SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM Pankreas Nakline Hazırlanıyor

0
Güncellendi - 2016-02-06 18:36:13
TÖTM Pankreas Nakline Hazırlanıyor
A- A+ PAYLAŞ

Yaptığı organ nakilleri ile tüm dünyaya adını duyuran Turgut Özal Tıp Merkezi şimdi de pankreas nakline hazırlanıyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Kaya, tüm hazırlıkların tamamlandığı belirterek, pankreas nakline ilişkin bilgiler verdi. Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Kaya pankreas nakline ilişkin bilgiler verdi. Prof. Dr. Kaya, Türkiye’de iki merkezde pankreas nakli yapıldığını belirterek, bu merkezlerde geçen yıl 6 ameliyat gerçekleştiğini ifade etti.

Üniversitenin geçen yıl pankreas nakli ile ilgili ruhsat aldığını ve bu konudaki hazırlıklarını sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Kaya, “Henüz nakillere başlamadık. Pankreas nakillerinden önce herkesin yakından bildiği çok ciddi bir sağlık sorunu olarak şeker hastalığından bahsetmek istiyorum. Şeker hastalığı artık hem dünyayı hem ülkemizi tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Hemen genel bir bilgi olarak şunu söylemek istiyorum. İki tip şeker hastalığı var. Bunlardan birincisi TİP 1 dediğimiz doğuştan gelen ve bir takım eksikliklerden ortaya çıkan şeker hastalığı, diğer de TİP 2 dediğimiz, ileri yaşlarda kilo veya başka birtakım etkenlerle sonradan ortaya çıkan şeker hastalığı. Çok görülen ikinci grubu çeşitli ilaçlarla veya ameliyatlarla tedavi edebiliyoruz. Yalnız son zamanlarda bunun ameliyatlarla tedavi edilebileceği görülünce bir takım gelişmeler oldu. Biz de merkezimizde 100’ün üzerinde şeker hastasını tedavi ettik ve yüzde 80’e yakın başarı elde ettik. Yani ilaçla tedavi olan bir hastanın, ameliyatla tedavi edilip yüzde 80 oranında başarı sağlanması bizim için önemliydi. Her hastaya yapmıyoruz, mutlaka seçiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Organ nakli ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Kaya, “Organ nakli dediğimizde ise, şeker hastasına ne zaman organ nakli veya pankreas nakli gerekiyor? Bu başta söylediğim, anadan doğma gelen TİP 1 dediğimiz diyabet hastalığında pankreas nakli gerekiyor. TİP 1 diyabet için çok büyük bir ihtimalle bu yıl içerisinde veya önümüzdeki süre içeresinde pankreas nakli hastanemizde yapılacak. Şu anda hasta almaya başladık ama tabi her hastaya yapılmıyor. Böbrek nakli ile birlikte pankreas nakli yapılıyor. Bu türden hastalar var ise bunları şu anda havuzlamaya başladık. Pankreas nakli her TİP1 hastasına yapılmıyor, mutlaka yanında böbrek nakli ihtiyacı da doğmuş olmalı. Bu türden hastaları bulmamız gerekiyor. Bunun için hem endokrinoloji, hem nevroloji hem de cerrahinin bir araya gelip uygun hastayı seçmesi ve karar vermesi gerekiyor. Bu anlamda biraz daha zamana ihtiyacımız var” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Academix (8 yıl önce)
    Secim yakın ya birkaç hafta sonra beyin nakli geliyor diye çıkarlar ortaya, isleri güçleri şov, kaç nakil oldu, kaç hasta öldü kaçı hayatta soran yok...Rektörde elinde başka birsey yok ya Sezai aşağı Sezai yukarı, nakil de nakil, durumu kurtarmaya bunlar yetmez rektör bey sayılı gün çabuk gecer, bil bakalım çanlar kimin için çalıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA SÜTÇÜOĞLU (8 yıl önce)
    BENİM NAKİL AMELİYATINI GERÇEKLEŞTİREN SAYIN HOCAM SEZAYİ BEYİN BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİM.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (8 yıl önce)
    İnşallah Turgut özalın hayali gerçekleşecek orta doğunun en iyi hastananesi olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • ENVER GENÇ (8 yıl önce)
    T.ÖZAL TIP MERKEZİ İLE GURUR DUYUYORUZ.HOCALARIMIZLA NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR. YAKALANAN BU İVME BIRAKILMAMALI.UMUYORUM,DÜNYACA ÜNLÜ ORGAN NAKİL MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAKTIR.
    0
    0
    Yanıtla