SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tirajikomik Bir Durum..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi konusunda, 6'sı tutuklu 3 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın 18. duruşması, bir sanığın Adıyaman'dan "ödenek sıkıntısı" gerekçesiyle getirilmemesi yüzünden bu davanın en kısa duruşması olarak kayıtlara geçti.

18. DURUŞMA..
Malatya'da 18 Nisan 2007 tarihindeki 1'i Alman toplam 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasının 18. duruşması Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Bugünkü duruşmada, zanlılar Emre G., Hamit Ç., Cuma Ö., Salih G. ve Abuzer Y. ile azmettirici olarak tutuksuz yargılanan Hüseyin Y. hazır bulundu. Azmettirici olarak Adıyaman Cezaevi'nde tutuklu bulunan Varol Bülent A. ise bugünkü duruşmaya getirilmedi. Duruşmaya, olayın kilit ismi Emre G.'nin babası Mustafa G. ile birlikte bazı zanlı yakınları da katılırken, öldürülen Alman Tilmann Geske'nin eşi Suzanna Geske bu duruşmaya gelmedi. Mağdur avukatlarından ise sadece 2 avukat hazır bulundu.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 18. duruşmaya olayın azmettiricisi olarak suçlanan ve bu suçtan dolayı tutuklu bulunan Varol Bülent Aral'ın duruşmaya getirilmemesi nedeniyle duruşma kısa sürdü.

Mahkeme, cezaevinde tutuklu bulunan olayın sanıklarını ziyaret edenlerinin listesini avukatlara verdi. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, Ergenekon Davasında ifade veren Ergün Poyraz'ın, Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ile ilgili iddialarının, Zirve Yayınevi Davasıyla ilgili direk ilgisinin bulunmadığını ve dikkate alınmamasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı duruşmaya getirilmeyen Varol Bülent Aral'ın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesini talep etti.

Davada tutuksuz yargılanan ve olayın azmettiricisi olmakla suçlanan Hüseyin Yelki'nin avukatı müvekkilinin rahatsızlığı nedeniyle duruşmalardan muaf tutulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti duruşma sonunda, hakkında zorla getirme kararı çıkartılan tanık Burcu Polat'ın yeniden zorla getirilmesini, olayın azmettiricisi olarak suçlanan Varol Bülent Aral'ın bir sonraki duruşmaya hazır bulunması için Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, sanık Hüseyin Yelki'nin duruşmadan muaf edilmesi talebinin bu aşamada red edilmesine ve duruşmanın 17 Temmuz 2009 tarihine ertelenmesine karar verdi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamaları süren Emre G. hakkında "Silahlı terör örgütü kurmak, örgüt yöneticisi olmak, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde birden fazla adam öldürmek ve iş yeri dokunulmazlığını bozmak" iddiasıyla ceza isteniyor. Emre G.'ye kasten adam öldürmek suçundan 3 kez müebbet hapis, örgüt kurmak ve yönetmek suçundan 22 yıla kadar, konut dokunulmazlığı suçundan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

Olayın diğer şüphelileri Hamit Ç., Cuma Ö., Salih G. ve Abuzer Y. de "silahlı terör örgütü üyesi olmak, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde birden fazla adam öldürmek ve iş yeri dokunulmazlığını bozmak" iddiasıyla suçlanıyor. Bu 4 şüpheli hakkında ise kasten adam öldürme suçundan 3'er kez müebbet hapis cezası, terör örgütü üyesi olmak suçundan 15 yıla kadar ve konut dokunulmazlığını ihmalden 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Tutuksuz yargılanan Kürşat K. (18) ve Mehmet G. (19) hakkında "silahlı terör örgütüne yardım etmek" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talebi ile yargılanıyorlar.

AVUKATIN TEPKİSİ..
Bu arada Zirve Yayınevi cinayetlerinin görüldüğü davanın 18. duruşmasına getirilmeyen ve olayda azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan Varol Bülent Aral'ın ödenek yokluğu nedeniyle Adıyaman'dan Malatya'ya getirilemediği bildirildi.

Duruşma sonrasında değerlendirme yapan mağdur avukatlarından Erdal Doğan, "Böyle bir davaya sanığın ödenek yetersizliği nedeniyle getirilmemesi, trajikomik veya vahametli bir durum. Böyle bir dava içinde, kamuoyunun gündeminde olan bir davada sanık tutuklu, ama ödenek yok diye getirilmiyor. Adalet Bakanı'nın bu konuda söyleyeceği bir şeylerin olması lazım" dedi.

Mahkemenin Ergenekon ile Zirve Yayınevi arasında bağlantının olup olmadığı konusunda daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazının akıbetini sorması ile ilgili aldığı kararla ilgili olarak ise Avukat Erdal Doğan, "Malatya'daki savcılar görevlerini yapmaya çalışıyorlar. Ama Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların özellikle ilk iddianamesinde belirttikleri, Malatya'daki katliama ve diğer Hrank Dink gibi cinayetlerle bağlantısı olabileceğine dair değerlendirmesini daha ciddiyetle ve daha derinlikle araştırılması gerekiyor. Bu bakımdan savcıların bu görevini yapmasını bekliyoruz" ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız