SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Torba Tasarı Hazırlığı Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:48:48
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Taşeronlarla ilgili bu kanun içinde olmayan hükümleri Meclis'e getireceğiz. Özele yönelik bir çalışma olacağını söyleyebiliriz artık bu kadar çok maddeli tasarılar Meclis'e gönderilmeyecektir. Bir Torba tasarı hazırlığında değiliz" dedi. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün yeni eğitim-öğretim yılının başlangıç günü, milyonlarca öğrencimiz, onların öğretmenleri, velileri için, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı bir yıl olmasını diliyorum. Büyük bir neşeyle bu yılki eğitim-öğretim yılına başladılar. Sayın Milli Eğitim Bakanımız bazı okullardaki törenlere ve açılışa katıldılar. Biliyorsunuz ülkemizin nüfusu genç bir nüfus, 30 yaşın altında olanlarda bugün 16 milyon öğrencimiz var. Binlerce derslikte bu yılı geçirecekler, 859 bin 699 öğretmenimiz var. Bundan sonra da ihtiyaca binaen öğretmen atamalarımız devam edecek" dedi.

Bugünkü çalışmaların temelinde AB konusunun olduğunu anlatan Arınç, "Sayın Başbakanımız bu konu üzerinde bir çalışma yapılmasını talimatlandırmıştı. Sayın Bakanımız Volkan Bozkır bir sunum yaptı. AB ile yeni ama takvimleştirilmiş, süreç içinde belli zaman dilimleri içinde gerçekleştirilecek bir eylem planı yapılıyor. Bu eylem planı hazırlığı bugünden itibaren 2014 yılı sonuna kadar, 3,5 aylık bir eylem planı. AB Bakanımız Volkan Bozkır yurtdışında yeni AB ile bir çalışma yapmak üzere ayrıldılar. Eylem planı üzerinde müzakere, algı ve iletişim sürecini dikkate aldığımızı ifade edebilirim. 3 aşamalı eylem planı içinde yeni argümanlarımız ne olacaktır, siyasal ve stratejik sürelerde eksiklikler nelerdir? Yapısal reformları 2015-2019 arasına sıkıştırdığımız bir eylem planına dönüştürüyoruz. 62. Hükümetimiz tam üyeliğe yönelik sürecin pozitif anlamda desteklenmesi, kullanacağımız üsluptan pozitif yaklaşımımızı göreceksiniz. Yaşanan son olumsuzlukların karşılıklı diyalogla kolaylıkla çözüleceğini göreceksiniz" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Askeri Ceza Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair bir tasarıyı gündeme getirdiğini anlatan Arınç, "30 Mart öncesi bu kapsamlı şekilde gündeme gelmiş ancak ön sıralarda yer almamıştı. Bu konuda bazı bakan arkadaşlarımız kendi görüşlerini ifade ettiler. Bundan sonra benim başkanlığımda bazı bakan ve bürokratlarla bir araya gelerek taslağın üzerinde acilen bir çalışma yapacağız" ifadelerini kullandı.

İş güvenliği ve kazalarına yönelik tartışmaların olduğunu belirten Arınç, "Hükümet olarak bu konudaki prosedürleri, belediyelerin, meslek kuruluşlarının yapacağı çalışmaları etraflıca görüşmek, insan hayatından daha kıymetli bir şey olmadığına inandığımıza göre iş kazalarını asgariye indirecek çalışmalar yapılmasıydı. Geçtiğimiz günlerde tarafların tamamının temsil edildiği faydalı bir çalışma yapıldı. Bu çalışma sonunda elde edilen verilen bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşmeye açıldı, bunu sonuçlandıracağız. Bütün taraflarla birlikte eylem planı masaya yatırılacak. Fazlalık, eksiklik nedir bunu görmüş olacak. Kanunlar iyi uygulanabilirse iyi sonuçlar alınır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çıkardığımız kanuna rağmen insan hayatı tehlikeye giriyorsa bunun sorumluların tek tek ortaya çıkarılması gerekir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un ILO ve G-20 toplantılarına ilişkin ayrıca bilgiler sunduğunu ifade etti.

Toplantıda, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın üniversite ve yüksekokullara kaydını yaptıran öğrenciler için yurt kapasitelerinin nasıl artıracağı konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini dile getirdi. 2002 yılına göre Bakanlığın bütçesinin 15 kat, Kredi Yurtlar Kurumu'nun bütçesinin ise 11 kat artırıldığını söyledi. Arınç, "Bugünkü kapasitenin de özel sektör yapmışsa asgari 15 yıl kiralayabiliyoruz. Belediyelerimizi de yurt yapma konusunda görevlendirmeler de verildi. Kapasitelerimizi artırıyoruz. Ranzalı sisteme tekrar geçmeyi düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

PKK'NIN BAZI İLLERDE OKULLARI YAKMASI

Arınç, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "PKK'nın bazı illerde 10 okulu yakması kabinenin gündemine geldi mi? PKK tarafından anadilde Kürtçe eğitim amacıyla açıldığı yasadışı olduğu için savcılık tarafından işlem başlatılan okullarla ilgili mesajınız ne olacak" sorusuna, "Son demokratikleşme Paketi içerisinde 2014'ün Ocak ayında kanun olarak çıkan önemli bir demokratikleşme Paketi var. Özel eğitim kurumlarında Kürtçe de dersler verileceği kararlaştırılmıştı, çok öncesinden devletimizin okullarında seçmeli ders olarak Kürtçe'nin okutulabileceği kararlaştırılmıştı. Bunun hayata geçmesi için hazırlanan yönetmelik kapsamında özel eğitim kurumunun olması ve tam donanımlı olması gerekir. Bugün münakaşası yapılmak istenen şey yapay bir tartışmadır. Bir yerde tuğlalar üst üste konuyor buranın Kürtçe eğitim verecek bir okul olduğu söyleniyor. Bu propagandaya ve provokasyona dönük bir çalışmadır. Milli Eğitim Müfettişleri ve güvenlik güçlerimiz oraya gitmiştir ama ilgililer bunun Kürtçe eğitim verecek bir okul olduğunu beyan etmemişlerdir. Ne kadar taş atarlarsa atsınlar bu provokasyona, dönük sadece bir dedikoduyla Türkiye'yi meşgul etmektir" cevabını verdi.

Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır merkezde belediyenin bir binasının okula dönüştürüldüğü iddiasının soruşturulmuştur. Ortada açılmış bir kurum yoktur. Öğretmenleriniz nerede, yok. Müracaat ettiniz mi, yok. Hayır yapamazsınız Türkiye bir hukuk devleti. Bu kanunu uygulamak için bir özel eğitim kurumu nasıl kuruluyorsa bunun gibi bir eğitim kurumunu meydana getirme. Bugün Türkiye'de binlerce özel okul var. İzinsiz, kendi ben yaptım oldu mantığıyla hayata geçirmek istenen girişimin yasadışı olduğu Valilik tarafından kendilerine bildirilmiştir."

Bazı yerlerde okullara zarar verildiği ve örgüt tarafından Diyarbakır ve Muş'ta bazı okulları yakma girişiminde bulunulduğunun valilik tarafından bildirildiğini anlatan Arınç, bununla ilgili adli sürecin başlatıldığını ifade etti. Yangına sebebiyet verildiğinin gerçek olduğunu belirten Arınç, bunların derhal giderilmesi ve eğitim-öğretime ara verilmemesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Suriyeli vatandaşlara ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Gerçek böyle değildir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verdiğimiz türden bir nüfus cüzdanının Suriyeli sığınmacıları verildiği doğru değildir. Türkiye'de birkaç yıldan bu yana canlarını kurtarmak için Suriyeli sığınmacılara misafir tanıtma kartı verilmiştir" dedi.

IŞİD'LE MÜCADELE

IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin pozisyonunun ne olacağının sorulması üzerine Arınç, "Ülkemizin görüşleri açık şekilde ifade edildi. Biz, terörle mücadelenin bütün dünya için ortak platform haline gelmesinin netice alıcı olarak ifade ediyoruz. Türkiye uluslararası toplumun önemli bir parçasıdır. Kendi çıkarları doğrultusunda birlikte hareket etmeye ve işbirliğine de her zaman açık durumdadır" diye konuştu.

Torba Yasa'ya ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Çok maddeli yasa tasarıları yerine sadece o işle ilgili tasarıları getirmeye gayret edeceğiz. Yasama sıfır hata kabul eden birşeydir. Çok uzun çalışmaların sonucunda en iyi şekilde uygulanmak üzere çıkarılmalıdır. Bundan sonra bu kadar maddeli bir tasarıyı umarım ki görmeyeceksiniz. Sayın Başbakanımızın talimatı budur. Taşeronlarla ilgili bu kanun içinde olmayan hükümleri Meclis'e getireceğiz. Özele yönelik bir çalışma olacağını söyleyebiliriz artık bu kadar çok maddeli tasarılar Meclis'e gönderilmeyecektir. Bir Torba tasarı hazırlığında değiliz" dedi.

"ÇALIŞAN İŞÇİLERİN PRİMLERİNE YÖNELİK 'MALİYET YÜKSELDİ BEN BURAYI KAPATIYORUM' DİYE BİRŞEY YOK"

Zonguldak'taki kömür madencilerinin işsiz kalmasına ilişkin soruya Arınç, "İş güvenliği gerçekten yüksek boyutta masraf gerektiren bir iştir. Biz, devlet olarak bunu karşılamayı gerekli görüyoruz. Çalışan işçilerin primlerine yönelik 'maliyet yükseldi ben burayı kapatıyorum' diye bir şey yok. İnsan hayatı Türkiye ve dünyada çok önemli bir şey. Bunların hepsi düzenleme içerisine dikkate alınacak. Hükümet olarak gerekli dersi aldık" karşılığını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Bedelli askerlik ilgili hükümetin gündeminde var mı" sorusuna ise Arınç, "Bir beklentinin olduğunu biliyorum ama bu her gün konuşulacak bir konu değildir. Bugünkü toplantıda bir cümle bile sarf edilmemiştir. Yeni bir Askeri Ceza Kanunu yapma arzumuzdan kaynaklanan bir taslağı bugün görüştük" karşılığını verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız