SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'de Avrupa Hedefi

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 2004 yılında başlatılan karaciğer naklinde bugüne kadar 52 olan nakil sayısının geçen hafta yeşil kartlı hastaya yapılan nakille 53'e yükseldiği bildirildi.

Erzincanlı hasta Aydın Koç (42)'a annesi Cemile Koç (59 )'tan alınan karaciğer Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başarılı bir şekilde nakledildi.

Karaciğer nakli yapılan Aydın Koç , basın mensuplarına yaptığı açıklamada," Çok iyiyim Allah razı olsun doktorlarımızdan. Bizimle çok iyi ilgileniyorlar. Önceden 8 ay Erzurum'da yattım. Şimdi buraya geldim ameliyat oldum. Allaha şükür rahatım. Allah doktorlara zeval vermesin. Doktorlar olmasaydı ne su içebiliyordum, ne yemek yiyebiliyordum. Şimdi çok iyiyim. Biz Malatya hastahanesini bilmiyorduk. Buraya geldik. Bizimle çok iyi şekilde ilgileniyorlar. Maddi durumumuz iyi değildi. Kampanya başlatıldı." dedi.

Hasta oğluna karaciğerini veren anne Cemile Koç (59 ) 'ta," Bir damla su içemiyordu. Karnından su çekiliyordu. 9 aydır çocuğumun sağlığı yerinde değildi. Allahın birliğine çok şükür, nereye gitsek bu ameliyatı yapamayız, bunun karnı su dolu dediler. Buraya geldik Allaha şükür, hocalarımıza çok teşekkürler. 24 saat hizmetimizde hazırdılar. Anne ciğeri. Ben verdim evladıma. Ben 9 aydır acı çekiyorum. Acılarım çok şükür dindi. Bir anne olarak hep halkıma anlatıyorum ki, Allah evlat acısını kimseye vermesin. Ben 9 aydır çekiyorum, hiçbir anne çekmesin." diye konuştu.

Aydın Koç'un eşi Merdana Koç (42 )ise şunları söyledi:

"Ankara'ya götürdüğümüzde bunu götür dediler Allah'a kalmış dediler. Ben hastamı buraya getirirken, sevk yaptırmamıştım, içeri aldılar, bir dakika dışarıda koymadılar. Ankara'ya götürdüğümüzde 5 gün hastam dışarıda kaldı. Maddi durumum iyi değil diye içeri almadılar. Erzincan Valiliğine teşekkür ederiz, kampanya başlattılar. Allah razı olsun doktorlarımızdan, hemşirelerinden, asistan doktorlarından. Kocam yaşıyorsa, önce Allah'ın sonra onların sayesinde. Bu hastahane Türkiye'ye nam verecek hastahane. Çünkü benim kocamın çektiği ızdırabı ben biliyorum. Kimse bilmiyor. Öyle gün oldu ki bir yudum su alamıyordu. Karnı şişiyordu, bas bas bağırıyordu. Ameliyat için dışarıdan 150 milyar istediler. Erzincan'da Valilik kampanya açtı. 150 milyar olacak ki bu ameliyat olacak. Bu para toplanana kadar bunun hayatı biterdi, hayatı bitmişti zaten. Erzurum'da bir profesör bizi buraya yolladı. Buraya getirdiğimizde beyimin hayatı bitkisel hayata girmişti. Hocalarımız ameliyata alıyoruz ama önce Allah, sonra biz dedi. Allah hepsinden razı olsun. Cenabı Allah tuttuklarını altın etsin. Yüce rabbim hepsini korusun"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Karaciğer Nakli Ekip Başkanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz'da karaciğer nakliyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, " Hastamız Aydın Koç Erzincan'dan bize başvurdu. Daha önce Ankara ve İstanbul'a başvurmuş bir hasta. Maddi sorunu ön plana çıkmış bir hasta. Erzincan Valiliği tarafından da kampanya başlatılmış. Ama bir türlü başka bir merkezde karaciğer nakli gerçekleşmemiş bir hastaydı. Sonra bize başvurdular. Hasta geldiğinde son derece kötüydü. Ayağa kalkamayacak derecede kötü bir hastaydı. Malum bizim ülkemizde de böyle kadavra bağışı olmadığından dolayı biz annesinden karaciğer almak zorunda kaldı. Genel olarak dünyada 55 yaşın üzerinde insanlardan karaciğer bağışı alınmıyor. Yani canlıdan canlıya karaciğer yapmak için vericinin 55 yaşından aşağı olması lazımdı. Ama hastamızın durumu çok kötüydü. Sanırım birkaç gün veya birkaç hafta direnebilirdi bu duruma. Annesinin yaş sorunu vardı, 57-59 yaşında. Kendisi 57 diyor ama biz 59 olarak biliyoruz. Şartları zorlayarak annesinden yüzde 60-65 civarında bir karaciğer aldık, oğluna nakledildi. Başarılı bir ameliyat oldu. Annenin ve Aydın'ın da durumu iyi.

Basından çıkan haberlerden izlemiştirsiniz. Erzincan'da bu hasta için yardım kampanyası başlatılmıştı. Sanırım 120-150 Bin YTL arasında bir para gerekiyor gibi ailenin bir söylemi vardı. Burada bu ameliyat hasta ve hasta yakınlarının cebinden bir masraf çıkmadan beş kuruş bile harcamadan yapılmıştır. Bu hasta merkezimizde yapılan 53'ün karaciğer nakli. Bu yıl içerisinde yaptığımız 31'inci nakil. Bu Türkiye şartlarında çok iddialı seviye. Sanıyorum yarın bir aksilik çıkmazsa Malatya ile ilişkisi olmayan İstanbul'da yaşayan küçük bir çocuğa 10 -11 aylık çocuğu 6 kilo ağırlığındaki çocuğa annesinden karaciğer takacağız. Bu ameliyatlar dünyada çok yaz yapılan ameliyatlar. Sayıları belki 30 civarında. Böyle bir ameliyatı gerçekleştireceğiz. Hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Sözümüzde duruyoruz her şeyden önce. Bilim adamı olarak sanıyorum, sözümüzde durmamız lazım bu sene 50 karaciğer naklini yakalamak istiyoruz. Hep söylüyoruz. Tek bir amacımız var önümüzdeki yıl 100'ün üzerinde karaciğer nakli yaparak Avrupa'da bir numaralı merkez olmak. Bu hızla bunu yakalayacağımızı ümit ediyoruz. Durum öyle görünüyor." dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Nakli Ekibi başkanlarından Prof.Dr.Vedat Kırımlıoğlu'da yaptığı açıklamada," Hastanın durumu geldiğinde çok kötüydü. Her gün yaklaşık 1.5- 2 litre asit boşaltılarak hayatını idame ediyordu. Ameliyat sırasında da 12 litre asit boşaltıldı. Yani karaciğerin çalışmamasıyla ilgili bir şey. Bu şu demektir. Yaklaşık vücut ağırlığının dörtte biri beşte biri kadar bir asit vardı. Ameliyatı başarılı geçti. Annesinin karaciğerinin bir kısmı alınarak hastaya nakledildi. Kendi karaciğeri işlev görmez durumdaydı." diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız