SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TL'nin Tarihi Günü...

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:48:01
TL'nin Tarihi Günü...
A- A+ PAYLAŞ
Merkez Bankası'nın Türk lirasının dünyada bilinirliğinin artırılması amacıyla düzenlediği "TL Simge Yarışması"nın sonucunu belirlendi. 8 bin  362 simge arasından anlam ve biçim olarak birinci olarak seçilen tasarım  açıklandı.
Yarışma takvimi için 8 bin 362 adet başvuru yapıldı. Finale kalan 7 tasarım bankaya sunuldu. Banka yönetimi birincilik ödülüne latyık görülen ve teşvik ödülüne layık görülen 3 modele karar verdi. Tülay Lale birinci oldu. Teşvik ödülüne layık görülen üç isimden Hamdi Akgözlü, Özlem Özkal ve Hüseyin Artur'a aittir.
 
Nisan'da yapılacak olan genel kurula davet edilip sertifikaları kendilerine takdim edilecektir. TL için belirlenen simge tasarım üzerinde değişiklik yapma hakkı Merkez Bankası'ndan saklı tutuluyor.
 
GÜVEN VE İSTİKRAR ÖZELLİĞİ
TL'nin iki belirgin özelliğini 'güven' ve 'istikrar' değerlerine önem verildi. TL'nin çıpaya benzemesi güvenli limanı vurgulamakta. Paralel çizgilerin yukarı eğilimli olması istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir.
 
TL'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Teknik özellikleri ise en alt noktadan sağa doğru 90 derece çember yayı bulunmakta T harfinin yukarı yönlü 20 derecelik yukarı eğime sahip. TL harfinin paralel çizgilerinin alt ve üst kısmında sağ ve sol kısımları altın oranla uyumludur.
 
Herkes tarafından kolayca çizilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması üzerine yoğun bir kampanya oluşturulacak.
 
TL SİMGESİNİN DİJİTAL KULLANIMI
Akıllı mobillerde ve PC'lerde simgenin yaygın şekilde kullanılması için zaman gerektiğini belirtti.
Mobil cihazlar, yazar kasalar, işletim sistemlerini ve temel yazılımları üreten firmalarda TL'nin kısa yolla yazılması sağlanacaktır. Simgeyi bilgisayarda otomatik olarak yüklenecek bir program mevcut. Alt gr ve e (euro), alt gr ve 4 (dolar)  kullanımı olduğu gibi TL simgesi için alt gr ve t tuşları kullanılacak.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN: YARIŞMACILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk lirasının simgesiyle ilgili yaptığı açıklamada, hayırlı olmasını dileyerek TL için simge belirleme yarışmasına katılan yarışmacılara teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, "8 binin üzerinde bir katılımın olduğunu ve cezaevlerinden bile yarışmaya katılanların olması vatandaşlarımızın ne denli bir duyarlılık içinde olduğunu göstermesi açısından önemli"
 
Kazananlar 1 + 3 şekilde TCMB'sına ve çalışma ekibine de teşşekürlerini sunan Başabkan Erdoğan, "1 Ocak 2009 tarihinde 6 sıfırı atılmış yeni TL'yi tedavüle sürdük. Yeni TL 4 yıl boyunca tedavülde kaldı. Yeni TL'yi birlikte kullandık. Biz paradan 6 sıfır atacağımızı söylediğimizde kimse inanmamıştı. Enflasyon patlar diyorlardı. Türk Lirası artık dünyada itibar gören bir para. Olumsuz ve karamsar yorumların hiç birine aldırmadık. Eski alışkanlıkla 1 lira yerine 1 milyon diyenler oluyor" dedi. 
 
Erdoğan, "Tuvalete 1 milyon, 2 milyon TL verdiğimiz dönemler oldu" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, TL'nin yeni simgesinin hayırlı uğurlu olmasını diledi.
 
EKİP İŞİ
Türk Lirası için belirlenen simgenin tasarımcısı Tülay Lale Bloomberg HT'ye duygularını anlattı. Lale, " Büyük bir gurur benim için, kelimelere dökemiyorum. Çok güzel bir duydu. Tasarımda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bir ekip olarak yaptık ben sadece o ekibin sözcüsüyüm." dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız