SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tohma İçin Yeni Proje

0
Güncellendi - 2016-01-18 15:24:41
Tohma İçin Yeni Proje
A- A+ PAYLAŞ

2008 yılında turizme kazandırılan, fakat aradan geçen süre içerisinde tahrip edilerek kullanılamaz hale gelen Tohma Kanyonu, yeniden projelendirildi.

2013 yılında kanyon içerisinde piknik yapan bir ailenin pergolayla birlikte Tohma Çayı’na devrilmesi sonucu büyük bir facia atlatılmış, bunun üzerine büyük bir kısmı tahrip olan pergola ve yolların başka kazalara sebebiyet vermemesi için Darende Kaymakamlığı tarafından kanyonun giriş ve çıkış kısmına bilgilendirici levhalar asılarak kullanıma kapatılmıştı.

2015 yılı içerisinde Maliye Bakanlığı tarafından Hulusi Efendi Vakfı'na devredilen Tohma Kanyonu, Vakıf yetkilileri tarafından konusunda uzman çevre ve peyzaj mühendislerine, tabi dokuya uygun estetik bir bakış açısı ile yeniden proje hazırlatıldı. Tohma Kanyonu içerisinde incelemelerde bulunan Darende Kaymakamı Ali Türk, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Metin Torun ve Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Ziya Toksözlü, proje kapsamında yapılacak olan yeni köprüler, istinat duvarları, seyir terası ile kafeterya yapılması planlanan alanları gezdi. Önceki tadilat ve koruma çalışmalarına istinaden daha güvenli ve daha sağlam hale getirilecek olan Kanyon, Somuncu Baba Külliyesinden başlayarak Köprügözü mevkisine kadar olan 1,5 kilometrelik alanı kapsayacak.

Çalışmalara 2016 yılının ilk aylarında başlanılacak. Burada yapılan açıklamada, Hulusi Efendi Vakfının rehabilitasyon ve alt yapı yenileme projesi kapsamında, kanyonun sadece yürüyüş amaçlı olarak kullanılması için bir dizi yenileme çalışmaları gerçekleştirileceği söylendi. Kanyonun tamamının yenileneceğini bilgisini aktaran yetkililer: “İnsanların doğayla baş başa kaldığı kanyondaki yürüyüş yolları ve ahşap yapılar, tamamen yenilecek. Pergolaların sayısı azaltılarak bir dizi düzenleme çalışmaları yapılacak. Yürüyüş alanlarının daha sağlam, kullanışlı olması için çevredeki doğal yapıya uygun malzemeler kullanılacak" dedi

Belediye Başkanı Eser, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği kanyonun eşsiz güzelliklere sahip olduğunu da dile getirerek, "Vatandaşlarımız için en güzel hizmeti yapmayı kendine şiar edinmiş Hulûsi Efendi Vakfı’nın önümüzdeki günlerde başlayacağı çalışmalara inşallah en makul süre içerisin de tamamlanacak. Tekrardan turizme kazandırılacak kanyonumuzu geniş bir katılımla halkımızın Hizmetine sunacağız" diye konuştu.

Vakıf Genel Müdürü Ziya Toksözlü de, "Pergolaları kaldırıp, seyir alanları oluşturacağız. Tahribata uğrayan pergola, korkuluk ve bazı ahşap malzemeleri yenileyeceğiz. Ayrıca kanyondaki yaban hayatını canlandırmak amacıyla bir dizi çalışmanın yanı sıra kuş evleri gibi farklı uygulamalar gerçekleştireceğiz. Kanyonun güvenliği içinde kamera sistemi kuracağız" dedi.

Vakıf tarafından özel mimarlık ofisine hazırlattırılan proje hayata geçirildiğinde, kanyon ülkemiz turizmi için önemli bir ziyaret ve gezi merkezlerden biri haline gelecek.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız