SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Topbaş UCLG Başkanı

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünya nüfusunun yarısından fazlasının temsil edildiği Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) Mexico City'de yapılan 3. Kongresi'nde başkan seçildi. Bu kongreye Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı.

Genel Kurul ve Dünya Konseyi toplantıları öncesinde Paris'in desteklediği Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa'nın yeterli desteği sağlayamayarak UCLG Başkan adaylığından çekilmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş seçimlere tek aday olarak girdi. Topbaş, Dünya Konseyi'nde delegelerin oybirliği ile UCLG Başkanı oldu. Dünya Konseyi toplantısında başkanlık seçimine geçilirken söz alan Lizbon Belediye Başkanı Costa, Topbaş'la birlikte çalışmak istediğini söyledi. UCLG'nin yeni başkanının Kadir Topbaş olduğu ilan edildiğinde salonda bulunan bütün delegeler Topbaş'ı uzun süre alkışladı.

Başkan seçilmesinin ardından Paris Belediye Başkanı Betrand Delaneo'dan oturum yönetimini devralan Topbaş, Dünya Konseyi'nde oy birliği ile seçilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, delegelere teşekkür etti.

Başkan Topbaş, daha sonra yeni UCLG Başkanı olarak yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kentler arası ilişkilerin geliştirilmesi ve kardeş şehirlerin daha somut işbirliklerine yönelmesi için çaba göstereceğini belirten Topbaş, bu amaçla UCLG bünyesinde özel bir çalışma grubu
kuracağını söyledi. Topbaş, altı ayda bir toplanan UCLG'nin bundan sonra daha sık toplantılar yapması gerektiğini ve eş başkanlarla zaman zaman bir araya geleceğini belirtti. UCLG'nin küresel sorunlara daha büyük bir katkısı olması gerektiğini vurgulayan Topbaş, bu amaçla BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Topbaş, seçimden sonra basına yaptığı ilk açıklamada ise şunları kaydetti:

"İstanbul son yıllarda uluslararası alanda adından en çok söz edilen şehirlerden biri. Bu şehrin aldığı mesafe dünyanın dikkatini çekiyor. Mexico City'de başkanlık seçimlerinde bunu açık bir şekilde gördük. Büyük kongreler, organizasyonlar ve şampiyonalar artık İstanbul'da yapılıyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz hafta İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti unvanını elde etti. Bütün bunlar son altı yılda yaptığımız çalışmaların bir sonucu. Ayrıca hükümetimizin ve Sayın Başbakanımızın çalışmaları ve aktif diplomasisi de Türkiye algısını uluslararası alanda artırmış ve güçlendirmiş durumda. UCLG dünya nüfusunun yarısından fazlasının temsil edildiği bir teşkilat. Bu teşkilata 136 ülkeden binlerce belediye üye. Yerel yönetimler halkla daha yakın teması olan kuruluşlar. Günümüzde demokrasisinde yerel yönetimlerin uluslararası rolü giderek artıyor. UCLG'nin bir yerel Birleşmiş Milletler olarak ortaya çıkışı ve gelişmesi de bunu gösteriyor. Artık biliyoruz ki, dünya nüfusunun yüzde 75'inin şehirlerde yaşadığı günümüzde hiçbir mesele kent yönetimlerinin ortak çabası olmadan çözülemiyor. Bugün çevre, doğal afetler, salgın hastalıklar ve kültürel meseleler hepimizin yani bütün dünya kentlerinin sorunu. Hükümetlerin yanı sıra şehirler de bu meselelerde inisiyatif almaya başlıyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki sorun hepimizi etkiliyor ve bunlar ancak şehirlerin ortak çabası ile aşılabilir. İstanbul'un karşı karşıya olduğu meseleler diğer dünya kentlerinde de var. Mexico City, Johannesburg, New York ve Londra
benzer sorunlarla uğraşıyor. O halde bu şehirlerin birbirine çok benzeyen meseleler karşısında izledikleri yol, buldukları çözüm neden insanlığın ortak kullanımına sunulmasın? Ben bunun çok önemli ve anlamlı olduğu kanaatindeyim.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız