SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Daha Fazla Tanıtılması Lazım"

0
Güncellendi - 2017-02-03 03:17:19
A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ ilçesindeki dünyanın en eski ve en ilginç yerlerinden birisi ve 65 Milyon yıl kadar öncesine dayanan kaya oluşumlarının yer aldığı Levent Vadisi'nde yapılan Seyir Terasının ardından turizme yönelik olarak bu güne kadar herhangi bir çalışmanın yapılmaması nedeni ile vadinin ve çevresinin daha fazla ziyaretçi alması ve böylelikle Malatya turizmine katkı sağlayacak çalışmaların yapılması amacı ile Vali Mustafa Toprak başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Akçadağ İlçe Kaymakamı Serdar Demirhan, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Malatya Büyükşehir Belediyesi Projelerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdür Vekili Şevket Bozdağ, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Levent İskenderoğlu, Malatya Extrem Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Mahir Karakaya, Büyükşehir ve Akçadağ Belediyesi ilgili personeli katıldı.

Vali Toprak, Levent Vadisine ziyaretçilerin ilgi gösterdiğini, seyir terasında fotoğraf çektiğini, hayran kaldığını ancak daha sonrasında vadi içerisinde gezilecek görülecek yerleri ziyaret etmeden geri döndüklerini belirterek ziyaretçilerin orada daha fazla zaman geçirmelerinin, etkinliklere katılmalarının ve konaklama, yemek vb. ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesislerinin yapılması gibi konuların görüşüleceği, vadinin il ve ilçe turizmine etkili bir şekilde kazandırılması için neler yapılabileceği konusunda paydaşlarla istişarelerde bulunmak amacı ile bu toplantının düzenlediğini bildirdi. Vali, Levent Vadisinin yapılan seyir terası ile birlikte Malatya'ya kazandırılmasında ve vadinin ilgi odağı haline getirilmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ettiğini belirterek yapılan bu çalışmaların daha da güçlendirilmesi ve daha fazla ilgi noktasının daha fazla zenginleştirileceği bir oluşumun sağlanması gerektiğini ifade etti.

Belediye Başkanı Kazgan da, Malatya’da turizmi geliştirmek için tüm ilçelerin turizm açısından potansiyelinin ele alınması, bu potansiyelin ayağa kaldırılması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Levent Vadisi'nin Akçadağ Belediyesi tarafından devralınmasından sonra ulaşımın rahatlatılması amacı ile yolların yapıldığını, su temini amacıyla üçüncü şahıstan satın alınan arazi içerisinde sondaj yaparak su çıkartıldığını ve bu suyun depo vasıtası ile seyir terasına verildiğini, vadinin milli park olması için müracaat edildiğini ve konunun taraflarınca takip edildiğini belirttikten sonra ve geçtiğimiz yıl vadide düzenledikleri foto kamp etkinliği hakkında açıklamalarda bulundu. Kazgan, geçtiğimiz yıllarda yapılan ancak hasar gören ve arızalanan güneş enerjili aydınlatma sisteminin yaz döneminde yenileneceğini sözlerine ekledi.

Malatya Extrem Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Karakaya, vadinin tanıtımı amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söylerken fosillerin yoğun olarak bulunduğu bölgeye ziyaretlerini askıya aldıklarını bunun sebebini de buraya giden sporcuların ve ziyaretçilerin fosil örneklerinden hatıra olarak almasını gerekçe olarak belirtirken vadinin ve vadide bulunan vadiye özgü fosil vb. materyallerin korunması gerektiğini söyledi.

Vali Toprak Kültür ve Turizm Müdür Vekili İskenderoğlu'ndan da vadi ile ilgili geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar ve vadi hakkında detaylı bilgi aldı.

Müdür Vekili İskenderoğlu, seyir terasının proje aşaması ve sonrasındaki çalışmalar hakkında bilgi verirken vadide, Neolitik Çağ’dan kalma kalıntılar bulunduğunu, jeolojik oluşumlar ile birlikte yaşam alanı olarak kullanılan değişik mağaraların bulunduğunu, bu mağaralarda Genç Hitit dönemi eserleri olarak da bilinen Roma dönemine ait kabartmaların yer aldığını, vadi içerisinde birçok yerde fosillere rastlandığını ve bunların analiz edildiğinde bölgenin geçmiş dönemlerde bir deniz yatağına sahip olduğunun tahmin edildiğini belirterek sunum eşliğinde bilgilendirmede bulundu.

Müdür Vekili İskenderoğlu, vadinin Jeopark ve Jeopark Müzesi projesi ile ilgili yapılan çalışmalarla alakalı detaylı bilgiler sunarken UNESCO bünyesindeki Küresel Jeopark Ağına dahil olması için gerekli olan kurallar ve kriterler hakkında da bilgiler verdi.

Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdür Vekili Bozdağ, vadinin Milli Park statüsüne alınması için 2013 yılında çalışmalarını tamamladıklarını ve 2014 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığına taleplerini ilettiklerini belirterek önümüzdeki aylarda detaylı incelemelerde bulunmak üzere bakanlıkça oluşturulacak olan komisyonun vadide incelemelerde bulunarak hazırlayacakları raporu bakanlığa sunacaklarını ve daha sonrasında konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek Levent Vadisi'nin Milli Park statüsüne alınıp alınmayacağının kararlaştırılacağını sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sarılar ise, Malatya'da bu güne kadar bir turizm politikasının oluşturulmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nce Turizm Master Planının hazırlandığını ve Levent Vadisinin bu plan içerisinde yer aldığını, planın Mart 2017 ayı içerisinde de kurum ve kuruluşlara gönderilerek görüşlerinin alınacağını söyledi.

Sarılar, Levent Vadisinin bütüncül projesinin yapılması ve parasal kaynak sağlanması amacıyla da Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulduğunu ifade ederken vadinin daha etkin bir şekilde turizme kazandırılması için yapılacak tüm çalışmalarda yer alacaklarını ve paydaşları ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmalarını yürüteceklerini ifade etti.

Vali Toprak, aldığı bilgiler neticesinde sürdürülen Levent Vadisi jeopark, tabiat, turizm rekreasyon projesi çalışmalarının yanı sıra hemen ele alınması gereken hususların tespit edilerek çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini ifade ederek vadinin hak ettiği değeri görmesi, daha çok ziyaretçi gelmesi, ziyaretlerin süreklilik kazanması için özellikle seyir terası yanında geçici veya kalıcı, büyük ya da küçük ölçekli ziyaretçilerin yeme-içme vb. ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir tesisin yapılması, doğa yürüyüşü, doğa sporları ve bisiklet turları için elverişli olan parkurların düzenlemesinin yapılmasını, ulaşımı rahatlatacak karayolunun yapılmasını ve bunların en kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanması talimatını verdi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ÖZAL I SEVEN ÖZALCI (7 yıl önce)
    Levent vadisinin turizme kazandırılması güzel olur illaki!Fakat MALATYA nın en eski ilçesinin daha önemli sorunları var; İlçeyi köylere bağlayan kâğıt fabrikası ile merkez arası yollun genişletilmesi Bana altyapi nedeniyle bozuldu demeyin evveliyati malum! D300 karayolunun servis yolu olan akçadağ develi arası yolun genişletilmesi .Yapıldığı yıllarda Turkiyenin 4.büyüklükte olan kâğıt fabrikasının faaliyete devam etmesini sağlamak dolayısı ile ilçede istihdam olanağı yaratmak,Akçadağ dan Malatya merkeze göçün önüne geçilmesi gerekli Akçadağ a İş adamlarını getirmeli yatırım için gerekli yardım ve kolaylıklar sağlanmalı. Yolu bozulan köylüye yol büyük şehrin işi beni ilgilendirmiyor diyen yöneticiler UNUTMAYİN Kİ! SİZLER GELMEDEN ÖNCEDE KÖYLÜ VARDI SİZ GİTTİĞİNİZDE DE KÖYLÜ YİNE AKÇADAĞ da OLACAKLAR!!!ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ anlama yana DAVUL ZURNA AZ!!!!SAYGILAR
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali (7 yıl önce)
    Genel sekreter yardımcısı Zeki sarılar önceliklee iyce bir araştırsın malatya turizm mastır planı 1990 yılında turizm bakanlığı tarafında yapıldı bugün turizm bölgesi ilan edilen karakaya baraj kıyısı yamadağı kayak merkezi kervansaray rastorasyonu aslantepe acık hava müzesi levent kanyonu tohma kanyonu hep o mastır planındaki öncelikli yatırımların başında geliyor amerikyı yeniden keşfetmiş gibi konusuyur malatyay geldiği sivas ve malatyanın turizmdeki konaklama sektörlerinin yatak ve oda sayılarını bir karşılaştırsın sivasta kaç tane 5 yıldızlı 4 yıldızlı otel var
    0
    0
    Yanıtla
  • BATTAL TUNCAL (7 yıl önce)
    Levent vadisinin daha çok tanıtımı için yapılan toplantıya katılan Sayın Malatya Valimize, Akçadağ Belediye Başkanımıza ve katılan heyete sonsuz teşekkürlerimi sunar İl Kültür Müdürümüz Levent İskenderoğlu nun vadi hakkındaki vermiş olduğu önemli bilgilerden dolayı kendisine teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • ismet yağmur (7 yıl önce)
    Sözüm Belediye başkanı kazgana dır. Levent vadisinde bahsettiği çalışmalar kendi zamanındamı yapılmış, fotokamp ı kendimi düzenlemiş Mafsad ın düzenlediği ordaki yerel halk ile ismi Anka olan derneğinde katkılarını sunmasıyla gerçekleştirilen bunları geri planda bırakarak ben yaptım demesi yakışık almıyor. soruyorum kendisine mafsad kendilerine yeterli desteği vermeyen kazgan dan dolayı bu sene farklı yerde gerçekleştirecek olmasını yerli halk biliyormu acaba.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmet yağmur sırf karalamak için yazmışsın. Ben mafsad da üyeyim. biz bu projeyi malatya geneline yazdık. çok ilgi gördüğü için iki defa vadide yaptık. projeye Akçadağ Belediyesi çok destek verdi. ve bu sene kendileri yapacak. sponsor olan büyükşehir, üniversite, de destek verdi. projeye diğer ilçelerde de yapacağımızı yazdığımız için bu sene arapgirdeyiz. biz Akçadağın bir derneği değiliz. lütfen bilmeyen bizim üzerimizde yorum yapmasın....
    0
    0
    Yanıtla
  • ismet yağmur (7 yıl önce)mafsad isimli kullanıcı yorumuna
    İsminide bilmek isterdik sayın mafsad üyesi benim birilerini karalamak gibi bir niyetimin aksine birilerinin emeklerine hiçe sayıp yapılan organizasyonları sahiplenmek isteyenleredir. Ali Kazganın da nasıl destek verdiği konusunda ya senin bilgin yok yada yöneticileriniz sağda solda boş konuşuyor Akçadağın bir derneği olmadığını biliyoruz olan ne yapıyorki Belediye bişeyler yapmak isteseydi o günlerde ilçe halkı içinde belirli saatlerde ilçe den vadiye servis bırakırdı. ama niyet birilerinin gözüne ben yaptım cı olarak gözükmek. geriside kardeşim ilçenin yüzlerce sorunu var birine dönüp bakmayanlar vadiye adam yıksa nolur.
    0
    0
    Yanıtla