SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tıp Öğrencileri Risk Altında!."

0
Güncellendi - 2016-05-10 01:35:01
A- A+ PAYLAŞ

  • 469 tıp öğrencisi üzerinde yaptıkları çalışmada Hepatit A, Hepatit B, Kızamıkçık ve Kabakulak hastalıklarına karşı bağışıklık durumlarını tespit ettiklerini belirten Dr. Aldudak'tan risk uyarısı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Araştırma Görevlisi Ergin Aldudak, farkındalık oluşturmak amacıyla, tıp fakültesi öğrencileri üzerinde aşıyla korunulabilir hastalıklara karşı bağışıklık durumlarına ilişkin bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

“BUNLAR ÇOK CİDDİ RAKAMLAR”

Yaptıkları çalışmada ciddi rakamların ortaya çıktığını kaydeden Aldudak, “Tıp fakültesi öğrencilerinde özellikle primer doktorlarda araştırma yaptık. 469 tıp öğrencisi üzerinde yaptığımız çalışmada gördük ki yüzde 46 oranında kimsenin hepatit A’ya karşı bağışıklığı yok. Bu çok yüksek bir risk anlamına geliyor. Çalışma grubumuzun yüzde 13’ünde Hepatit B’ye karşı bağışıklık olmadığını tespit ettik. hepatit B, Hastane enfeksiyonlarında bulaşma ihtimali en yüksek olan hastalıklardan birisidir. Ciddi komplikasyonları olan bir hastalık. Karaciğer kanserlerinde yüzde 80 oranında Hepatit B virüsünün görüldüğü bilinmektedir. Bunlar çok ciddi rakamlar” dedi.

YÜZDE 46 HEPATİT A’YA KARŞI BAĞIŞIK DEĞİL

Aldudak, tıp fakültesi öğrencileri, sağlık çalışanları ve doktorlarda hastane enfeksiyonunun en büyük risk faktörünü oluşturduğuna dikkat çekerek, “Hepatit A 2012 gibi rutine girmiş. Ama bizim şuanda taradığımız hekim arkadaşlar 18-25 yaş arası ve doğal olarak Hepatit A’ya karşı bağışıklanmamış. Bizim tavsiyemiz tıp fakültesi öğrencilerinin ve sağlık çalışanlarının özellikle de doktorların taranmasıdır. Tıp fakültesine giren öğrencilerin bağışıklık durumlarının tespit edilmesi ve daha sonra da aşıyla korunabilir hastalıklara karşı aşılarının yapılması gereklidir” ifadelerini kullandı.

469 tıp öğrencisi üzerinde yapılan araştırmada; yüzde 13 oranında hepatit B, yüzde 46 oranında hepatit A, yüzde 3 oranında kızamıkçık ve yüzde 11 oranında kabakulak hastalıklarına karşı bağışıklıklarının olmadığı tespit edilirken, bağışık olmayan öğrenciler için aşılama uygulamasının yapılacağı kaydedildi.

“AŞI PROGRAMLARIMIZ VAR”

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak aşılama programlarının olduğunu ve bunun önemine vurgu yaptıklarını ifade etti.

Türkay, tıp fakültesi öğrencilerinin aşıyla korunulabilir hastalıklara karşı bağışık olup olmadıklarına bakıldığını kaydederek, “Öğrencilerin bize gelmeden önce aşılanmış olması gerekir. Öğrenciler, buraya gelerek bağışık olup olmadıklarını öğreniyorlar. Bu noktada da aşılama programlarımız var. Biz bunun önemine de vurgu yapıyoruz. Bu konuyla ilgili genel olarak da bir çalışma var. Bizler bu işi üstlendik” dedi.

“SAĞLIK MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN AŞILANMASI GEREKİR”

Türk Tabipleri Birliği adına açıklamada bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Azap, sağlık meslek öğrencilerinin de sağlık çalışanları gibi aşılanması gerektiğini ifade etti.

Azap, öğrencilerin staja başlamadan önce aşılanması gerektiğine dikkat çekerek, “Sağlık çalışanlarının ve sağlık meslek öğrencilerinin hepatit A, hepatit B, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarına karşı aşılanmaları gerekir. Tıp fakültesine ilk başladıkları dönemde yapılmayabilir. O dönemde hastaları görmüyorlar. Ama bu çocukların özellikle stajları sırasında karşılaşacakları hastalıklara karşı aşılanmaları gerekiyor” diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız