SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TKB Heyetinin Ziyareti

A- A+ PAYLAŞ

Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Malatya'ya gelen birliğin bazı üyeleri Vali Ulvi Saran'ı ziyaret etti.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı/Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ve Tarihi Kentler Birliği'nin bazı yöneticileri Vali Ulvi Saran'a nezaket ziyaretinde bulundular.

Vali Ulvi Saran ziyarette yaptığı konuşmada, "Belediyemizle birlikte ev sahipliğini yaptığımız Tarihi Kentler Birliği toplantısında, tarihi mirasımızı yerinde görme ve inceleme çalışmaları yapılacak. Türkiye'deki tarihi kentlerin geliştirilmesi, devir alınan kültür mirasının daha iyiye götürülmesi ve gelecek nesillere emanet edilmesi konusunda katılımcılarımızla çok yakın istişarerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı/Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, Tarihi Kentler Birliği'ne üye sayısının 350'ye ulaştağını belirtip, amaçlarının tarihi mirasa sahip çıkmak ve tarihi eserleri gelecek nesillere iyi aktarabilmek olduğunu vurguladı.

ÇEKÜL Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen de "Malatya'ya gelmeden önce buranın 100 binlik ölçeklerini aldık. İncelemeler başlattık"diyerek, "Türkiye'de bakanlıkların yaptıklarını bir tarafa bırakırsak, düne kadar tarihi kültürel miraslarımız hep zarar görmüştür. Tarihi yapılara öncelik vermeliyiz. Tarihi yapıları koruyup, gelecek nesillere iyi aktarmalıyız" şeklinde konuştu.

BELEDİYEDE..
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen beraberinde bir heyet ile birlikte Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı da ziyaret ettiler.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Malatya’da yapılmasının önemine değinerek, bunun Malatya için önemli bir gün olduğunu söyledi.

Tarihi Kentler Birliği’nin 2000 yılında 50 üyeyle kurulduğunu hatırlatan Özhaseki, “Bağrında tarihi eserler barındıran bütün şehir, ilçe ve beldelerimiz Tarihi Kentler Birliği’nin üyesi. Şu anda 350 belediye başkanı arkadaşımız, kendi bünyelerinde bulunan tarihi eserleri, koruyarak, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorlar. Bu tarihi mirasa, kültüre sahip çıkmaya çalışıyorlar.

Bizler sadece tarihi eserleri korumakla kalmıyor, aynı zamanda kendi yörelerimize ait değerleri de gelecek nesillere aktarma gayreti içerisindeyiz. Yakın bir zamana kadar bu tarihi eserlere, kültüre, mirasa sahip çıkamamışız. Ama son 10 yıldır hızlı bir çabayla, herkes kendi bölgesinde bulunan tarihi eserlere sahip çıkma mücadelesi veriyor. O eserlerin kıymetini yeni yeni anlıyor. Bunları nasıl koruruz, gelecek nesillere nasıl aktarırız, bunların çabası içerisinde. Belediyelerin faaliyetlerinde daha önce yol, asfalt yaptım gibi faaliyetler bulunurken, şimdi tarihi eserlerin onarılmasını övünerek anlatıyorlar. Bunlar sevinilecek hadiseler” şeklinde konuştu.

Gösterdikleri evsahipliğinden dolayı Vali Ulvi Saran ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür eden Özhaseki, “Biz toplantılarımızda tarihi eserler ile ilgili yapılabilecek işleri konuşuyoruz. Oraya bir hediye bırakabilir miyiz, onu konuşuyoruz. Şimdi de Malatya’dayız. İnşallah Malatya için faydalı olur diye düşünüyorum” dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı hemşerimiz Prof.Dr. Metin Sözen ise 2011 yılının ilk büyük toplantısının Malatya’da yapıldığını belirterek, Türkiye’nin çok zengin ve derin bir tarihi mirasa sahip olduğunu söyledi.

Malatya’nın tarihin ve özellikle de orta çağın en önemli kentlerinden bir tanesi olduğunu belirten Sözen, Battalgazi, Yeşilyurt, Gündüzbey gibi yerleşim yerlerinin Malatya çevresini bir kültür kalesi gibi ördüğünü söyledi.

Prof. Sözen, “Toplantıya katılan arkadaşlarımız, buradan çok şey alarak gidecekler. Tarihin en eski yerleşim bölgesindeki yerleşim yerini görecekler. Büyük bir su kaynağı görecekler. Çünkü Türkiye’de böyle bir kaynak yok. Malatya su kenti olmaya başladı. İklim değişiyor. Doğanın bereketi ile tarihin büyüklüğü buluşmuş olacak.

Malatyalılar bu programı çok iyi izlemelidirler. Uydu kanalıyla bütün dünyaya yayınlanacak. Ben bu toplantının başarılı geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, ziyaretten dolayı misafir heyete teşekkür ederek, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Malatya’da yapılmasından dolayı büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyledi.

Başkan Çakır, Belediye Başkanlarının şehrin gelişmesinde ne kadar sorumluysa, tarihi eserlerin korunup, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında da o kadar sorumlu olduğunu belirterek, “Bu toplantının bize yol gösterici olacağı kanaatindeyim. Bu toplantının Malatya’da yapılmasında gayretleri olan Kayseri Belediye Başkanımız ve ÇEKÜL Vakfı Başkanımız başta olmak üzere katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ziyaret sırasında Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Feyzullah Özcan’a kuru kayısı ile kayısı kristali hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız