SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tohum Olmazsa..'

A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Turan Tuncer, her geçen gün artan dünya nüfusu ile birlikte gıdanın da artarak giden bir öneme sahip olduğunu söyleyerek “Dünyaca ünlü bir şirket Kuzey Kutbu’nda bile gen merkezi kurdu. Dünyadaki bütün gıdaların tohumları bu gen merkezinde var. Çünkü tohum olmadan gıda olmaz’ dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, Niyazi Mısrı Caddesi üzerindeki yeni yerine taşındı. Odanın açılışı için düzenlenen törene Ziraat Mühendisi olmasına rağmen odanın üyesi olmadığı öğrenilen Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Emlak Müdürü Abuzer Kabakaş, ZMO Genel Başkan Yardımcısı Dr. Turan Tuncer, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, ZMO İl Temsilcisi Fevzi Çiçek ile çok sayıda Oda üyesi ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ZMO İl Temsilcisi Fevzi Çiçek, 490’a yakın kayıtlı, 100’ün üzerinde kayıtsız olmak üzere Malatya’da yaklaşık 600 meslektaşlarının bulunduğunu belirterek, ziraat mühendislerinin sorunlarının çözümünün yanı sıra, yaşanabilir bir çevrede, doğayı da bozmadan sürdürülebilir bir hayatın sağlanması, gıda krizlerinin önlenmesi, tarımsal üretim ve güvenilir gıda üretimi yapmak içinde görev yaptıklarını ifade etti.

Fevzi Çiçek, tüm meslektaşlarıyla birlikte Malatya’nın ve ülke tarımının gelişmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydetti.

Daha sonra konuşan ZMO Genel Başkan Yardımcısı Dr. Turan Tuncer, 47 bin üyesi, 26 tane şube ve 18 tanede temsilcilik düzeyinde olmak üzere Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği içindeki 23 meslek örgütünden biri olduklarını söyledi.

Üretmenin yanı sıra, hem çiftçiyi korumak hem de tüketicinin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak gibi önemli bir görev üstlendiklerini hatırlatan Tuncer, “Çünkü tarla yoksa toprak ve su yoksa ziraat mühendisi de yok demektir. Kendi meslektaşlarımız gibi çiftçinin de özlük haklarının korunmasında mücadele etmek de bizim en önemli görevlerimiz arasındadır" dedi.

Dünya nüfusunun artmasına paralel olarak sağlıklı gıda üretiminin öneminin de her geçen gün arttığına dikkat çeken Tuncer, dünya ülkelerinin bu kapsamda ileriye dönük büyük yatırımlar yaptığına işaret etti. Bu kapsamda dünyaca ünlü bir şirketin Kuzey Kutbu’na gen merkezi kurduğunu söyleyen Tuncer, şunları söyledi:

“Bir canlı gıdasız ve susuz yaşayamaz. Kuzey Kutbu’nda çok ünlü bir şirket gen merkezi kuruyor. İleriye dönük olarak altından bile daha değerli olan tohumu korumak amacıyla gen merkezi oluşturuluyor. Çok büyük yatırımlar var. Bu gen merkezinde dünyadaki bütün tohumlardan örnekler var. Bizde de gen merkezleri var. Tohum olmazsa bir şey olmaz. Tohum olacak, yetiştireceksin ve gıda elde edeceksin, Burada gıdanın hem güvenilirliliği hem güvenliği dikkate alınacak.”

Türkiye’de de gen merkezleri olduğunu hatırlatan Tuncer, Türkiye nüfusunun her yıl 1 milyon arttığını, önümüzdeki 25 yıl içinde 100 milyona ulaşacağının tahmin edildiğine işaret ederek, Türkiye’nin tarım politikalarını buna göre planlaması gerektiğini söyledi. Tuncer, bunun yolunun da mevcut araştırmalar çerçevesinde ortaya çıkan projeleri desteklemenin yanı sıra sulanabilir alanların suya açılması gerektiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Niyazi Mahallesi Niyazi Mısri Caddesi 61/6 Nolu binada hizmet verecek olan ZMO İl Temsilciliğinin açılışı yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız