SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Toplulaştırma Mağdur Yaratmamalı"

0
Güncellendi - 2016-11-15 00:44:42
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya’nın pek çok bölgesinde toplulaştırmadan kaynaklı sorunların artması üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyu TBMM Gündemine taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, arazi toplulaştırma uygulamalarının çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini, ilgili kurumların hiç bir hataya meydan vermeden toplulaştırma işlemini yapması gerektiğini belirterek, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

PEK ÇOK YERDE SORUNLAR VAR

Malatya’nın pek çok bölgesinde toplulaştırmadan kaynaklı sorunların artması üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyu TBMM Gündemine taşıdı. Tarım arazilerinde parçalanmayı azaltmak, her tarlayı yol ve sulama ağıyla irtibatlandırmak, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıpları önlemek amacıyla hayata geçirilen Arazi Toplulaştırma Projelerinin hem Malatya’da hem de Türkiye genelinde mağduriyetleri beraberinde getirdiğini kaydeden Ağbaba, kurumların hiç bir hataya meydan vermeden toplulaştırma işlemini yapması gerektiğini belirterek, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

20 YILDIR BİTMEYEN BARAJIN ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI

En son basın yayın kuruluşlarında Arguvan ilçesinde yaşanan sorunların dillendirildiğini ifade eden Ağbaba şu görüşlere yer verdi:

“Arguvan ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce 2013 yılında Yoncalı Ovası Arazi Toplulaştırma Projesi uygulamaya başlanmış,ilçe merkezi ve 30 köyü kapsayan projenin, 60 bin 957 hektarlık alanda uygulanacağı ifade edilmiştir. 20 yılı aşkın süredir bitirilemeyen baraj olarak tarihe geçecek nitelikteki Yoncalı Barajı’nın yapımı tamamlandıktan sonra sulayacağı tarım arazileri üzerinde yapılan toplulaştırma çalışmalarının mahallinde değil de bilgisayar üzerinde yapıldığı, bu sebeple bölge halkının sorunlar yaşadığı dile getirilmektedir” dedi.

İDDİALAR İNCELENSİN

Ağbaba, “Arazi sahiplerinin bir bölümünün ilçe dışında yaşaması nedeniyle yapılan duyurulardan ve yasal askıdan haberdar olamadıkları, itiraz haklarını kullanamadıkları, arazisine ciddi masraf yapan kişilerin arazilerinin ellerinden alınıp başka araziler verildiği,çoğu bölge toplulaştırmasının alanda değil de harita veya bilgisayar üzerinde yapıldığı iddiaları mutlaka en kısa sürede incelenmelidir” dedi.

BAKAN ÇELİK’E SORULAR

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde; “Yoncalı Ovası Arazi Toplulaştırma projesi kaç yıldır devam etmektedir? İlgili projenin ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır? Parsellerin harita üzerinde belirlendiğini iddiaları doğru mudur? Doğru ise yapılan projenin ne kadar sağlıklı olduğu düşünülmektedir? Toplulaştırma yapılacak yer gezilmeden, görülmeden bilgisayar üzerinden parselleme yapıldığı iddiaları üzerine Bakanlığınız tarafından inceleme başlatılması düşünülmekte midir? Bilgisayar üzerinde parselleme yapıldığı dolayısıyla vatandaşın düz arazisinin alıp eğimi yüksek veya dağlık yerlere verildiği iddialarından hareketle, yapılan toplulaştırma işlemlerinin yeniden gözden geçirilmesi planlanmakta mıdır?”ifadelerine yer verdi.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Hüsnü1975 (7 yıl önce)
    Tam olarak zorbalık. Googledan parsellemeler devam ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazili (7 yıl önce)
    Daha ilk askıda yolları yapmaya başladılar. Hani üç defa askıya çıkacaktı.İtirazları iplemeden hemen yolları yapıp yetiştirelim. Ankara'ya hesabımızı verelim diyorlar. Mağdur ettikleri insanlara da 'Uğraşmayın. Kanun var hiç bir şey yapamazsınız.İtiraz etmeyin. Mahkemeye verirseniz mahkeme masrafları sırtınızda kalır' diyerek işi çözüyorlar.Beş parasız köylü de sesini çıkaramıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    Ağbaba 'ya aynen katılıyorum. Googledan bakıp arazileri kaydırıyorlar.Başlarında bir koordinatör beyefendi var. Ulaşmak mucize.Ulaşırsan seni dinlemesi mucize.Yerden 1 metre yüksekte yürüyen bir adam. Haksızlıklar diz boyu. Bedava arazi bulmuşlar .Bilgisayar üzerinde kesip yapıştırıyorlar.Yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI-44 (7 yıl önce)
    sayın veli ağbaba'nin dillendirdiği sorunlar aynen Malatya'da da yaşanıyor, sözde askıya çıkarıldık diye bildirilen olay mahalle muhtarlarının kimseye haber vermemesinden dolayı halk mağdur ediliyor. mesela 9 mahallesinin birleşmesiyle tek muhtarlık olan orduzu'da bir muhtar var bu adam mahalleyi ve halkı tanımıyor ki birilerine haber vere, olay böyle olunca da kadastrocular google ert programı üzerinden toplulaştırma yapıp halkın arazilerini bir birine katıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla