SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Toplumun En Önemli Mimarları'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:43:48
'Toplumun En Önemli Mimarları'
A- A+ PAYLAŞ

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin düzenlemiş olduğu "Kadın ve Şiddet" konulu panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Adli Tıp Uzmanı Prof.Dr.Osman Celbiş’in yaptığı panelin açılış konuşmasında, Malatya KADEMTemsilcisi Prof.Dr.Aysun Bay Karabulut son günlerde hepimizi derinden yaralayan şehitlerimize Allah’tan rahmet ve ailelerine de sabır dileyerek, kadın ve şiddet konusuna değindi.

Karabulut; “Uyum içinde yaşamak ve karşılıklı saygı çerçevesinde çok kültürlülüğü benimsemek için diyalog üzerine inşa edilmiş bir barış kültürünün güçlendirilmesi gerekir. Şiddetsizlik kültürünü güçlendirmek için eğitimden daha etkili bir araç yoktur. Eğitim sayesinde insanların birbirleri ile uyumlu bir şekilde yaşayabilmesi için yeni yollar oluşturabiliriz. KADEM demokratik bir toplumun gereği olarak kadınların iş hayatında, yerel yönetimlerde, siyasette ve akademi de hakkaniyetli temsili için çalışmalar yapıyor ve yapmaya devam edecektir. Kadına karşı şiddet, çocuk gelinler, sığınma evlerinde ki kadınların yaşadığı sorunlar, toplum içinde ki kültürel kodlar sebebiyle kadınların ötekileştirilmesi gibi meseleler üzerinde durmaktayız.”dedi.

Panele katılan Vali Süleyman Kamçı, derneğin şube başkanı Başkan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un açış konuşmasının ardından yaptığı konuşmada; “Sevgili Peygamberimiz; 'Sizin hayırlınız eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızım' buyurarak, inancımızın kadına bakış açısını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Yine kadim tarihimize bakıldığında kadın ve erkeğin eşit tutulduğu, kadınların da erkekler gibi savaşlarda kılıç kuşandığı, aile içerisinde erkekle eşit söz sahibi olduğu görülmektedir. Yani hem inancımız, hem de geleneklerimiz kadın ve erkeğin birbirini tamamlayan, aile ve toplum binasını ayakta tutan denk şahsiyetler olduğunu işaret etmektedir.

Fakat maalesef bütün bunlara rağmen içerisinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağında bile kadına karşı pervasızca uygulanan, kadın üzerinde fiziksel ve zihinsel hasarlar oluşturan şiddet eylemleriyle karşılaşmaktayız. Neredeyse her gün eşi, aile efradı ya da herhangi bir kişi tarafından şiddete maruz kalarak mağdur olan, hatta hayatını kaybeden kadınlarla ilgili haberler almaktayız. Daha da acısı, ekonomik gücü ve aile desteği olmayan kadınların şiddeti kabullenmek zorunda olduğuna şahit olmaktayız.

Hâlbuki kadınlar, çağdaşlaşma yolundaki toplumların en önemli mimarlarıdır. Toplumun yeni bireylerini doğuran ve yetiştirenlerin kadınlar olduğu düşünüldüğünde, kadınların ne kadar eğitimli, yetenekli ve özgüven sahibi olmaları gerektiğini kavramak güç olmayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, panelinizin kadına şiddetin önlenmesi noktasında hayırlara vesile olmasını diliyor, insanların şiddetin olmadığı bir dünyada yaşamasını ümit ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Vali Kamçı’nın konuşmasının ardından panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mazhar Bağlı Şiddet Ekseninde Töre ve Kadın Cinayetleri, Prof. Dr. Birgül Cumurcu Psikiyatri Açısından Kadına Uygulanan Şiddetin Boyutları, Prof. Dr. Gülşen Güneş Dünyada ve Türkiye’de Kadına Şiddet Ulusal Eylem Planı, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Serap Belli  Toplumsal Önyargılarla Mücadele ve Şiddet konularında konuşmalar gerçekleştirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız