinir hücrelerini uyandırdı.Bilim adamları, fareleri vücutlarının belirli bölgelerinden tutarak destek veren, hayvanların arka ayaklarının üzerinde durmalarını sağlayan bir mekanizma geliştirdi. Fareler, dengelerini kaybettiklerinde düşmelerini engelleyen bu sistem sayesinde sağlam bir omuriliğe sahip oldukları duygusuna kapıldı. Farelerin, iki üç haftalık antrenmandan sonra bilinçli olarak adım atmaya başladıkları görüldü. Fareler kısa süre içinde tüm vücut ağırlıklarını kendi başına taşıyarak ve adımlarını bilinçli şekilde atarak üç dakikada 21 metre mesafe kateder oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız