SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Toplumun Temeli Kadındır"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:17:40
A- A+ PAYLAŞ

Adalet ve Kalkınma Partisi  Malatya Milletvekili, T.B.M.M Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı ve Avrupa Parlamenterler Forumu (EPF) Başkan Yrd. Öznur Çalık,”Güçlü kadınlar istiyorsak, bizi güçlü kılan değerlerimize, gücümüzü aldığımız atalarımızın bilgeliğine, kültürümüzün, örf ve adetlerimizin, dinimizin kılavuzluğuna ve bilimin aydınlık yüzüne tutunmalı, böylece güçlü modern toplumu oluştururuz” dedi. 

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Çalık, kadın haklarının öneminden bahsetti. “Kadın ve Modernleşme” üzerinde duran Çalık, “Ülkemizde modernleşme kavramını her 10 kişiden 6’sı batılılaşma olarak bilmektedir. Oysa modernleşme, ekonomiyi, siyaseti, bilimi de kapsayan bir kültürel dönüşümü ifade etmektedir. Modernleşen devlet kendi kılık kıyafetiyle değerlendirilir. Türkiye modernliğe geçişte Tanzimat Fermanı’nın önemli bir aşama olduğu görüşü genel kabul görüyor. Kadınlar, yayınladıkları dergiler ve kurdukları dernekler aracılığıyla toplumsal hayattaki konumlarını sorgulamaya başlamışlardı. Aslında bu durum, kadınların siyasal ve toplumsal sistemin “edilgen” bir unsuru değil, “etken” bir unsuru olmalarına neden olabilecek bir gelişmeydi. Türkiye modernliği sağlamış, modern devletin kurumlarını kurmakta başarılı olmuş bir ülke. Fakat 1923'te Devleti kurmak anlamında bir başarı. Fakat bu modernliği özgürlükçü, demokratik, çok kültürlü hale dönüştürmekte başarısız olmuşuz. Ülkemizde modernleşme sorunu var. Dolayısıyla gerek sosyal gerekse siyasal hayatta yapılan düzenlemeler kadınlardan daha çok devlete hizmet etme amacını taşıyordu” ifadelerini kullandı.

Çalık, daha sonra şunları belirtti.

“Modernleşme olgusu sosyokültürel hayatın bütün kurumlarını etkilemiştir. Bu süreçte en fazla etkilenen kurum, elbette aile olmuştur. Çünkü bildiğiniz gibi aile, kültürün temel değer ve normlarının ilk olarak aktarıldığı yerdir.

Siyasilerimize ve biz kadın milletvekillerine düşen en önemli görev ise, modern toplumsal sorumluluk adına, kendi ideolojik kabullerimizi kurtuluş reçetesi olarak ortaya koymadan, dünyayı ve ülkeyi doğru okumak adına herkes kendi üzerine düşen, düşünme ve kendi toplumunun insanlarına geniş bir ufuk perspektifi çizmeye çalışmak ve modern devleti oluşturmaktır. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız