SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Titreyerek Namaz Kılardık!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:36:39
A- A+ PAYLAŞ

Abbasefendi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, yıkılan eski caminin yerine yenisini yaptırıyor. 

Nuriye Mahallesi Abbas Efendi Sokak'ta 1905 yılında yaptırılan Abbasefendi Cami'si bir süre önce yıktırılmıştı. Abbasefendi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, yıkılan caminin yerine yenisini yapmak için çalışmalara başladı.

Abbasefendi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aydın, yıkılan eski caminin yerine yeni bir cami yaptırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Camiyi yaptırmak için var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Aydın, "Bana yardımcı olanlara teşekkür ediyorum. Bu camiyi yaptırmamıza engel olmaya çalışanları da Allah'a havale ediyorum. 21 sene sıkıntı çektim. İnşallah yeni camimizi yapıp, ibadete açacağız" dedi.

Dernek üyesi Cengiz İnci ise, Abbasefendi Cami'sinin 1905 yılında yaptırıldığını anımsatarak, "Cami'nin minaresi, 1955 yılında 'tarih eser' diye tescillenmiş. Hiç kimse buraya ilgi göstermeyince camimiz namaz kılınamaz hale geldi. İçerisinde çöküntü ve yıkılmalar meydana geldi. Her yağmur yağdığında caminin içerisine sular doluyordu. Camimizin içerisine 76 kişi sığıyor, 77. kişi dışarıda kalıyordu. Artık cemaate cevap vermeyecek duruma gelmişti. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ile Malatya Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü buranın yıkılması gerektiğine karar verdi. Biz bu kararlarla birlikte Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu'na müracaat ettik. Oradan bir heyet Malatya'ya geldi ve minarenin tarihi eser olmadığını belirttiler. Neticede de Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu, minarenin 'tarihi eser' tescilini kaldırdı. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden yıkım kararını aldık ve 29 Nisan'da camiyi yıktık. 12 gün sonra bir vatandaş 'tarihi eseri niye yıktınız?' diyerek, bizi mahkemeye vermiş. Mahkeme'de yürütmeyi durdurma kararı verince, 5-6 aydır komşumuzun dükkanında namaz kılıyoruz. Çalışmalar 5-6 ay aksadı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve müracaatı reddetti. Bizde o günden itibaren camimizin yapım çalışmalarına başladık. İnşallah yeni camimizde 300 kişi namaz kılacak" şeklinde konuştu.

Abbasefendi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği İkinci Başkanı Bahri Gezen de, 2000-2013 yılları arasında Abbasefendi Cami'sinde görev yaptığını kaydederek, "12 yıl bu camide görev yaptım. Bu camide görev yaparken gerçekten cemaatin ihtiyacına cevap vermiyordu. Cami'nin iç kısmı 50 metrekare idi. Cemaat genelde dışarıda kalır, kışında titreyerek namaz kılardı. 29 Nisan'da kullanılamaz hale gelen camiyi yıktık ve inşaata başladık. 2013 yılında emekli oldum ama ceketimi alıp gitmedim. 12 yıl hizmet verdiğim bu caminin yapımı için çalışacağım" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız