SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tıp Öğrencileri Risk Altında

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:09:28
Tıp Öğrencileri Risk Altında
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, tıp fakültesi öğrencileri üzerinde, aşıyla korunulabilir hastalıklara karşı bağışıklık durumlarına ilişkin bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Prof.Dr. Yakıncı, öğrencileri tıp fakültesine kabul ederken bağışıklık durumlarının tespit edilmesi ve daha sonra da bu hastalıkların aşılarının yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, 50 öğrenci üzerinde yaptıkları çalışmada hepatit A, hepatit B, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarına karşı bağışıklık durumlarını tespit ettiklerini belirterek "Tıp fakültesi öğrencilerinin aşıyla korunulabilir hastalıklara karşı bağışıklık durumlarını tespit etmeye çalıştık. Çünkü tıp fakültesi öğrencileri, hastalarla direkt karşı karşıya. Onlardan hikaye alıyorlar, muayene ediyorlar, haşır neşirler. O nedenle bu hastalıklara karşı bağışıklık durumlarını tespit etmek için bir ön çalışma yaptık. 50 tıp fakültesi öğrencisi üzerinde çalışmayı gerçekleştirdik. Hepatit A, hepatit B, kızamıkçık ve kabakulak bağışıklık durumlarını tespit ettik" diye konuştu.

"ÖNEMLİ BİR RİSK"

50 öğrenci üzerinde yapılan çalışma kapsamında ortaya çıkan sonuçlarla ilgili bilgi veren Yakıncı, şunları söyledi:

"50 öğrenci üzerinde yapılan çalışmada, hepatit A'ya karşı yüzde 42 oranında bağışıklık yok. Bu öğrencilerimiz hepatit A'lı hastalarla karşılaştıkları takdirde onlardan bu hastalıkları kapıp hasta olabileceklerdir. Aynı şekilde hepatit B için de bu durumu tespit ettik. Bu durum hepatit B'de yüzde 15. kızamıkçık için yüzde 3. Kabakulakta bu oran yüzde 6. Tıp fakültesi öğrencileri, bu hastalarla karşılaştıkları taktirde ki karşılaşma oranları çok yüksek, kendilerine hastalık bulaşabilir. Bu önemli bir risk. Tabi ki bu sadece bizim yaşadığımız bölgedeki hastanede değil, Türkiye'deki bütün tıp fakültesi öğrencileri bu riskle karşı karşıya. O nedenle yapılacak şey çok basit. Öğrencileri tıp fakültesine kabul ederken, bağışıklık durumlarının tespit edilmesi ve daha sonra da bu hastalıkların aşılarının yapılması gereklidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız