SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Toplum Duyarlı Olmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Binlerce vatandaşımızın yaşamını yitirdiği Marmara depreminin 11. yıldönümü dolayısıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği adına açıklama yapan İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, "Malatya da beklenen depreme insanlarımızın kaderci mantık ile hareket etmekten kaçınmak, depreme hazır hale getirmek için duyarlı olmaya davet ediyoruz." dedi.

Aluçlu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"17 Ağustos 1999 saat 03:02‘de merkezi Kocaeli-Gölcük olan 7.4 büyüklüğünde gerçekleşen çok büyük can ve mal kaybına neden olan deprem en şiddetli etkisini Marmara Bölgesinde gösterdi. Resmi raporlara göre 17480 ölüm ve 43953 yaralanma olmuştur. Resmi olmayan bilgilere göre bu sayılar çok daha büyüktür. Maddi kayıp ise 30 milyar doların üzerindedir

Ülkemiz yerkürenin en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarının üzerindedir. Ülkemizde geçmişte yıkıcı deprem olduğu gibi gelecekte de olacağı bir gerçektir. Yurdumuzun %92‘si deprem bölgeleri içerisinde, nüfusumuzun %95‘i deprem tehlikesi altında, büyük sanayi merkezlerinin %98‘i ve barajlarımızın %93‘ü deprem bölgesinde bulunmaktadır.

İstatistiki çalışmalar, her 1,5 yılda bir şiddetli depremin, her 3 yılda ise çok şiddetli depremin, 35 - 40 yılda ise yıkıcı bir depremin meydana geldiğini göstermektedir. Son 100 yılda 192 adet hasar yapan depremlerde 100 bin insanımızı kaybettik. 650 bin konutumuz yıkıldı veya ağır hasar gördü.

Türkiye‘de 17 milyon civarındaki yapı stokunun yüzde 67‘si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60‘ı 20 yaş üzeri konutlardan oluşmakta ve yüzde 40‘ı depreme karşı güçlendirilmesi gerekir durumdadır. İşte bu noktada yapı denetimi konusu birinci derecede önem taşımaktadır

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası olarak ; 17 Ağustos depreminin yıldönümü olması sebebiyle bu acı olayı unutmamak ve halkımızda deprem bilinci oluşturmak için hazırlıklar yapılmasını sağlamak, yetkilileri ve meslektaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet etmek, Malatya da beklenen depreme insanlarımızın kaderci mantık ile hareket etmekten kaçınmak, depreme hazır hale getirmek için duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Depremin ve acı sonuçlarının yanı sıra, acıların tekrarlanmadığı bir Türkiye‘ye kavuşmanın yolunun, yaşanan acılardan doğru dersleri çıkarmaktan geçtiği unutulmamalıdır.

17 Ağustos depreminde yitirdiğimiz yurttaşlarımızın yakınlarının acılarını bir kez daha paylaşıyoruz.

UNUTMAYALIM! DEPREM ÖLDÜRMEZ! CEHALET ÖLDÜRÜR!"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız