SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Torbadan 'Büyükşehir'e Ne Çıktı?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:51:57
Torbadan 'Büyükşehir'e Ne Çıktı?
A- A+ PAYLAŞ

AKP Hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra meclisteki yasal düzenlemelerde alışılagelmişin dışında bir uygulama ile birden çok yasal değişikliklerin aynı anda yapıldığı ve kamuoyunda “Torba Yasa” olarak adlandırılan bir sistem ile yasa çıkarma uygulaması önemli ölçüde eleştiriliyor. Bu torbalarda, “Büyükşehir” belediye statüsü kazanan Malatya’yı da ilgilendiren birçok idari ve mali düzenleme yeraldı.

‘Torba Yasa’dan çıkan düzenlemelerin, Malatya ve Malatyalı’yı ne şekilde etkileyeceğine ilişkin olarak, bu konuları yakından izleyerek sıkça kamuoyunu bilgilendiren  Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş’ın açıklama ve değerlendirmesi şöyle:

“Geçtiğimiz aylarda TBMM tatile girmeden kabul edilen ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6495 sayılı (02.08.2013 tarih ve 28726 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlandı.) Kanunda Büyükşehirlerin İmar durumundan tutunda, şans oyunlarından, vekil Kur’an kursu öğreticisinin kadro tahsisine kadar çok farklı düzenlemeler yer almaktadır.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl kabul edilen 6030 sayılı kanunla Malatya’nın da aralarında bulunduğu 14 il Büyükşehir statüsüne kavuşmuştu. 6495 sayılı torba kanunda mevcut Büyükşehirler yasası ile on dört ilde Büyükşehir Belediyesi ve yirmi yedi ilçe kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen köylerde yapılacak düzenlemeler de yer almaktadır. Bu konuda yapılan düzenleme ana hatları ile aşağıdaki konuları içermektedir.

Tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen köyler, hak sahipliği, borçlandırma, yer seçimi, yer belirlenmesi, arsa satışı, arsa devri ve imar ile diğer işlere ilişkin tüm uygulamalar bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yürütülecek 

Köylere ait meralar; Mera Kanunu gereğince istenilen ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda hazine adına tescil ediliyor.

İmar değişiklikleri içeren planlar ve düzenlemeler onay tarihinden itibaren valilik ve belediyenin ilgili idarelerin internet sitelerinde bir ay süre ile yayınlanacak 

6030 sayılı kanunla yapılan düzenleme sonrasında büyükşehir belediyesi sınırının il sınırı olması nedeniyle mahalleye dönüşen, nüfusu 5.000’in altında kalan ve kırsal yerleşim özelliği devam eden yerlerdeki uygulamalar, büyükşehir belediye meclisince aksine bir karar alınmamışsa, uygulama imar planı yapılıncaya kadar devam edecek, 

Kırsal alanlarda iş yeri açma ve çalışma izni; kadimden kalan veya yapıldığı tarihteki mevzuat kapsamında yola cephesi olmaksızın inşa edilen yapılar ile köy yerleşik alanlarda kalan yapılara kırsal yapı belgesine, yerleşik alan sınırı dışındaki diğer yapılara ise yapı kullanma izin belgesine göre verilebilecek.

Köylerde bulunan konutlarda, iş yeri açma ve çalışma izni alınarak ev pansiyonculuğu yapılabilinecek.

Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilemeyecek, parsel oluşturulmayacak.

Yerleşme ve yapılaşma özellikleri, mimari doku ve karakteri, gelişme düzey ve potansiyeli açısından önem arz eden köylerde bu özellikleri korumak, geliştirmek ve yaşatmak amacıyla muhtarlık katılımı ile ilgili idarelerce hazırlanacak köy tasarım ilgili idare meclisi kararı ile onaylanıp ve uygulanacak.

İl çevre düzeni, Planında açıkça belirtilmediği ve ihtiyaç duyulması hâlinde, köyün gelişme potansiyeli ve gelişme düzeyi de dikkate alınarak, köy yerleşik alan sınırları ve özel kanunlara ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu alanlarda yapılaşma kararı ve ifraz şartları belediye sınırı il sınırı olan yerlerde büyükşehir belediye meclisi, diğer yerlerde il genel meclisi kararı ile belirlenecek. Tespitler kadastro paftasına işlenerek tapu sicilinde belirtilerek ihtiyaç duyulması hâlinde mevcut köy yerleşik alan sınırları il genel meclislerince yeniden belirlenebilecek.

Sporu teşvik, etmek amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın; büyükşehir belediyeleri için binde yedisini, diğer belediyeler için binde on ikisini geçememek üzere pay ayrılacak.

Basit Usul, Büyükşehir yasasının uygulamaya girmesi ile birlikte Malatya’da faaliyette bulunan basit usul tabi vergi mükelleflerinin kaldırılacağı konusunda kuşku ve endişeler bulunmaktaydı. 06 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2013/5080 sayılı bakanlar kurulu kararı ile gerekli düzenleme yapılarak, Malatya’nın da içinde yer aldığı ve 2014 yılında yapılacak olan mahalli seçimler sonrasında büyükşehir statüsüne kavuşacak 14 ilde basit usule tabii faaliyette bulunan mükellefler için uygulama, yeni bir düzenleme yapılana kadar aynı şekilde devam edecektir. Bu karar, yapılacak ilk mahalli idareler genel seçiminden sonra yürürlüğe girecektir.

Yapılan bu düzenlemelerin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi ve Malatya’nın sosyo-ekonomik yapısına katkı sağlaması için şimdiden uygulayıcı kurumlar ve konuya taraf yetkililerce konu incelenerek gerekli altyapının hazırlanması ile birlikte gerek duyulan insan kaynaklarının temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yapılan yeni düzenlemelerin Malatya merkez yerleşim birimlerinde ve kırsalda yaşayan insanlara detaylı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Aksi takdirde ileride telafisi mümkün olmayan hatalara ve bunun sonucunda maddi ve manevi hak kayıpları ile kaynak israflarına neden olabilir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız