SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'de Çapraz Böbrek Nakli

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:44:47
TÖTM'de Çapraz Böbrek Nakli
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılan ameliyatla, böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan hastaya çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi. Çapraz nakilde 26 yaşındaki gencin annesi 53 yaşındaki hastaya, 53 yaşındaki hastanın kız kardeşi ise 26 yaşındaki gence böbreğini verdi. 

Karaciğer nakilleri ile Avrupa birincisi ve dünya ikincisi olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, böbrek nakilleri ile de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilkleri gerçekleştiriyor. Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisi Böbrek Nakil ekibi, bölgenin ilk çapraz böbrek naklini başarı ile gerçekleştirdi.

Uzun bir süreden beri böbrek yetmezliği rahatsızlığı yaşayan 53 yaşındaki Bayram Bal ile 26 yaşındaki Turgay Aslan, tedavileri süresince böbrek nakilleri olmaları gerekirken, uygun böbrek bulunamaması ve kadavranın da olmaması nedeniyle böbrek nakilleri gerçekleştirilemedi. Bayram Bal’a kendi böbreğini vermek isteyen kız kardeşi Sakine Bal ile oğlu Turgay Aslan’a böbreğini vermek isteyen anne Fadime Aslan’ın tıbbi ölçümleri yetersiz kaldı. Ancak böbreklerini vermek isteyen Sakine Bal’ın böbreği Turgay Aslan ile Fadime Aslan’ın böbreği ise Bayram Bal ile uyuştu. Bu durumda her iki aile çapraz olarak böbreklerini birbirlerine vermeyi karalaştırdı.

Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisi Böbrek Nakil Ekibi Başkanı Doç. Dr. Turgut Pişkin, İç Hastalıklar ve Nefroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hülya Taşkapan, Prof. Dr. İdris Şahin, Doç. Dr. Bülent Ünal ve Uzm. Dr. Özkan Ulutaş ile çok sayıda öğretim üyesinin yer aldığı ekip, eş zamanlı 4 ayrı ameliyat ile Fadime Aslan’dan alınan böbreği Bayram Bal’a, Sakine Bal’dan alınan böbreği ise Turgay Aslan’a nakletti. Nakillerin ardından her iki hasta da normal hayatına yeniden döndü.

Doç. Dr. Turgut Pişkin konuyla ilgili olarak, "Hastamız Turgay Aslan’a annesinden nakil yapacaktık, ama annesi ile kan grubu uyuşmadı. Aynı şekilde hastamız Bayram Bal’a ise kız kardeşi Sakine Bal’dan alacağımız böbreği nakil edecektik. Ancak ondan da kan grubu uyumu sorunu oldu. Onlara başka organ verecek kimse olmadığından dolayı, gerek kan uyumu, gerek tıbbi engeller nedeniyle çözüm olarak çapraz nakil yolunu seçtik. Çapraz nakil de, hastalara ailelerden organ verebilecek durumda olanların, gerek kan grubu uyumu ve gerek tıbbi engeller nedeniyle elenen ve bu nedenle de organ bulamayan hastalarımız için bir çözüm yoludur. Yasal bir yoldur, ülkemizde bunun izni vardır. Böyle olunca da biz de bu yolu seçtik. Bu durumda hastamız Turgay’ın annesi Fadime hanım, hastamız Bayram Bal’a böbreğini verdi, Bayram Bal’ın kız kardeşi Sakine Bal ise böbreğini Turgay Aslan’a vermiş oldu. Böylece iki hastamızı böbrek yetmezliğinden kurtarmış olduk. Bu durum güzel bir çözüm yolu oldu. Bu nakli yaklaşık 1 ay önce yaptık. Hastalarımızın ve organlarını veren hastalarımızın sağlık durumları iyi. Ankara’nın doğusunda ilk kez çapraz nakil yaptık. Bu gelişme ülkemiz adına da önemli bir gelişmedir" ifadelerini kaydetti.

"ARTIK BÖBREK KARDEŞİ OLDUK"

Oğlu için böbreğini Bayram Bal’a veren Fadime Aslan, “Artık böbrek kardeşi olduk” derken, Sakine Bal ise “Herkes böbreğine iyi baksın” dedi.

Prof. Dr. Hülya Taşkapan da, “Çapraz nakil önemli. Hastalarımızın yaşam süresini ve yaşam kalitesini artıracaktır. Ancak öncelikle kadavra organ bağışını arttırmamız gerekiyor. Gerçekten kadavra sırasında olan çok sayıda olan hastamız var. Bunlara da bir şekilde faydamız olması gerekiyor. Çapraz nakil, kadavrası olmayan hastalarımız için iyi bir nakil oluyor” diye konuştu.

Prof. Dr. İdris Şahin ise, “Çapraz nakilin de alternatif olduğunu bilmemiz lazım. Uygun organ bağışçısı olan hastalarımız kesinlikle çekinmeden çapraz nakil yaptırabilirler” dedi.

Doç. Dr. Turgut Pişkin, kendilerinin her zaman kadavra organ naklinin yükseltilmesini savunduklarını ifade ederek, “Elbetteki ilk seçeneğimiz kadavradan organ naklidir. Canlıdan canlıya organ naklinde hiçbir sağlık sorunu olmayan insanları riske atmış oluyoruz. Son seçenek olarak canlı organ naklini kullanıyoruz. Organ bağışını kesinlikle arttırmalıyız. İnsanlar duyarlı olmalı. Din bu konuda engel olarak gösteriliyor. Ancak dinimizin bu konuda hiçbir engeli yoktur” şeklinde konuştu.

Hastalardan Bayram Bal, kendisinin artık böbrek yetmezliği rahatsızlığından kurtulduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Bal, Fadime Aslan ile de artık akraba olduklarını söyleyip, görüşeceklerini ifade etti.

Çapraz böbrek naklini gerçekleştiren Doç. Dr. Turgut Pişkin, Prof. Dr. İdris Şahin, Prof. Dr. Hülya Taşkapan, Uzm. Dr. Özkan Ulutaş, Organ Nakil Koordinatörü Mukadder İspir ve böbrek nakilleri olan hastalar ile böbreklerini veren yakınları bir araya gelip fotoğraf çektirerek, mutlu sonu birlikte paylaştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız