SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tohma'ya Su Darende'ye Hayat"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:07:11
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'nın Darende ilçesine hayat veren Tohma Çayı'ndan daha verimli faydalanmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen ''Tohma'ya Su, Darende'ye Hayat'' Projesi hayata geçirilecek. 
     
Proje kapsamında Darende Rafting, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (DRAFT) tarafından yürütülecek çalışmayla ilçenin Zaviye Mahallesi'nde kurulacak olan pilot arazide damla sulama yönteminin salma sulama yöntemlerine göre farklarının yerinde test edilerek çiftçilerin geleneksel sulama alışkanlıklarının değiştirilmesi hedefleniyor. 
     
Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ile Yaşama Dair Vakfı'nın da (YADA) destek verdiği proje uygulama alanın yerinde görülmesi amacıyla ilçeye gelen Coca-Cola Türkiye Teknik Direktörü Canan Kestane, Kurumsal İlişkiler Müdürü Simge Balaban, Kurumsal İlişkiler Uzmanı Erdal Kiraz, Yaşama Dair Vakfı yöneticisi Betigül Onay, proje ekibi ile Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş'ı ziyaret ederek çalışma hakkında bilgiler verdi. 
     
Kaymakam Mehmet Aktaş, ziyarette yaptığı konuşmada, ''Dünya Su Günü'nü kutladığımız baharın başladığı böylesine güzel bir zamanda, ilçemize hayat veren ve yaz aylarında büyük çoğunluğunun sulamaya ayrıldığı Tohma Çayı'nın daha verimli olarak nasıl kullanılması yönündeki bu çalışmayı canı gönülden destekliyoruz. Yakın bir zamanda faaliyete geçecek olan Gökpınar Sulama Projesi'nin de birçok bölümünde damla sulama yöntemiyle uygulanacağını düşündüğümüzde desteklediğiniz projenin önemi daha da bir ehemmiyet kazanmaktadır. Bu proje havzada örnek teşkil etmektedir'' dedi. 
     
Proje Koordinatörü Muhammet Bedrettin Toprak, projeyle hem birim alandan alınan verim artırılacağını, hem de eşsiz doğa güzelliğine sahip Tohma Çayı'nın korunacağını ifade etti. 
     
Sözleşmelerin imzalandığını ve uygulamaya geçildiği kaydeden Bedrettin Toprak, ''Proje, Tohma Havzası genelinde yüzde 5 olan damla sulama kullanımını artırarak havzanın su kaynaklarını korumayı hedefliyor. Ayrıca Tohma suyuna geri kazandırılan su ile bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan doğa turizmine katkıda bulunmayı hedefliyor'' diye konuştu. 
     
Projeyle bir doğa harikası olan Tohma kanyonunu korurken bölge çiftçisinin de birim araziden aldığı verimi artırmayı hedeflediklerini söyleyen Toprak, değişen dünya şartlarında tarımın da modern yöntemlerle yapılarak hem doğayı korumanın hem daha verimli ürün elde etmenin hem de bölgeye örnek teşkil etmenin mümkün olacağını sözlerine ekledi. 
     
Firma yöneticileri ve vakıf temsilcileri daha sonra DRAFT yöneticisi Sebahattin Ateş ve beraberindekilerle, proje destekleyicisi olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ve Kaymakamlık Proje Ofisi'ni ziyaret etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız