SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Toprak Analizinde Artış..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Özel İdaresi tarafından bu yıl yapılan toprak analiz sayısının geçen yıla göre 20 kat arttığı bildirildi.

Özel İdare Genel Sekreteri Sami Er yaptığı açıklamada, AB fonları programı çerçevesinde hazırladıkları proje ile hibe alarak bölgenin en modern laboratuarını kurduklarını belirterek, "2008 yılında 143 toprak analizi, 341 sulama suyu analizi, 62 adet içme suyu analizi yapılırken, 2009 yılında 2 bin 746 adet toprak analizi, 376 adet sulama suyu analizi, 65 adet içme suyu analizi yapılmıştır" dedi. Er, 2009 yılı toprak analiz faaliyetlerini 20 kat artırdıklarını söyledi.

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Haluk Şener de kurulan bu laboratuarın bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını, yapılan çiftçi eğitim çalışmaları ile de çiftçiye büyük destek verdiklerini belirterek, "Tarımla uğraşmakta ki amaç, birim alandan daha fazla ve nitelikli ürün almaktır. Üretim potansiyelinden gereğince yararlanmak ve üretimi artırmak için teknolojik gelişmeleri yakından izlemek ve üretim girdilerini bilinçli bir biçimde uygulamak gerekir. Tarımsal üretimin artırılmasında
gübreleme en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Gübrelemede verilecek gübre çeşidi ve miktarının yanında bitki yetiştirilecek topraklarda var olan bitki besin maddeleri miktarının bilinmesine gereksinim duyulmaktadır. Bunun içinde toprakların analizi yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Şener, sözlerine şöyle devam etti:
"Analize dayalı olmadan dekara verilecek bir kilogramlık fazla gübrenin bile zamanla oldukça ekonomik zararlara yol açacağı bilinmelidir. Çevreyi kirletmeden, birim alandan amaçlanan verimi azaltmadan, ürün kalitesini bozmadan, bitki ve ürün gelişimi sağlamak dengeli bir gübreleme ile mümkündür. Bilinçli ve dengeli bir gübrelemenin ilk adımı ise toprak analizleri ile bitkinin beslenme düzeyinin belirlenmesi ve buna göre gübreleme programları hazırlanmasıdır. Toprak analizleri bilinçli gübrelemenin
olmazsa olmazları arasındadır."

Toprak analizi kadar içme ve sulama suyunda niteliğinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Şener, "Su da toprakta ciddi bir sorun meydana getirebilir. Bilinçsiz olarak verilen su çoraklaşmalarla beraber telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Biz laboratuarımızda su analizini iki kısma ayırarak yapıyoruz. Birincisi içme suları analizi, kendi yaptığımız sondajlardan çıkan suyun analizi ve dışarıdan gelen içme su analizi şeklindedir. İkincisi sulama suyu analizi kendi kurum çalışmalarımız
değerlendirilmesi ve çiftçiden, dışarıdan taleplerin analiz şeklindedir" dedi.

Şener, analiz fiyatları konusunda da şunları belirtti:
"Laboratuarımıza dışarıdan gelen analiz tahliller için, İçme suyu tahlili için 20 TL, sulama suyu tahlili için 130 TL, toprak verimlilik analizi içinde 50 TL bir maliyet talep ediyoruz. Tahlil için getirilecek toprak ve su, alım şekli bilgisinin önceden kurumumuzdan öğrenmeleri gerekir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız