SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TOKİ'den 2'si Kurtarılabildi!

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:36:40
TOKİ'den 2'si Kurtarılabildi!
A- A+ PAYLAŞ

TOKİ tarafından Akçadağ Kültür Mahallesi’nde yaptırılan toplu konut inşaatının hafriyatı altında kalan ve Roma dönemine ait olduğu belirtilen 5 adet kral kaya mezarından 2’sinin kurtarıldığı bildirildi. Tespitli 3 adet mezarın ise inşaat sahası altında kaldığı kaydedildi.

Akçadağ ilçesi Kültür Mahallesi’nde bulunan (Aktepe) Roma dönemine ait Kaya Mezarlarının,  TOKİ tarafından ilçeye yaptırılan konutların inşaat ve hafriyat atıklarının altında kaldığına ilişkin haberin, Ocak ayında Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’da yayınlanmasının ardından Malatya Müze Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti. Molozların yığıldığı inşaat sahasında durum tespiti yapan Müze Müdürlüğü, hazırladığı raporu Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na bildirdi. Bunun üzerine uzmanlardan oluşan bir ekibi Akçadağ’a gönderen ve Sivas Koruma Kurulu, heyetin raporu doğrultusunda kaya mezarlarının bulunduğu alana hafriyat dökenler hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulundu ve dava açıldı.

Sivas Koruma Kurulu, müze uzmanlarının denetiminde mezarların bulunduğu alandaki hafriyatın temizlenmesine karar verdi ve Malatya Müze Müdürlüğü denetiminde inşaat sahasındaki atıklar kaldırıldı. 

3 adet mezar inşaat sahasının altında kaldı

Hafriyat temizliği sonucunda toprak altında kaldığı düşünülen 5 adet mezardan ikisi kurtarılırken diğer üç mezarın da konutların yapıldığı parselin altında kaldığı belirlendi. Çalışmaların sona ermesinin ardından Malatya Müze Müdürlüğü, Roma dönemine ait mezarların bulunduğu alanı yeniden belirleyerek Sivas Koruma Kurulu’na bildirdi.

Ocak ayında açıklamalarda bulunan Akçadağ Kültür Mahallesi sakinleri, Roma dönemine ait kaya mezarlarının inşaat atıklarının altında kaldığını belirterek, yetkili kurumların tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmadığını ifade etmiş, Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu mezarların 2 yıl önce keşfedilerek, SİT kapsamına alınması için Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yapıldığını açıklamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız