SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TOBB'da Mali Genel Kurul

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:31:10
TOBB'da Mali Genel Kurul
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye ekonomisinde yaşanan büyük dönüşümün en önemli nedeni, özel sektörün, yatırım, üretim ve ihracattaki ağırlığının sürekli artmasıdır. Bu durum, ekonomimizin iç ve dış etkilere karşı uyum yeteneğini de artırmıştır" dedi. 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 68. Mali Genel Kurulu'na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı konuşmada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin, reel sektörün çatı kuruluşu olması hasebiyle Türkiye'nin ekonomisine yön veren ve güç katan kuruluşlarından biri olduğunu söyledi. TOBB'un bu ülke için çalışan, bu ülkenin demokratikleşmesi için sağlam bir duruş ortaya koyan, kurumsal yapısıyla Türkiye'nin en büyük ve en güçlü meslek kuruluşu olduğunu anlatan Yazıcı, "Hükümetimiz, ekonomimizin en büyük gücünün siz tacir ve sanayicilerimiz olduğunun her zaman farkındadır. Ülkemizde üretimin, büyümenin ve zenginliğin aktörleri sizlersiniz. Sizler, ülkemizin çimentosu, harcı, lokomotif gücüsünüz" dedi.

AK Parti hükümetlerinin ekonomi politikalarının temel hedefinin, vatandaşların refahını ve mutluluğunu artırmak olduğunu söyleyen Yazıcı, "Güçlü bir ekonominin temelinde 'güven' ve 'istikrar' kavramları vardır. Oluşturduğumuz güven ortamı ve istikrar sonucunda 11 yıllık iktidarımız, enflasyon ve kamu açıkları gibi temel sorunları çözdüğümüz, yüksek büyüme oranlarını yakaladığımız, dünyada yükselen bir ekonomi olarak ön plana çıktığımız bir dönem oldu. Türkiye ekonomisinde yaşanan bu büyük dönüşümün en önemli nedeni, özel sektörün; yatırım, üretim ve ihracattaki ağırlığının sürekli artmasıdır. Bu durum, ekonomimizin iç ve dış etkilere karşı uyum yeteneğini de artırmıştır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sağlanan ekonomik ve siyasi istikrar ortamında uzun vadeli politikaların oluşturulduğunu anlatan Yazıcı, 1963'ten bu yana ilk defa 2007-2013 döneminde, 7 yıllık bir süreyi kapsayan 9'uncu Kalkınma Planı'nın uygulandığını bildirdi. Türkiye ekonomisinin, orta-uzun vadeli planlar yapan ve uygulayan, yatırımcının önünü görebildiği, güven duyulan, istikrarlı, uluslararası çevrelerde örnek gösterilen bir ekonomi haline geldiğine dikkati çeken Yazıcı, Türkiye ekonomisinin son 11 yılda, küresel krizlere rağmen, herkesin gıpta ettiği güçlü bir büyüme performansını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Yazıcı, 1993-2002 yılları arasındaki 10 yılda ortalama yüzde 3 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2003-2012 yılları arasında AK Parti hükümetleri döneminde ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü hatırlatarak, son 11 yılda ekonominin 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 786 milyar dolarlık bir ekonomi durumuna geldiğini bildirdi. Dünyanın hızla değiştiğini, sınırlar ve sınırlamaların ortadan kalktığını belirten Yazıcı, "Bilim ve teknolojide yaşanan değişimler iktisadi davranışların da değişmesini beraberinde getiriyor. Artık girişimcilerimiz ve onların en önemli, en güçlü temsilcisi olan camianız bu gelişmelere ayak uydurmak, hatta gelişmenin tetikleyicisi olmak durumundadır. Dünya tarihinin, Doğu'nun Asya'nın yükseldiği bir döneme geçiş aşamasında olduğu yaygın bir görüş. Ticaret de bu yönde gelişmektedir. Dikkat etmemiz gereken bir başka husus ise uluslararası ticaretin uluslararası kurallarla şekillendiği ve bu süreçte uluslararası kuruluşların önemli bir rol oynadığıdır. Bu nedenle önümüzdeki süreçte TOBB gibi çatı kuruluşlar, ticarette çok daha önemli aktörler haline gelecektir" dedi.

"TÜRKİYE'NİN İHRACATI TOBB GÜVENCESİYLE GERÇEKLEŞİYOR"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, "Şirketlerimizin ihracatlarına en büyük desteği veren meslek örgütü haline geldik. Hepimiz bundan gurur duyalım, Türkiye'nin ihracatı TOBB güvencesiyle gerçekleşiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'mızın uygulamaya koyduğu, yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması da ihracatımıza hem hız kazandıracak, hem de maliyet tasarrufu sağlayacak" dedi.

Yurtdışı taşımacılığın yapılabilmesi için 35 milyar dolarlık teminat riski üstlendiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, dünyada en çok TIR karnesi veren kuruluş olduklarını söyledi. İhracattaki lojistik maliyetlerinin sadece 1 yılda 450 milyon lira azaltıldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Bu meblağ her yıl cebimizden boşa gidiyordu. Hep birlikte bunun önüne geçtik. Bu çalışmamız Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya başarı örneği gösterildi. Şimdi yine Bakanlığımızın öncülüğünde Doğudaki kapılarımızı da teker teker modernize ediyoruz. Çıldır-Aktaş, Dilucu, Kapıköy ve Esendere gümrük kapıları için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, "Son dönemde medyada çok yer alan, üzerine polemik yapılan bir konu var. İşin aslını bilin diye, burada sizlere anlatmak isterim. Biliyorsunuz Başbakanımızın daveti üzerine Akil insanlar heyeti içinde yer aldık. Bu çerçevede devletin verdiği görevden kaçılmaz. Devlet terbiyesi bunu gerektirir. Hele bizim camiamız hiç dışında kalamaz. Zira bugüne kadar ülkemizin her meselesinde biz ön aldık. Her milli meselede bu camianın katkı vermesi istendi. İşte bu itibardır. Bu güçtür. Bu itibar, bu güç, sizlerin bu camiayı getirdiğiniz noktayı gösteriyor. Sizler artık sadece özel sektörün sorunları için değil, Türkiye'nin sorunları için başvurulan insanlarsınız. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Hizmetlerinizi bu camia asla unutmayacak. Türkiye unutmayacak" şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız